1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Šta oštećuje jetru: Ko...

Šta oštećuje jetru: Ko su neprijatelji naše jetre

05. јун 2023.

| Ranka Bulatović
Ovaj vitalni organ je svedok svih loših životnih navika. Da biste sačuvali svoje zdravlje i ostali u dobroj formi, klonite se neprijatelja jetre 

Zašto je važno znati šta oštećuje jetru? Jetra je glavni stub našeg zdravlja. „Ona deluje kao štit“, objašnjava prof. Gabriel Perlemuter, šef odeljenja za hepato-gastroenterologiju i ishranu u bolnici Antoine-Béclère u Clamart-u i autor knjige Kako zaštititi svoju jetru da doživi 100 godina. „Kada je jetra u redu, naše arterije, srce i holesterol su u redu. Ali ako se razboli, odbrana pada i rizikuje da ceo naš organizam bude pogođen“.

Ustanovljeno je da određeni geni stvaraju predispozicije za bolesti jetre, kao što je gen PNPLA3 koji je uključen u obnavljanje masti u jetri. Ali ovi geni se prekomerno aktiviraju samo u prisustvu supstanci ili agenasa toksičnih za jetru. Otuda je važno da ih dobro poznajete i ograničite njihov uticaj na dnevnoj bazi.

Šta oštećuje jetru

Šećeri i skrob: strašni agresori

„Virusni hepatitis je sve ređi“, primećuje profesor Perlemuter. „S druge strane, sve su češće bolesti povezane sa nezdravom hranom“. Posebno su štetni šećeri koji se nalaze u slatkišima, kolačima i proizvodima od belog brašna i belog pirinča.  Njihov skrob se razlaže u crevima na male molekule šećera koji ulaze u jetru i tamo se talože. Višak se pretvara u mast, u obliku kapljica triglicerida. Previše šećera na taj način goji jetru, što na duge staze stvara hroničnu upalu koja se može razviti u cirozu jetre, pa čak i rak jetre. Ne radi se nužno o eliminisanju svih ugljenih hidrata, već o favorizovanju integralnog hleba i testenina.

Industrijski prerađena hrana: Ne, hvala!

Previše masna, preslatka i puna hemijskih aditiva, industrijski obrađena hrana izaziva pustoš u jetri. Takođe sadrži razne arome, konzervanse i agense za teksturu koji nameću dodatni rad jetri. Industrijska pića su posebno štetna. „Konzerva gaziranog soka od 33 ml u proseku sadrži 7 kockica šećera“, upozorava profesor Perlemuter. Ništa bolje isu ni lajt verzije, jer sadrže zaslađivače koji uništavaju mikrobiom creva, podstiču dijabetes i oštećujući jetru.

Šta oštećuje jetru: Obratite pažnju na lekove koje pijete

„Bilo da se prepisuje na recept ili uzimaju u slobodnoj prodaji, nijedan lek nije bezopasan za jetru“, upozorava profesor hepatologije Didier Samuel, predsednik i izvršni direktor Inserma i autor knjige La crise de foie n’existe pas !. Toksičnost se može javiti čak i pri malim dozama. „Morate biti posebno oprezni sa paracetamolom, koji je postao vodeći uzrok teškog hepatitisa u svetu“, dodaje profesor Semuel. Izotretinoin – koji se koristi u lečenju akni – ibuprofen, statini, diklofenak, određeni antibiotici i određeni biljni suplementi takođe mogu imati ozbiljan uticaj na jetru.

Fizička neaktivnost ugrožava zdravlje jetre

Jetra mrzi fizičku neaktivnost. Kada vozite bicikl, plivate ili brzo hodate, ona oslobađa deo uskladištenog šećera kako bi nahranio mišiće koje su pod opterećenjem. Jedan sat plivanja može potrošiti ekvivalent od 25 kockica šećera! Kada se kontrahuju, mišići takođe proizvode antiinflamatorne supstance koje smanjuju rizik od bolesti masne jetre. Protok krvi koja prolazi kroz jetru takođe se povećava prilikom vežbanja, što povećava kapacitet detoksikacije jetre i smanjuje njeno preopterećenje, kako su pokazali istraživači sa Univerziteta u Dablinu (Irska). Njihova studija, objavljena u julu 2020. godine, zaista dokazuje da vežbanje fizičke aktivnosti smanjuje sadržaj masti u jetri i poboljšava stanje jetre, čak i bez gubitka težine ili promene u ishrani.

Alkohol ne moramo ni da spominjemo…

 

Izvor vesti: https://www.marieclaire.fr

Izvor slike: SvetaZi/gettyimages.co.uk