1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li smemo da...

Da li smemo da nanosimo ulje na lice ako imamo masnu kožu?

20. март 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Kada imate masnu kožu, nanošenje ulja na lice može izgledati kontradiktorno. Pa ipak, ovakav režim nege se može pokazati kao pravi saveznik za masnu kožu. Objašnjenje donosi Dr Lieve Declercq.

Vidljive pore, trajno sjajna koža… Prvi refleks kada imate masnu kožu: suprotstavite se ovom „masnom“ izgledu proizvodima za isušivanje. Često ponavljana greška koja na kraju pojačava proizvodnju sebuma. To je ono što onda dovodi do pojave bubuljica, mitesera i drugih nesavršenosti.

Da bi se suprotstavili ovim neprijatnostima, ulje koje reguliše sebum može biti dobar saveznik. Ako treba izbegavati određena ulja kako bi se izbeglo isticanje nesavršenosti, druga su savršeno prikladna za regulisanje sebuma.

Ulje za negu masne kože, da ili ne?

„Možda izgleda kontraintuitivno, a ipak, nema nikakvih problema sa nanošenjem ulja na masnu kožu“, kaže dr Lieve Declercq (Liv Declerk), direktorka istraživanja kozmetičkog brenda Lightinderm. Masna koža takođe treba da bude hidrirana i stoga joj može nedostajati hidratacija.“ . Zaista, koža se sastoji od 70% vode, ne bi trebalo da je nedostaje.

Upotreba biljnog ulja stoga omogućava da se ojača stratum corneum (najekstremniji sloj epidermisa) i hidrolipidni film na površini kože.

Dakle, iako upotreba ulja može biti zastrašujuća na prvi pogled kada imate masnu kožu, ali na kraju nema čega da se plašite. Pod uslovom da odaberete onu koja dobro odgovara ovom tipu kože.

Najbolje ulje za masnu kožu

Svako ulje ima indeks komedogenosti u rasponu od 0 do 5. Ulje sa indeksom 0 ( ulje lešnika  na primer) je pogodno za sve tipove kože i ne izaziva pojavu bubuljica na koži sklonoj aknama. S druge strane, svako ulje iznad 0 može potencijalno stvoriti nesavršenosti, 5 što odgovara vrlo komedogenom ulju.

Da biste ga izabrali, doktorka savetuje da se odlučite za „ulja koja sadrže nezasićene masne kiseline, kao što je ulje jojobe “

Drugi kriterijum koji treba ispuniti: mora da sadrži vitamin E. „Štiti od oksidacije, napominje profesionalac. Često su pore masne kože zapušene, upravo zato što brzo oksidiraju.“

Na kraju, doktorka otkriva svoj omiljeni sastojak za masnu kožu. „Volim biljni skvalan za masnu kožu, (sastojak iz maslinovog ulja) koji pruža udobnost, veoma lagan dodir i koji se dobro stapa sa kožom. Fuzija koja se objašnjava činjenicom da sebum kože prirodno sadrži skvalan.

Što se tiče upotrebe, naša stručnjakinja preporučuje nanošenje biljnog ulja nakon seruma. A ako koristite ulje za uklanjanje šminke , obavezno očistite lice nakon upotrebe sredstvom za čišćenje lica (ovo je princip dvostrukog čišćenja ).

Izvor vesti: maireclaire.fr

Izvor slike: KoolShooters via Pexels

Nastavite da čitate