1. Home
  2. /
  3. Beauty
  4. /
  5. Gua ša masaža lica:...

Gua ša masaža lica: Kako (ne) koristiti ovu alatku?

22. мај 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Gua sha masaža lica zahteva tri stvari: gua ša kamen, naše lice i precizne pokrete. Ovo poslednje je posebno važno, jer mnogi ljudi upravo to rade pogrešno.

Tehnika masaže i ulepšavanja kože pojavila se kao moderna verzija tradicionalne kineske medicine u zajednicama koje su se fokusirale na zdravlje i dobrobit, gde je brzo postala popularna zbog svojih efekata protiv starenja i smanjenja stresa.

Gua ša je prvobitno bio usmeren na ruke, noge i leđa, ali nije trebalo mnogo vremena da se otkrije njegovo blagotvorno dejstvo na kožu – podstiče cirkulaciju, opušta mišiće i umiruje. Iako se za tehniku koristi kamen, reč je o pokretima koji ne samo da vraćaju boju licu, već često zatežu kožu i čine lice mladalačkim.

Porcelanska koža po ugledu na Kineskinje – Otkrivamo 6 najvažnijih koraka, potpuno prirodno

Iako imamo posla sa metodom masaže, nakon što smo videli video snimke koji prikazuju razne metode na TikTok-u i YouTubeu, stručnjaci ne mogu a da ne upozore: gua ša se zasniva na naučnim metodama, a nepravilna primena tehnike može biti štetna ili čak kontraproduktivna. Koža lica je osetljivo područje, pa je jako bitno kako se stimuliše limfna mreža.

Pravilna gua ša masaža lica

Čista koža, čist gua ša: Prva i najvažnija stvar je da vežbu izvodite na čistoj koži lica, bez prljavštine i sebuma, a ne zaboravite da očistite i kamen, kako bakterije ne bi ušle u kožu.
U pravom smeru: Pored čišćenja, još jedna uobičajena greška je da korisnici pomeraju kamen u pogrešnom smeru ili u svim pravcima. Stručnjaci naglašavaju da se mora raditi jednosmernim pokretima, krećući se ka ivici lica, kako bi se protok krvi koncentrisao u određenom području. Osnovna smernica je da započnete redosled pokreta od čela: od nosa do linije kose, pa od nosa do uha, pa zaobljenim delom kamenčića zagladite liniju vilice do uha.
Redovnost i vreme masaže: Bitno je da masaža bude precizna, spora i ravnomerna, to otvara put mišićima da se opuste i da se pokrene limfna cirkulacija. Kao rezultat prebrzih pokreta, lice će samo pocrveneti i postati otečeno, te postižemo potpuno suprotan efekat. Stručnjaci savetuju da se masiramo najmanje 15 minuta.

Gua ša masaža lica i prednosti

Zbog poboljšanja cirkulacije i okrepljenja limfnog sistema, sitne bore se potupljuju i nestaju, vilica i jagodice postaju izraženije, a koža dobija zdraviji sjaj.
Kao rezultat umirujućih pokreta primetno se smanjuje stres, opuštaju se napeti mišići lica, a ukupan izgled lica postaje mekši.

Serijom pokreta od 10-15 minuta povećavamo vreme koje imamo za sebe, a ovaj ritual može biti i sredstvo za smirenje, meditaciju i introspekciju.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Aleksandra Shamonina/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate