1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Dermaplaning: Beauty trend koji...

Dermaplaning: Beauty trend koji trijumfuje na TikTok-u

17. август 2023.

| Ranka Bulatović
Korisnici društvenih mreža mogu da vide stotine video snimaka o dermaplaningu, a u zemljama poput Japana to je veoma popularan tretman.

Šta je to dermaplaning? Zahvaljujući društvenim mrežama, stalno otkrivamo nove beauty tehnike koje se preko noći stiču ogromnu popularnost. Zahvaljujući ovim trikovima možemo naučiti tajne šminkanja, kao i savete za poboljšanje izgleda kože, kao što je dermaplaning, trend koji trijumfuje na TikToku.

Šta je dermaplaning?

Neke od ovih tehnika postoje već godinaa: Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor su koristile dermaplaning u svojim beauty ritualima, a u zemljama poput Japana to je veoma popularan tretman. Ali moramo imati na umu da se svi postupci koji se šire na društvenim mrežama možda ne preporučuju za bilo koji tip kože. Stoga je uvek važno konsultovati se sa stručnjacima.

dermaplaning lica

Dermaplaning je postupak koji se sastoji od pilinga lica uz upotrebu mekih oštrica. Ova tehnika će ukloniti dlake sa lica i mrtve ćelije kože. Reč je o tehnici koja se sastoji od nežnog brijanja lica, svojevrsnog mehaničkog pilinga koji uspeva da postigne meku, glatku kožu bez dlačica. Osim toga, omogućava bolje prodiranje kozmetičkih proizvoda.

Dermaplaning: Pažnja!

Ova tehnika koja trijumfuje na društvenim mrežama je kontraindikovana za one koji pate od kožnih oboljenja kao što su dermatitis, rozacea, psorijaza ili akne. Ako se dermaplaning uradi bez konsultovanja sa stručnjacima, može pogoršati navedene kožne tegobe, pa čak i oštetiti kožu.

Prema korisnicima društvenih mreža, kao što je @ericanic0 preporučuje da se to radi sa određenim oštricama; iako dermatolozi i farmaceuti uveravaju da, za postizanje dobrog pilinga kože, postoje sigurniji i efikasniji tretmani, kao što su hemijski pilinzi ili  specifični proizvodi i tretmani.

Mnogo toga što se prikazuje na društvenim mrežama uopšte nije pogodno za izvođenje kod kuće. Iako oni koji propagiraju određene tehnike, proizvode ili tretmane tvrde suprotno. Ako vam nešto izgleda invazivno ili opasno, nemojte to da radite. Bolje se obratite profesionalcima – dermatolozima i kozmetičarima koji će najpre proceniti vaš tip kože i reći vam da li je nešto prikladno za vas ili ne.

 

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: deniskomarov, Wirestock/gettyimages.co.uk