1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Enterijer
  6. /
  7. Pogledajte da li vaš...

Pogledajte da li vaš dom izgleda skupo: 9 ključnih znakova

13. oktobar 2024.

| Miljana Momirović

Nekada su jednostavni detalji dovolljni da učine prostor luksuznim.

Bez obira na dizajnerski trend, neki elementi u enterijeru govore više nego što možda mislite. Nije uvek reč o skupocenom nameštaju ili skupim dekorativnim predmetima – sitnice su te koje prave razliku. Pravilno osvetljenje, pažljivo odabrane tkanine i jedinstvena dekoracija mogu učiniti da vaš prostor izgleda kao iz časopisa.

Na osnovu ključnih pokazatelja, pogledajte da li vaš dom izgleda skupo.

Da li vaš dom izgleda skupo?

Skladno osvetljenje

Pravilno postavljeno osvetljenje ne samo da utiče na atmosferu, već i na doživljaj prostora. Ukoliko vaš enterijer ima strateški raspoređene lampe, umesto dominantnog plafonskog osvetljenja, to je prvi znak luksuza. Podne i stone lampe sa toplim osvetljenjem stvaraju prijatan ambijent i čine da dom izgleda skupo.

Visoke zavese

Jedan od pokazatelja, kada su u pitanju luksuzni enterijeri, jesu visoko postavljene zavese. Ukoliko su montirane tik ispod plafona, prostorija automatski izgleda prostranije i otmenije. Prefinjene tkanina, poput somota ili lana, dodatno ističu da je prostor pažljivo dizajniran.

Sveže cveće

Ako redovno imate sveže cveće u domu, to je klasični znak skupocenog prostora. Vaze sa pažljivo odabranim aranžmanima koji su postavljeni na sto ili police ne samo da osvežavaju enterijer, već i stvaraju utisak da se vodi računa o svakom detalju.


Prirodni materijali

Otmeni enterijer uvek zavorizuje prirodne materijale. Ako je u vašem prostoru manje plastike, a više drvenih, metalnih ili staklenih predmeta, to je jasan pokazatelj visokog estetskog standarda. Umesto plastičnih posuda i korpi, prefinjeni prirodni materijali donose toplinu i sofisticiranost.

Jedinstveni mirisi za dom

Prostor koji odiše luksuznom često ima prepoznatljiv, prijatan miris. Bilo da je u pitanju difuzor, mirisne sveće ili prirodni osveživači vazduha, karakteristična aroma čini da dom izgleda skupo. Takav mirisni potpis stvara utisak pažljivo uređenja enterijera.

Kvalitetan hardver

Ako primećujete kvake na vratima, police i pregrade koje nisu generičke, već izrađene od kvalitetnih materijala i imaju moderan dizajn, to je siguran znak luksuza. Ovi sitni detalji igraju ključnu ulogu u stvaranju skupe estetike.

Zidne lajsne čine da dom izgleda skupo

Pariske lajsne i plafonski medaljoni obično se nalaze u prostoru posebnim karakterom. Ovi ukrasni elementi unose eleganciju i bogatstvo u enterijer, a dodavanje ovakvih detalja ukazuje na pažljivo uređenje doma i estetsku svest vlasnika.

Pametni kućni uređaji

Danas, luksuzni enterijeri gotovo uvek koriste pametne uređaje na pravi način. Ako svetla, muzika i svakodnevni uređaji rade pod kontrolom pametnih sistema, to pokazuje tehnološki napredan, ali i skupoceni životni stil.

Uredan prostor

Čist i uredan prostor bez nepotrebnih predmeta odmah odaje osećaj luksuza. Dobro organizovan dom bez pretrpanosti i nepotrebnog nereda deluje smirenije i uglađenije, a samim tim i skuplje. Održavanje reda je možda najjednostavniji, ali i najefikasniji način da prostorija izgleda luksuzno.

Izvor slike: Victoriia Kovalchuk/GettyImagesPlus