Pliš – trend u 2023. godini

23. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Kao materijal favorit u najnovijim modnim kolekcijama istakao se pliš. Ovaj materijal bio je prisutan na komadima mnogih modnih kuća, između ostalog Versace, Anne Sui do Coach, Schiaparelli

Kao materijal favorit u najnovijim modnim kolekcijama istakao se pliš. Ovaj materijal bio je prisutan na komadima mnogih modnih kuća, između ostalog Versace, Anne Sui do Coach, Schiaparelli našli su način da ga istaknu na svojim kreacijama. Postavlja se pitanje šta je to posebno kod ovog materijala što je u ovoj meri podstaklo modne kreatore da ga koriste? U pitanju je raskošna tkanina koja prvenstveno privlači pažnju zbog toga što podstiče osobu da je dodirne, da je oseti.  Sofia Martellini iz WGSN (kompanije koja se bavi predviđanjem trendova) kaže da su naši životi od pandemije postali zavisni od ekrana, sve naše aktivnosti bile su onlajn i primećeno je sve veće interesovanje za tkanine i materijale koji nude taktilnost, sa teksturama i površinama koje imaju senzorni kvalitet.

Martellini daje teoriju da prisustvo materijala u današnjem ciklusu trendova poziva na njegovo visoko poreklo. Naime, pliš se tradicionalno pravi od svile i u pitanju je posebna vrsta tkanja. O tome govori Kimberly Chrisman-Campbell, istoričarka mode, kustos i novinarka. Ona kaže da, ako se gleda sa istorijske tačke gledišta, pliš bio veoma skup i često je bio meta zakona o raskoši koji su zabranjivali ljudima srednje i niže klase da ga nose. Kao i tada, i sada smo u eri modnog maskimalizma, zbog toga nije ni čudo što se vidljivo luksuzna tkanina kao što je pliš, vratila. Kimberly Chrisman-Campbell podseća da istorija ima tendenciju da se ponavlja.

Sofia Martelini se sa ovim tvrdnjama slaže. Objašnjava nam da iako pliš više nije materijal namenjen samo plemstvu i proizvodi se po različitim cenama, njegov luksuz uvek ostaje na umu. Zbog svog sjaja, pliš je postao tkanina koja se često koristi za komade namenjene noćnim žurkama i prilikama. Pliš se provlači kroz sve kategorije mode – od koketnih baršunastih haljina, elegantnih odela do trenerki koje su bile moderne pre 15-20 godina.

Haljine od pliša

Sofia Martellini očekuje da će haljine od pliša biti jedan od glavnih trendova u 2023. Ovo se najviše očekuje zbog glamuroznog izgleda i mekog, toplog dodira koji pliš obećava.

Get Embed Code

Gornji delovi od pliša

Trodimenzionalna struktura koju ima pliš daje bojama visoku zasićenost, kaže Chrisman-Campbell. Mek, sjajan i raskošan su pridevi kojima se pliš može opisati. Jacqueline Rabôt koja je osnovala brend RABÔT kaže da oni vole boje, a da paleta izgleda življe kada su materijali od pliša.

Pliš odela

Zima 2022-2023 donela je mnogo plišanih odela, odnosno kompleta. Kako biste ostali in možete rekonstruisati izgled Gwyneth Paltrow na dodeli VMA nagrada iz 1996. godine kada se pojavila u Gucci crvenom plišanom odelu.  Odaberite sličan crveni komplet od pliša i sigurni smo da ćete izgledati izvanredno i raskošno.

Plišane pantalone

Očekuje se da če vladati tonovi dragulja kao što su smaragdnozeleni, krvavocrveni, tamnoljubičasti. Nijanse su u direktnoj vezi sa  kraljevskim poreklom koje ima pliš.

Plišane jakne

Kada vam dosade klasični kaputi i kada zaželite zimsku jaknu koja će dati novi duh vašem zimskom izgledu, ne ustručavajte se da izaberete jakne napravljene od pliša. Ovakva jakna pružiće vam hrabri izgled koji vam nedostaje.

Izvor vesti: marieclaire.com

Izvor slike: SomeMeans/GettyImagesPlus