1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li zaista treba...

Da li zaista treba da pijemo dve litre vode dnevno?

15. август 2023.

| Hana Dunđerov
Nauka osporava pravilo od 2 litra i pruža novu perspektivu hidratacije.

Već godinama slušamo preporuku da se pije najmanje 8 čaša vode dnevno, što je ekvivalentno količini od oko 2 litra. Međutim, zdravstveni stručnjaci rasvetljavaju ovo pravilo i sugerišu da količina vode koju treba da konzumiramo može da varira u zavisnosti od individualnih faktora i specifičnih potreba. Nedavno je predložena nova smernica koja uzima u obzir polne razlike i druge važne aspekte za održavanje optimalne hidratacije.

Koliko litara vode nam je potrebno?

Adekvatna hidratacija je neophodna za optimalno funkcionisanje našeg tela, voda je vitalna za ključne biološke procese kao što su varenje, transport hranljivih materija, regulacija telesne temperature i eliminacija toksina. Dobro hidriranje je takođe važno za zdravu kožu, kosu i nokte, kao i za održavanje energije i mentalne jasnoće.

I hrana utiče na vašu hidrataciju

Voda za piće nije jedini način da ostanemo hidrirani, ono što jedemo takođe će nam dati hidrataciju i minerale koji su potrebni našem telu.

Važno je zapamtiti da hidratacija ne dolazi samo iz vode za piće, već i iz drugih izvora tečnosti kao što su napici na bazi vode, biljni čajevi i voće i povrće sa visokim sadržajem vode. Obraćanje pažnje na signale vašeg tela i redovno konzumiranje tečnosti tokom dana je ključno za održavanje odgovarajuće ravnoteže.

Tako se staro pravilo o 2 litre vode dnevno zamenjuje preciznijom preporukom koja uzima u obzir individualne faktore. Žene bi trebalo da ciljaju na 2,7 litara vode dnevno, a muškarci na 3,7 litara. Prilagođavanje količine tečnosti koju konzumiramo prema našim ličnim potrebama pomoći će nam da ostanemo adekvatno hidrirani i funkcionalni.

Izvor vesti: marieclaire.perfil.com

Izvor slike: PeopleImages/iStock/GettyImagesPlus