1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. 7 koraka za LinkedIn...

7 koraka za LinkedIn profil koji privlači ponude za novi posao

22. oktobar 2024.

| Miljana Momirović

Kada su u pitanju LinkedIn poslovi, postoje cake koje će drastično povećati šanse za novi posao. Otkrijte kako optimizovati LinkedIn profil.

Kao web lokacija za umrežavanje, LinkedIn pomaže da poboljšate svoje profesionalne veze i pokažete šta znate. Već godinama je to vodeća platforma kada je u pitanju podizanje karijere na nove visine. Ali ako ga ne koristite u potpunisti do kraja, profil bi mogao sprečiti zaposlenje. U nastavku LinkedIn-ova ekspert za karijeru deli najčešće greške i kako se možete boriti protiv njih, tako da vaš LinkedIn profil istakne.

Kako optimizovati LinkedIn profil?

Navedite veštine na LinkedIn

Iako se sekcija sa veštinama nalazi skoro na kraju vašeg LinkedIn profila, stručnjak za karijeru i autorka biltena Career Companion, Ketrin Fišer, kaže da je ostavljanje ove sekcije praznom jedna od najvećih grešaka koje možete napraviti. Ovo može značajno ugroziti šansu za novi posao jer su veštine trenutno prioritet broj jedan.

„Nedavno smo anketirali više od 1.000 menadžera za zapošljavanje, i neposedovanje pravih veština za datu ulogu je razlog broj jedan zbog kojeg bi odbili kandidata“, rekla je Fišer. Osim toga, gotovo polovina poslodavaca na LinkedInu koristi informacije o veštinama da bi popunili otvorene pozicije, jer im to pomaže da brzo naprave uži krug kandidata. To znači da, ukoliko na svom profilu nemate navedene relevantne veštine, možete biti eliminisani iz konkurencije pre nego što menadžer za zapošljavanje i vidi vaše ime.

Dobra vest je da je sekcija veština jedna od najlakših za popunjavanje. Stoga, obavezno navedite sve relevantne veštine koje imate u skladu sa vašom industrijom i pozicijom. Što su vaše veštine usklađenije sa ponudama za posao koje tražite, veće su vam šanse za uspeh.

Napišite detaljan opis za veštine

Budući da je zapošljavanje na osnovu veština prioritet za većinu regrutera, Fišer kaže da samo navođenje veština često nije dovoljno da biste dokazali da ste pravi kandidat. Nedostatak detaljnog opisa veština je jedna od najvećih grešaka kada je u pitanju LinkedIn profil i može umanjiti vaše šanse za zaposlenje. Menadžeri za zapošljavanje žele da vide kako ste koristili te veštine na prethodnim i sadašnjim pozicijama.


Na primer, reći da ste „vežbali aktivno slušanje i koristili ljubaznost i empatiju da biste rešavali nesuglasice između kolega“ verovatno će više privući pažnju poslodavaca nego jednostavno navođenje da imate komunikacione veštine. Navođenje primera koji potkrepljuje vašu tvrdnju je ono što menadžeri žele da vide.

Prikažite kontinuirani razvoj veština

Prema Fišer, menadžeri za zapošljavanje vole kandidate koji stalno uči nove veštine. „Pokazivanje posvećenosti kontinuiranom učenju i usavršavanju je glavni razlog zbog kojeg bi menadžeri dali dodatnu pažnju kandidatu“, rekla je.

Stoga, obavezno na svom profilu navedite sve kurseve koje ste pohađali ili trenutno pohađate, specijalne sertifikate, kao i konferencije iz industrije na kojima ste prisustvovali. To pokazuje da ste ambiciozna osoba, što se pozitivno prenosi na radno mesto i produktuvnost.

Profilna fotografija i verifikacija za Linkedin profil

Profilna fotografija i verifikacija su neophodne za profesionalan LinkedIn profil. One govore menadžerima za zapošljavanje da ste ono za šta se predstavljate, što je u današnje vreme važnije nego ikad.

Dobra vest je da je ovo jedna od najlakših grešaka za ispraviti, jer je verifikacija brza, jednostavna i besplatna, a profilna fotografija ne mora biti profesionalna. „Ne mora biti savršena, i definitivno vam nije potrebna profesionalna fotografija“, objašnjava Fišer. „Dovoljno je da nađete belu pozadinu, napravite jednostavnu sliku telefonom i spremni ste!“

Stavite oznaku „Open to Work“

Objavljivanje da tražite novi posao je ključna stvar, naročito na konkurentnom tržištu, pa ako tražite posao, a nemate oznaku „Open to Work“ na svom profilu, pravite grešku. To važi i za one koji su trenutno zaposleni, ali traže novo radno mesto. Ova oznaka se može sakriti od vašeg trenutnog poslodavca, što znači da možete obavestiti regrutere da ste otvoreni za nove prilike, a da ne izazovete probleme u sadašnjoj kompaniji.

„Ljudi koje poznajete su veoma važni prilikom traženja posla, ali vaša mreža ne može vam pomoći ako ne znaju da tražite posao“, kaže Fišer. Dodavanje oznake „Open to Work“ može vam udvostručiti šanse za dobijanje poruka od regrutera.

Ažuriranje informacija

Zbog manje prilika na današnjem tržištu rada i veće konkurencije, LinkedIn profil se mora redovno ažurirati. Izdvojite vreme da redovno osvežavate i ažurirate svoj rezime, veštine, obrazovanje i interesovanja kako bi odražavali vaše trenutne sposobnosti i iskustvo.

Aktivnost na mreži

Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite u potrazi za poslom jeste da budete aktivni na LinkedIn-u i pozitivno doprinosite razgovorima u vašoj mreži. Umesto da se žalite na tržište rada, fokusirajte se na deljenje vaših postignuća, preporuke i povezivanje sa kolegama.

Izvor slike: Sam Edwards-GettyImagesPlus