1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li je zlato...

Da li je zlato efikasan sastojak za negu kože?

23. април 2023.

| Hana Dunđerov
Sve mi volimo zlato u nekom obliku, ali... koliko zaista vredi kao aktivni sastojak?

Smatra se da ga je koristila još Kleopatra. Ipak, vekovima kasnije zlato je još uvek neispitanih efekata na lepotu. Koliko ovaj plemeniti metal zaista vredi kao aktivni sastojak za negu kože?

Ima li plemenitijeg metala od zlata? Činjenica je da su neki vrhunski brendovi lepote odlučili da integrišu zlato u srce svojih formula za negu kože ili šminke, posebno u maske za lice. Da li je zlato zaista ima dejstvo ili je upitanju čist marketing?

Zlato za negu kože: Antioksidativna i zaštitna svojstva

Za razliku od hijaluronske kiseline, vitamina C ili čak retinola, zlato nije moderan aktivni sastojak, koji se nalazi u mnogim tretmanima lica ili tela. Ipak, ono jeste proučavano u kozmetologiji.

Laboratorijske studije su istakle antioksidativna svojstva zlata. Kao aktivni sastojak za negu kože, zlato omogućava borbu protiv oksidativnog stresa i dejstva slobodnih radikala povezanih sa izlaganjem UV zracima, zagađenjem, duvanom ili čak stresom. Ipak, antioksidativno dejstvo zlata je daleko niže od potencijala nekih drugih sastojaka, recimo, vitamina E.

Pored toga, testovi su pokazali sposobnost zlata da ograniči delovanje metaloproteaza, posebno kolagenaze, odnosno da obezbeđuje blagu zaštitu esencijalnih proteina koji su kolagen i elastin i ograničava njihovu degradaciju u lošim uslovima.

Privlačna prednost, ali…

Na papiru se stoga čini da je zlato dobar saveznik za očuvanje mladosti kože. Međutim, postoje i negativni efekti. Recimo, zlato može da zaštiti kolagen, ali ujedno i inhibira njegovo stvaranje. To znači da ćete zlatom zaštititi postojeće proteina, ali neće biti stvaranja novih. Nije baš idealno, zar ne?

Pritom, Evropski naučni komitet (CSSC) je naznačio da se upotreba zlata u kozmetičke svrhe baš i ne može smatrati  bezbednom. Zaključak koji nije mnogo iznenađujući kada znamo da su ove ultrafine čestice u stanju da pređu zaštitne barijere tela i završe u našim organima.

Konačno, poslednji nedostatak i ne najmanji: korišćenje zlata u kozmetičkom proizvodu ima cenu, što se ogleda u konačnoj ceni proizvoda.

A zlato u šminki?

Kao makeup aktivni sastojak zlato ima prednost –  donosi svetlost na površinu kože, što može biti plus u formuli za šminku. Ali ovde se opet nužno postavlja pitanje cene sirovine. Zbog toga većina brendova radije koristi bisere ili sitne šljokice nego zlato u hajlajterima i drugim proizvodima za ten čija imena često sadrže izraz „zlato“.

Kako se kaže, „nije zlato sve što sija“.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: inarik/gettyimagesplus

Nastavite da čitate