1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Dodaci ishrani koji mogu...

Dodaci ishrani koji mogu biti opasni – evo na šta treba paziti prilikom korišćenja suplemenata

16. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Dodaci ishrani upotpunili su dnevne rutine mnogih ljudi, koji na taj način doprinosi svom zdravlju, moralnoj snazi i raspoloženju. Međutim, ukoliko se uzimaju bez recepta, ovi mikronutrijenti mogu dovesti organizam u opasnost. 

Dodaci ishrani upotpunili su dnevne rutine mnogih ljudi, koji na taj način doprinose svom zdravlju, moralnoj snazi i raspoloženju. Međutim, ukoliko se uzimaju bez recepta, ovi mikronutrijenti mogu dovesti organizam u opasnost.

Dodaci u ishrani – kako izbeći greške i ne ugroziti svoje zdravlje?

dodaci ishrani

Magnezijum, dve Omega 3 kapsule, sprej sa vitaminom D i dovoljno vitamina C – vaša mikroishrana je dobro uspostavljena. Svesni ste potreba svog tela i redovno uzimate sve dodatke koji se pojavljuju u apotekama i radnjama zdrave hrane. Na primer, suplementi u obliku gumenih bombona koji su ukusni, sa voćnim aromama, napravljeni od mnoštva biljaka, vitamina i probiotika.

Loš imunitet, stres, nesanica, manjak energije, bolovi, menopauza – za sve tegobe postoje rešenja.

dodaci ishrani

Dijetetski suplementi

Najnoviji rezultati istraživanja koje je objavio Sinadiet (francuski Nacionalni sindikat dodataka ishrani) govore o tome da je francusko tržište dodataka ishrani zabeležilo rekordan rast od 6% u 2021. godini, a procena profita je oko 2,3 milijarde evra. Francuska se izdvaja kao zemlja u kojoj se dodaci ishrani najčešće konzumiraju.

Postoje mnoga istraživanja o suplementima, posebno o vitaminu D, B9, gvožđu, ali i biljnoj medicini. Prema stručnjacima – svi lekovi koji se unose treba da budu praćeni od strane lekara, odnosno medicinski stručnih ljudi. Ali to često nije slučaj. Dakle, kako biste izbegli greške prilikom unosa dodataka ishrani, najvažnije je da se ne ustručavate da savete tražite od stručnjaka.

Koji dodaci ishrani ne treba da se konzumiraju zajedno

Neki od suplemenata koje ne treba koristiti u isto vreme jesu gvožđe i čaj u slučaju anemije. Tanini koje čajevi oslobađaju hvataju molekule gvožđa koji se zatim kreću po telu bez mogućnosti da ih ono iskoristi.

Gvožđe i kalcijum: kalcijum smanjuje asimilaciju gvožđa u crevima.

Vitamin E, gingko, beli luk i omega 3 mogu prouzrokovati razređivanje krvi i ukoliko se uzimaju zajedno. Ovi dodaci ishrani mogu izazvati predoziranje u određenim uslovima.

Vitamin E i vitamin K: još jedna mešavina koja se ne preporučuje u isto vreme.

Razmotrite svoje alopatske tretmane pre nego što

počnete da koristite dodatke ishrani

Biljni suplementi uz određene lekove mogu biti veoma štetni. Ne treba ih kombinovati sa lekovima za štitnu žlezdu ili hipertenziju, upozoravaju stručnjaci. Gingko ne bi trebalo da konzumiraju osobe na terapiji antikoagulansima. Kantarion je prirodni antidepresiv, ali njegovo korišćenje moglo bi umanjiti dejstvo lekova protiv HIV-a, kao i nekih kontraceptivnih pilula. Ekstrakt semenki grejpfruta ima antibakterijsko i antivirusno dejstvo koje pojačava eliminatornu funkciju jetre. To bi moglo umanjiti terapiju protiv raka ili HIV-a.

Kako ne doživeti predoziranje dodacima ishrani?

Prvi savet koji treba da primenjujete jeste izbegavanje multivitaminskih kompleksa. Stručnjaci iz ovog domena medicine kažu da je prvi problem kod korišćenja više vitamina odjednom taj da nećete znati koji vam je pomogao.  Sa druge strane, ako ste u nedostatku jedne komponente, možete se predozirati drugim komponentama.  Telo nije u stanju da ukloni viškove, i zbog toga bubrezi i jetra mogu biti iscrpljeni., a telo može razviti težu patologiju.

Hrom, bakar, gvožđe, fluor, jod, mangan, selen i cink imaju veliki toksični rizik.

 

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: sasirin pamai/GettyImagesPlus,Deagreez/GettyImagesPlus