Princ Harry na krunisanju princa Charlesa: Da li će Harry prisustvovati na krunisanju svog oca

01. februara 2023.

| Jovana Jevtić
Da li će Princ Harry biti na krunisanju princa Charlesa nakon svih afera koje su krajem prethodne i početkom ove godine zadesile kraljevsku porodicu.

Bakingemska palata konačno je upoznala javnost sa programom krunisanja. Od 6. do 8. maja Engleska će proslaviti početak vladavine naslednika kraljice Elizabeth II. Od svećanosti se očekuje da će biti veoma velika. Budući kralji njegov tim predstavili su program koji je dugo očekivan i time je pokrenuta lavina komentara oko toga šta sve ovaj događaj podrazumeva.

Istorijski događaj trajaće tri dana. Ujutru, 6. maja 2o23. godine Charles III i Camilla Parker Bowles postaće novi kralj i kraljica Engleske. Prema saopštenju za javnost krunisanje je planirano u Vestministerskoj opatiji i predsedavaće nadbiskup Canterburi, Justin Velbi, duhovni vođa Angličke crkve. Ovo je mesto krunisanja britanskih kraljeva i kraljica već 900 godina.

Krunisanje je svečana, religiozna služba, ali i prilika za svečanost i proslacvu. Charles III i Camilla će tada učestvovati u kraljevoj povorci, ruti koja je nacrtana između opatije Buckinghama i Vestminster.

Krunisanje Charlsa III je korak ka modernizaciji

tradicije

Drugi dan svečanosti biće u znaku muzike. Održaće se koncert u zamku Vindzor. Kako je najavljeno, pozvane su međunarodne muzičke ikone i popularni pevači. Njihovi nastupi biće emitovani na kanalu BBC. Za sada nisu poznata imena umetnika.

Osim toga, događaj će biti i u znaku solidarnosti i prihvatanja različitosti. Svečanosti će prisustvovati i hor čiji članovi su izbeglice, LGBTQIA+ pevačke grupe, ali i gluve osobe. Događaj će slaviti prijateljstvo. Ovo je prilika za hiljade udružena da se sastanu i prikupe potrebna sredstva.

Prema pisanju časopisa Daily Mail, kralj Charles III je spreman da prekine tradiciju krunisanja tako što će se opredeliti za svoju vojnu uniformu umesto standardne kraljevske odore. Charles III takođe ne planira da nosi svilene čarape zato što su previše staromodne, On želi da predstavlja modernu monarhiju 21. veka.

Kraj žalosti i novi početak

U ponedeljak, osmog maja Britanci će biti podstaknuti da volontiraju. Prema saopštenju Bakingemske palate, građani će imati priliku da se povežu i stvore volonterski pokret koji će trajati i nakon krunisanja.

Harry na krunisanju princa Charlesa?

Ovo pitanje postavljaju svi britanski mediji. Harry i Meghan Markle i britanska kraljevska porodica privukli su mnogo pažnje u poslednjih nekoliko meseci. Napetost između zavađenih strana je opipljiva. Od momenta kada je Harry objavio svoju autobiografsku knjigu Spare koja sadrži mnogo ne tako pohvalnih detalja iz kraljevske porodice kraljevska porodica je ćutala. Niko nije komentarisao niti knjigu niti je govorio o Harryevom mogućem pristutvu na očevom krunisanju.

Dokumentarni film o Harryju i Meghan je objavljen na Netfliksu u decembru. Kao i knjiga, film sadrži brojne kontroverzne detalje. Mnogo toga je otkriveno o pokušajima nekadašnje glumice Meghan Makrle da se prilaogodi kodeksima monarhije.

Bakingemska palata nije pominjala prisustvo ovog para u saopštejnu za javnost. Međutim, neki mediji sugerišu da bi princ i princeza od Saseksa mogli biti dobrodošli bez obzira na razmirice sa ostatkom porodice.

Neki izvori tvrde da su u toku mirovni pregovori između Villiama, Harry-ja i Charlesa. Međutim, nije velika verovatnoća da će se oni zapravo pojaviti na balkonu Bakingemske palate. Posebno nakon Harry-jevih memoara.

Još 2020. par je najavio povlačenje iz svih svojih kraljevskih obaveza i odricanje kraljevskih titula. To je još jedan od razloga zašto je mala šansa da će Meghan i Harry biti prisutni na balkonu.

Za kraj, pogledajte video intervjua koji je vodio Tom Bradby početkom januara na kanalu ITV. U intervjuu princ Harry je govorio o svom potencijalnom prisustvu na krunisanju Charles-a III.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Chris Jackson / Staff/GettyImagesPlus