1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Peplum modni trend: Gornji...

Peplum modni trend: Gornji delovi s ovim detaljem se ponovo vraćaju u modu

28. јун 2023.

| Snežana Vranić
Peplum se vraća u modu, a evo kakvi modeli su najpopularniji

Moda 2010-ih se vraća, a sa njom i peplum modni trend. Pored pepluma, ponovo su popularne i baletanke, a i kombinacija različitih modnih stilova je takođe nešto što generacija Z praktikuje.

Peplum modni trend: Brendovi koji su podstakli vraćanje pepluma u trend

Brendovi poput Brandon Maxwell, Miu Miu, Jonathan Anderson, Richard Quinn, Proenza Schouler i Tove su u svojim kolekcijama za jesen/zimu 2023. iznedrili nekoliko dizajna sa ovim modnim detaljem.

Michelle Tolini Finamore (Mišel Tolini Finamor), istoričarka i kustiskinja muzeja je istakla da sa ovim modnim povratkom, relevantnost stare izreke u kojoj se kaže da ništa nije novo i da se svaki izgled reciklira, i više je nego očigledna. Osim toga, kako ona kaže, čini se da tempo kojim se vraćamo starim trendovima ubrzava.

Modna istorija pepluma

„Reč ‘peplum’ dolazi od grčke reči ‘peplos’, koja se odnosila na odeću sa cevastim detaljima i ova reč se zadržala svojim asocijacijama na modu kroz istoriju“, objašnjava Finamore.  „Početkom 20. veka, fino plisirane haljine od svilenih cevastih nizova inovativnog dizajnera Mariano Fortuny-ja ( dizajner koji je preteča Issey Miyake-u!) zvale su se ‘Peplos’ haljine koje su imale opasanu tuniku, koja je formirala peplum ispod odeće. A novi izgled Christian-a Dior-a posle Drugog svetskog rata, koji je imao zategnuti struk i steznik sa korsetom, pokrenuo je oživljavanje pepluma“, dodala je istoričarka.

Danas imamo različite varijacije pepluma koje podrazumevaju bluze i tunike. Pre nego što i ovaj trend padne u zaborav, veoma je važno istaći da je on ponovo u trendu zbog toga što definiše struk što se kroz istoriju smatra veoma ženstvenim. Evo koji modeli su u trendu.

Top bez bretela sa peplumom

Majica na bretele sa dugim peplumom

Top uz telo sa niskim peplumom

Peplum modni trend: Bluza

Košulja sa peplumom

Peplum modni trend: Majica sa puf rukavima

Majica na vezivanje sa niskim peplumom

Koji model ćete vi nositi ovog leta?

Izvor vesti: www.marieclaire.com

Izvor slike: Dia Dipasupil / Staff/GettyImagesEntertainment, Manuel Velasquez / Stringer/GettyImagesEntertainment,

Nastavite da čitate