1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. 8 dimenzija blagostanja: Da...

8 dimenzija blagostanja: Da li ste srećni na svim poljima?

31. мај 2023.

| Snežana Vranić
Postići potpuno blagostanje je san svakoga od nas, ali kako to učiniti?

Svakome je cilj u životu da bude srećan i ispunjen u svim njegovima aspektima. Međutim, da li se ikad zapitate kojih 8 dimenzija blagostanja postoje?

8 dimenzija blagostanja u životu

Pojam blagostanja je vrlo univerzalan, ali i subjektivan. Postići potpuno blagostanje je san svakoga od nas. Ipak, postoji 8 dimenzija blagostanja koji su od suštinskog značaja za svakog pojedinca koji želi da maksimizira svoju sreću. Te dimenzije su: fizičko, emocionalno, socijalno, intelektualno, duhovno, ekološko, profesionalno i finansijsko blagostanje.

Međuzavisne, perspektive blagostanja imaju prednost što dozvoljavaju da „poboljšanje [u jednoj] izaziva niz pozitivnih promena u svim drugim dimenzijama“, dodaje doktor Scott Kaise (Skot Kejs) za The Healthy .

Kako postići sreću u svih 8 dimenzija

blagostanja?

Prvo treba da pristupimo blagostanju u celini. „Ova globalna dimenzija blagostanja je važna. To znači biti dobro kod kuće, u svom profesionalnom okruženju, u svojim emocijama, u svojoj duhovnosti, u svojoj društvenosti… To se mora negovati na dnevnoj bazi. I to nije fer. Potraga je odredište. Cilj je i put: kako doći do njega, šta činite na dnevnoj bazi da biste bili dobro iz dana u dan?“, počinje Julia Monnier (Džulija Monier), naturopata .

Fizičko blagostanje: U zdravom telu zdrav duh

Prva dimenzija blagostanja na kojoj je važno poraditi jeste fizičko blagostanje. Sve počinje od toga šta naše telo može da uradi. Dakle, fizičko blagostanje se može definisati kao činjenica da se telo i organizam održavaju u najboljim mogućim uslovima zahljaljujući fizičkoj aktivnosti, dobrom snu i zdravoj ishrani.

Osim toga, fizičko blagostanje će služiti kao osnova za dostizanja blagostanja u ostalim dimenzijama. „Sve što radite zavisi od vašeg fizičkog zdravlja, tako da je ovo područje odlično mesto za početak“, rekao je doktor Scott Kaise za medije . zdravo telo nije ništa bez jednako zdravog duha.

Emocionalno blagostanje: Pravilno upravljanje našim emocijama

Pored fizičkog blagostanja, jednako važno je i emocionalno blagostanje. „ Psihoemocionalno blagostanje zasniva se na dobrom upravljanju stresom i emocijama“, dodaje naturopata Julia. Zaista, emocionalno blagostanje je mogućnost izražavanja svojih emocija bez straha i lako upravljanje osećanjima i emocijama, kao i sposobnost za suočaanje sa životnim okolnostima.

Međutim, kako doći do emocionalnog blagostanja? „Postoje jednostavni alati. Pošto sve zavisi od toga kako upravljamo stresom i emocijama, možemo koristiti tehnike kao što su meditacija, dremke ili čak samomasaža“, predlaže Julia Monnier. Ali dobro rešenje su i šetnja prirodom, bavljenje umetnošću, vežbe disanja ili bavljenje sportom .

Finansijsko dimenzija blagostanja: Zdrav odnos sa novcem

Finansijsko blagostanje se odnosi na zadovoljstvo koje pojedinci imaju u pogledu finansijske situacije, trenutnih, ali i budućih projekata. Iako ne zavisi u potpunosti od nas, ovaj aspekt sreće je veoma važan. Ovo posebno važi za žene . Jer “ finansijska nezavisnost nam daje mogućnost da živimo kako želimo“, precizira life couch Shanna Tyler (Šana Tajler).

Društveno blagostanje: Zdravi odnosi su neophodni za našu sreću

Socijalno ili relaciono blagostanje se tiče uspostavljanja pouzdanog sistema podrške. A da li ste ispunili ovo blagostanje ćete znati po tome da li osećate povezano sa drugima ili ne. Društveno blagostanje mora biti zdravo. A prema anglosaksoniskim medijima, „biti društveno zdrav uključuje: biti u stanju da se komunicira sa nizom ljudi i imati osećaj pripadnosti, poštovanja, empatije i tolerancije prema drugima, sposobnost da upravljate emocijama u skladu sa situacijom, prepoznavanje i upravljanje efektima delovanja na druge, poznavanje prava i odgovornosti“.

„Da bismo razvili društveno blagostanje, moramo razviti naše društvene veštine, kao što su zahvalnost , ljubaznost i komunikacija . Socijalne veštine nam olakšavaju pozitivne interakcije sa drugima“, objašnjava psiholog Tchiki Davis (Čiki Dejvis) za Psychology Today.

Profesionalno , ekološko, duhovno i intelektualno blagostanje

Profesionalno blagostanje dorinosi našem razvoju. U pitanju je osećaj zadovoljstva u svom poslu, ali to je takođe i „ sposobnost da sledimo svoje interese, vrednosti i životnu svrhu kako bismo pronašli smisao u svom životu, bili srećni i profesionalno napredovali“, dodaje Psychology Today.

Ekološko blagostanje se sastoji od procvata u svom okruženju. To tačnije znači da prirodno okruženje gde živimo u mnogome doprinosi celokupnom blagostanju. Što se iče duhovnog blagostanja: „duhovno blagostanje je imati veru u nešto, živeti i iskusiti život“, dodaje naturopata Julia. To se može izraziti u religiji, ali i u umetnosti življenja.Konačno, intelektualno blagostanje karakteriše činjenica da je čovek u stanju da proširi svoja znanja i veštine, stimuliše svoj um i svoju kreativnost tokom života.

Srećom, “ ne moramo da označimo svih 8 kvadratića da bismo bili srećni . Svako će imati drugačiju definiciju svakog blagostanja, u skladu sa svojim prioritetima i mogućnostima. Ono što je potrebno jeste da uvek pokušavate da date sve od sebe i da sve držite u ravnoteži“, zaključuje Julia Monnier.

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: Galina Zhigalova/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate

regulisanje emocija

Efikasne vežbe za regulisanje emocija

Ponekad nas naše emocije preplave... navala suza, intenzivan stres, nekontrolisani bes... Da bi konačno povratili kontrolu nad svojim emocijama, španski istraživači su otkrili tri efikasne teһnike emocionalne regulacije.