1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Istorija čuvene Guccijeve Jackie...

Istorija čuvene Guccijeve Jackie 1961 torbe

18. март 2023.

| Hana Dunđerov
Kako je Jackie bag postala kult

Ikonični dodatak koji je popularizovala najpoznatija prva dama Jackie Kennedy, Gucci torba Jackie prevazišla je trendove. Svojim zakrivljenim oblikom i elegantnim detaljima izborila je mesto među bezvremenskim komadima savremene elegancije.

Ovaj model zvao se Constance pre nego što je to postala omiljena torba Jackie K. Mnogo puta revidiran od strane različitih umetničkih direktora kuće, željeni modni dodatak sa prepoznatljivom zlatnom kopčom ostaje ideal žena koje vole šik i pragmatične komade.

Jackie Kennedy: roze odelo koje je postalo istorijsko

Sve je počelo 1961. John F. Kenedi je upravo bio izabran za predsednika Sjedinjenih Država. Zavodljivi i poletni, on i njegova supruga Jackie čine jedan od najharizmatičnijih liderskih parova u istoriji zemlje.

S druge strane Atlantika, Gucci je te godine lansirao Fifties Constance, poznatu i kao G1244, torbu zaobljene siluete, raznovrsnu i urbanu, čija kratka ručka i zlatna kopča joj daju neo auru.

Tri godine kasnije, 1964. godine, Jackie Kennedy, odnedavno udovica, prvi put je videla kultnu torbu i odmah naručila 6 primeraka.

U gradu, na aerodromu ili na odmoru, na ulicama Menhetna do pontona Kaprija: bivša prva dama je nosila ovu tašnu u svakoj prilici, čak ju je koristila da bi se zaštitila od paparaca. Ovaj kliše je iznenađujuće popularizovao torbu, do te mere da je Gucci rešio da je potpuno preimenuje u Jackie.

Usred seksualne revolucije 60-ih i 70-ih, ovaj aksesoar jepostao amblem uniseks mode. I ostala je u trendu decenijama.

Uskrsnuće Jackie torbe

Ono na šta niko nije računao, a morao je da se dogodi, jeste smrt negdašnje prve dame. Činilo se da je te 1994. godine i tašna Jackie umrla sa svojom imenjakinjom. Ipak, pet godina kasnije, još jedan Amerikanac, Tom Ford udahnuo je novi život ovom modelu.

Na čelu kreativnog odeljenja kuće Gucci, ovaj stilista je 1999. godine ponovo oživeo najikoničniju torbu svoje nove kuće. Kopča je zamenjena novom, geometrijskom u dugu dvehiljaditih. Nova kopča trajala je celu deceniju, sve dok Frida Giannini nije vratila originalne ukrase u svojim minimalističkim verzijama Jackie torbe. Ove modele nosile su i Kate Moss i Nicole Kidman.

Što se tiče Alesandra Mikelea, on će rehabilitovati androgeni karakter mitske torbice i to u muškoj modnoj liniji za  jesen-zimu 2020.

Dašanjica Jackie torbe

Sada dostupna u tri različite veličine i širokoj paleti boja, Jackie 1961 torba se takođe pojavljuje i u kolekcionarskim izdanjima, bilo da je od rafije ili debelog somota. Tu je i novi remen koji se može ukloniti ili menjati.  Dovoljno da osvoji nove ljubitelje Jackie 1961.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Huston/GettyImages