1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Da li brašno može...

Da li brašno može da zameni puder za matiranje?

26. мај 2023.

| Hana Dunđerov
Da li vredi probati ovaj ekstremni TikTok trend?

TikTokom je zavladao još jedan besmislen beauty trend – korisnici masovno koriste brašno kao zamenu za puder za matiranje. Dermatolozi upozoravaju da je ovo tehnika koju treba izbegavati, za dobrobit vaše kože.

@sashinspires SETTING MY MAKEUP WITH FLOUR?! Watch to see the results 😳 #makeup #makeuphacks #makeuptips #settingpowder #beauty #beautyhacks #beautytips #MakeUpArtist ♬ original sound – Iloveslowedmusic🧸

Začepljene pore i isušena koža

Ova tehnika brzo postaje viralna jer obećava ljudima da će dobiti mat ten instant brzinom. Jedini problem je, tvrde dermatolozi, što rezultat sigurno neće biti takav kao na TikTok videima. Brašno ima veliku gustinu, pa će se nakon nanošenja videti na licu i pokvariće utisak.

Osim izgleda na koži, brašno takođe može pogoršati ili stvoriti akne, zapušiti pore, pojačati fleke na licu. Kozmetički puderi su dizajnirani da ograniče dehidraciju kože, dok će brašno, koje nije stvoreno da ide na lice, naglasiti sve suve delove lica ili čak znatno isušiti kožu.

Puder kao jedina sigurna opcija

Ako želite mat efekat jedina sigurna opcija je puder bez sjaja koji ćete nanositi puf četkom i to ispod očiju, na čelu, duž linije nosa i brade. Ova se tehnika zove #baking i daje koži efekat glatkoće.

Ako image suvu kožu, koristite kompaktni puder.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: dikushin/iStock/GettyImagesPlus