Milan Men’s Fashion Week: šta smo mogli videti na modnim revijama

19. јануар 2023.

| Jovana Jevtić
Milan Men's Fashion Week  tek što je prošao. Modne revije donele su razne inovacije. Kolekcije jesen/zima 2023  blistale su na modnim pistama.

Nova Prada muška kolekcija jesen/zima 2023. zove se Let’s Talk About Clothes. Ona je ustvari istraživanje osnova mode, njene uloge i značenja. Ono što je rezultat ovakvog pravca jeste mnogo odevnih predmeta kojima su svi detalji suvišni. Velika reforma dolazi sa promenom perspektive. Ono što smo imali priliku da vidimo na Milan Men’s Fashion Week-u su zapremine se u krojačkoj arhitekturi kreću od jednog ekstrema do drugog. Kragne na košuljama i džemperima se izdužuju i skraćuju. Proporcije lako mogu promeniti percepcije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Prada (@prada)

Etro jesen/zima 2023

Kolekcija koju je stvorio Marco De Vincenzo na modnoj pisti je intimna, taktilna, udobna kolekcija koja spaja, meša i zbunjuje javno i privatno, poznato i društveno.  Etro je kao modna kuća uspeo da se izgradi na tkanju: štampani printovi, kaputi poput ćebeta, košulje poput stoljnjaka i kombinezoni koji su nalik zavesama.  Komadi odeće su komponovani tako da se spajaju i kombinuju kako bi stimulisali i vid i dodir. Na jaknama i kaputima može se videti žakardni tip tkanja koji podseća na ćebe koje je Marco De Vincenzo voleo kao dete.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ETRO (@etro)

Fendi jesen/zima 2023

Muzika Giorgio Moroder-a (Đorđa Morodera) koja ide u pozadini, upotpunila je ovu prijatnu, seksi i kul paradu. Silvia Venturini Fendi ima novu viziju za mušku kolekciju. Koncentrisana je na prefinjeni komfor, svakodnevnu raskoš i eleganciju. Kolekcija odiše senzualnim i dovažnim referencama sedamdesetih kao što su mekane haljine (toge) sa duplim  kopčanjem i resama, prozirni džemperi na jedno rame koji imaju ulogu prsluka, kao sa malim kopčama koji sijaju kada se sretnu sa neonskim svetlima.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Fendi (@fendi)

K-Way jesen/zima 2023

Modne recvije održavaju se u novom BasicVillage-u, u ulici Via dell’Aprica 12 u Milanu. Ova lokacija je pretvorena u Café de la Paix u Parizu, mesto gde je preduzetnik  Léon- Claude Duhamel dobio ideju za prvu jaknu za kišu koja se može spakovati. Danas je ova jakna poznata kao K-Way.

Modna revija za kolekciju jesen/zima 2023. potencirala je na prošlosti, iako je najavila budućnost.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by K-WAY (@kway_official)

Gucci jesen/zima 2023

Pozadina ovog modnog događaja praćena je nastupom benda Ceramic Dog. U pitanju su muzičari sa indi scene. Ovakva muzika kao da je stvorena da se uklopi sa energijom koju je nosila odeća. Majica bez rukava sa kapuljačom, kožna jakna i torba, sve uklopljeno sa rok, džez i pank referencama. Ovu odeću oživele su ličnosti koje ih nose. Odevni predmeti izrazili su senzualni naboj koji vibrira od prve do poslednje note. Komadi muške kolekcije su redefinisani, ukrašeni ručnim radovima, a osim toga metoda izgradnje ove kolekcije naziva se subverzivinim sočivom improvizacije.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by @gucci

Magliano jesen/zima 2023

Događaj je uveličao kompozitor Pan Daijing. Iza piste nalazi se gomila stolica na kojima se ne može sedeti. Veoma sumorna i dramatična lokacija. Oseća se talas konflikta u novoj Magliano kolekciji. Izloženi komadi se ukrštaju, prepliću i transformišu. Hibridni i dramatični čine stajling artikulisanim. Daju uzvišeni konačni rezultat.  Pred sobom vidimo staru vojničku ćebad pretvorenu u kućne ogrtače, jakne sa rupicama za dugmad i modulirane džepove koji se lako nose sa dosadnom strukturom velikih klasika. Vladaju tamne pastelne boje. Materijali su organski, dobijeni od sveća. Magliano nam poručuje da luksuz nije ništa drugo nego gest.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Magliano (@magliano.insta)

JW Anderson jesen/zima 2023

Komadi bez nabora, bez viškova. Kolekcija deluje umirujuće, intimno, lično. Negde na ivici između autentičnih i detinjastih uspomena. Zimska garderoba ima jasnu suštinu i funkciju: džemper je udoban kao zagrljaj, kaput je siguran i udoban.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JW ANDERSON (@jw_anderson)

Dsquared2 jesen/zima 2023 na Milan Men’s

Fashion Week-u

Teksas donji veš, kanadski tip tkanja od merino vune, ukrašene kaubojke, bejzbol kape sa zakrpama, veoma nizak struk, rese, koža, iscepani teksas, vrlo otkačen stil. Blizanci Dean i  Dan Caten, poznati kao Dsquared2 vratili su se svojim počecima. Štreber, sportista, emo, fem fatale – stereotipi koji su razbijeni, sada su iznova sastavljeni. Svako može biti ono što želi, a tako se može i oblačiti.

Iuter jesen/zima 2023

Nova kolekcija jesen/zima 2023 pod nazivom Duh u sebi sadrži sve što je definisalo i definiše duh neizvesnog. Milanski brend svoje korene ima u urbanom subkulturnom pejzažu. Smela mešavina svesti, tehnike i nepromišljenosti, razvijena tokom dvadeset godina na putu i ​​zajednica koja se stalno širi. Kada je reč o novoj kolekciji, mora se pomenuti i saradnja sa vojnim specijalcima, odnosno Alpha Industries. U kolekciji se ističu trkačke kožne jakne sa vezom i zakrpama, pilotske jakne i kožne jakne sa printovima Laure Palmer.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by IUTER (@iuter)

 

Izvor vesti: marieclaire.it

Izvor slike: Pietro S. D'Aprano / Stringer/ Getty Images Entertainment