1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Istorija havajske košulje: Opet...

Istorija havajske košulje: Opet je na vrhuncu popularnosti

22. август 2023.

| Ranka Bulatović
Stigmatizovana, zastarela ili čak potpuno ismevana, havajska košulja i njeni motivi razglednica povratili su vrhunce letnje popularnosti, zahvaljujući epskoj putanji dostojnoj najvećih biografskih filmova

Istorija havajske košulje je zaista impresivna. Povezana s prepoznatljivom slikom neuglednog turiste koji nosi bermude i čarape do pola listova, pod kokosovom palmom, havajska košulja zapravo krije vrtoglavu socio-kulturnu istoriju.

Fantastična istorija ove košulje, koja je postala sinonim za bekstvo i plaćeni odmor, počela je pod mračnim okriljem, kada su krajem 19. veka misionari i zapadnjaci zauzeli Havajski arhipelag. Napuštajući tradicionalnu polinezijsku odeću, kolonisti su nametnuli garderobu severnih zemalja, uvezli šivaće mašine i paralelno razvili industriju šećera u pozadini ropstva i emigracije stranih radnika, uglavnom Azijata.

Ovi drugi su ti koji će, inspirisani tradicionalnim tkaninama i odećom koja je bila zastupljena u zemljama iz kojih su potekli – kao što su japanska Yukata ili filipinski Tugalog Barond – postaviti temelje moderne havajske košulje. Ove košulje su bile prilagođene klimi i za naporan rad u poljima.

Istorija havajske košulje

Nasleđe multikulturalnog ostrva

Havajske košulje nosili su studenti s ostrvskog univerziteta 1920-ih, odeća je postala široko rasprostranjena tek sledeće decenije. Japanski migranti su tada predstavljali skoro 40% stanovništva. Izvučeni iz polja i teških radnih uslova, neki će postati krojači i baciti se na kreiranje sopstvene interpretacije havajske košulje, uključujući Kichiro Miyamoto koji ima ideju da pravi havajske košulje od ostataka japanske kimono tkanine još 1935.

Ubrzo će ga prestići izvesni Ellery Chun, kinesko-havajski biznismen koji je kreirao „Aloha košulju“, dizajn patentiran 1937. godine. Modni duel koji će doprineti popularizaciji havajske košulje širom arhipelaga, do te mere da postane amblematičan komad, koji meštani s ponosom nose poput turista koji odu na Havaje na odmor.

Izašavši iz šara i otisaka japanskog porekla, košulje sada prikazuju pejzaže sa razglednica koje odražavaju fantazirane Havaje. To je i uspon konfekcije i turističke avijacije, dve industrije koje će doprineti neodoljivom širenju havajske košulje izvan obala ostrva koje zvanično postaje 50. američka država 1959. godine.

Istorija havajske košulje: Pod holivudskim suncem

Upravo je u hladnoj Kaliforniji 1960-ih, omeđena kulturom surfovanja i uopšte hipi pokretom, havajska košulja našla drugi dom. Posebno zahvaljujući ikonama surfovanja kao što je Duke Paoa Kahanamoku, havajski surfer koji će popularizovati disciplinu (i čuvenu košulju) u Sjedinjenim Državama kao iu Australiji.

Posebno na visinama Holivuda košulja s egzotičnim printovima će doživeti svoje zlatno doba, bilo u igranim filmovima „Na ostrvu s tobom“ Richarda Thorpeta, „Havajski poziv“ Edwarda Clinea ili „Goli u raju“ Richarda Denninga.

Havajsku košulju učinio je kultnom Elvis Presley. Od Al Pacina u „Licu sa ožiljkom“ do Brad Pitta u Borilačkom klubu, preko Tom Sellecka „Magnumu“, Jim Carreya u sagi o Ace Venturi ili Leonarda DiCapria u „Romeu i Juliji“ Baza Luhrmanna, havajska košulja je druga koža harizmatičnih izmišljenih ličnosti.

Letnja košulja „dobre vibracije“

Biće potrebno sačekati 2010-te i njihovu neutaživu potrebu da u prvi plan vrate nekadašnje ikone neukusa da bi havajska košulja ponovo zablistala na modnoj sceni. Godine 2016, Hedi Slimane iz Saint Laurent-a ju je učinio kamenom temeljcem svojih kolekcija inspirisanih kalifornijskom klimom.

Zatim ga je pratio Valentino i njegova kolekcija Na Havajima ili nešto kasnije Lucas Ossendrijver u Lanvin homme-u. „Pre nekoliko godina ne bih dizajnirao ove košulje “, priznao je za list Mond. „Ali, dopuštam da budem u iskušenju: duh vremena diktira maštovite i ne baš konceptualne komade. Sviđaju mi se zato što pričaju priču, potragu za zadovoljstvom i opuštanjem, i imaju tu retku moć da odmah podignu moral onih koji nosi ih.“

Košulja Aloha ponovo postaje deo garderobe mlađih generacija, kako devojčica tako i dečaka, čak i ako izaziva nerazumevanje starijih. Nema veze, ništa ne može pokvariti osećaj dobrog humora koji izaziva ovaj kultni komad tkanine koji – ma koliko bio kliše – u sebi nosi i filozofiju života satkanu od uzajamnog poštovanja i blagostanja.

 

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Jupiterimages/gettyimages.co.uk