1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Detoks sa sokom od...

Detoks sa sokom od celera za podmlađivanje: Da li je ovaj najnoviji trend efikasan?

24. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Detoks sokovima su popularni već dugi niz godina. Na osnovu voća i/ili povrća, oni zamenjuju određene obroke ili se uzimaju da bi izlečili naše telo. Najnoviji trend? Sok od celera. Ali za šta je zaista blagotvorno ovo piće, hvaljeno zbog svojih detoksikacionih svojstava?

Zaboravljeno povrće koje se redovno izbegava na tanjirima postalo je glavni sastojak sokova, koji se konzumiraju kao lek ili u cilju detoksifikacije.

A među zdravim trendovima poslednjih meseci, sok od celera prednjači. Toliko da „neki čak veruju da njegovo konzumiranje može da izleči bolesti kao što su rak, gojaznost, probleme sa štitnom žlezdom i akne, iako istraživanja gotovo da i ne postoje“, upozorava nutricionista Kim Rose Francis (Kim Rouz- Frensis) za Healthline .

Uglavnom, detoks ili lečenje sokom od celera – koji uglavnom traju od nedelju dana do mesec dana, u količini čaše koja se konzumira ujutru na prazan stomak – hvaljeni su zbog obećanja „čišćenja“. Međutim, ovi proizvodi nisu čudotvorni napitak .

 

Detoks sa sokom od celera, povrće koje se izbegava, a ipak puno prednosti

Očigledno, ovo ne dovodi u pitanje činjenicu da je celer zanimljivo povrće za vaše zdravlje. Kako objašnjava Vanessa Bedjai-Haddad (Vanes Bedjai Hadad), dijetetičar-nutricionista  celer ima „veoma malo kalorija, kao i većina zelenog povrća, jer je veoma bogat vodom (95%) i vlaknima“.

Podsećanja radi, vlakna olakšavaju crevni tranzit, održavaju dobro zdravlje naše mikroflore ili čak ograničavaju glikemijski indeks bolusa hrane.

Ali takođe, celer je izvor vitamina, uključujući provitamin A (moćan antioksidans koji se bori protiv slobodnih radikala i stimuliše obnavljanje ćelija) i vitamine grupe B.

Detoks sokom od celera: koje su  nutritivne

prednosti?

Ali da li je sok od celera za čišćenje tako dobra ideja? Izgleda da jeste, odgovara naš specijalista.

„Prednost konzumiranja hrane u tečnom obliku je u tome što je možete konzumirati mnogo i samim tim povećati unos mikronutrijenata. U čaši (250/300ml) ćete imati ekvivalent tri ili četiri komada voća ili povrća koje je lakše progutati i svariti nego čvrsti ekvivalent“, precizira ona.

Ako se uopšteno izdvajaju voćni sokovi zbog sadržaja šećera – čega nismo nužno svesni -, problem se uglavnom ne javlja kod onih napravljenih od povrća.

„Postoji određeni interes za konzumiranje povrća u obliku soka jer se jede sirovo i zadržava mnogo vitamina. Posebno za celer, jer je to namirnica jakog ukusa i koju nećemo zloupotrebljavati u kuhinji. A u poređenju sa sirovim povrćem, manje je nadražujuće za creva, mekše za crevnu sluzokožu“, podržava dijetetičar-nutricionista.

Međutim, treba napomenuti da za razliku od smutija, proceđeni sok je lišen vlakana. Dakle, u slučaju celera, koji se uglavnom sastoji od njega, sok gubi sve hranljive materije.

Detoks sokom od celera- nema magičnog napitka

Međutim, ako želite da iskoristite sve prednosti soka, popijte ga brzo nakon pripreme (ili otvaranja flaše), jer su mikronutrijenti vitamini i minerali koji su veoma krhki i osetljivi na vazduh, svetlost i toplotu.

Što se tiče leka, Vanessa uglavnom govori o marketinškim argumentima, koje ne treba shvatiti doslovno. „ Možete pročitati da detoksikuje telo, pomaže varenje, smanjuje upale i pomaže u gubitku težine , tako da morate biti oprezni jer niste na čarobnom napitku.

„Telo je veoma dobro u detoksikaciji. Sve dok imate zdravu, izbalansiranu ishranu zasnovanu na sirovim proizvodima, ne morate da postavljate ovakve stvari da biste eliminisali toksine “, naglašava stručnjak.

Pre svega, treba praviti razliku. Izbegavajte da konzumirate isključivo sok od celera danima kako biste izgubili nekoliko kilograma. Oni mogu ugroziti naše zdravlje – „izlazimo iz uravnotežene ishrane koja lišava telo potrebnih hranljivih materija (proteini, lipidi, ugljeni hidrati)“ – a njihovo obećanje je samo ukrašavanje prozora. „Kada završimo, vratićemo duplo ono što smo izgubili“, insistira specijalista.

Prema njenim rečima, prednost lečenja, mereno, je brz unos mikronutrijenata. Ali znajte da možete isto tako imati koristi od vrlina povrća tako što ćete ih integrisati u svoju ishranu. „ Morate da vidite sok kao injekciju, brzo i efikasno pojačanje ishrani “, dodaje Vanessa.

I ako ekspert napominje da nema štetnih efekata od njegove konzumacije, ona insistira da je „problem kada se predlaže da se uzima kao zamena za obrok. Tamo su lekovi štetni po zdravlje”.

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: Derkien/iStock/Getty Images Plus via Getty Images