1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Najskuplji grad na svetu:...

Najskuplji grad na svetu: Da li se isplati živeti u njemu?

26. septembar 2024.

| Snežana Vranić

Ovaj grad ima veoma visoke troškove života i ako odete tamo, biće vam neophodno veliko prilagođavanje. Evo koji je najskuplji grad na svetu.

Švajcarska je poznata po mnogim stvarima, uključujući prelepe alpske pejzaže, tradiciju časovničarstva, čokoladu i jedinstvenu mešavinu kultura i jezika. Međutim, ona je poznata i po tome što je život u njoj veoma skup, a naročito u jednom od njenih gradova.

Zašto je Ženeva najskuplji grad na svetu?

Prema novom izveštaju onlajn baze podataka Numbeo, Ženeva je najskuplji grad na svetu. Kompanija je razmotrila troškove namirnica, hrane, stanarine i ukupne troškove života kako bi rangirala najskuplje destinacije širom sveta. U istraživanju je korišćen Njujork kao baza sa rezultatom 100.

Ženeva je osvojila 101,7 poena. Međutim, to ne znači da sve usloge u ovom Švajcarskom gradu imaju veću cenu. Na primer, indeks zakupa u ovom gradu je 59,6 ili 40 odsto niži od onog u Njujorku. Međutim, namirnice su skuplje za 11,4 odsto, a cene u restoranima za 1,5 odsto.

U 2021. godini, roba široke potrošnje u Ženevi bila je 54% skuplja od onih u deficitarnoj Evropskoj uniji. Međutim, iste godine, građani Švajcarske su mogli da uštede oko 15% svog godišnjeg prihoda ili oko 11 300 dolara prema zvaničnim podacima.

Deo onoga što Ženevu čini tako skupom je to što je grad domaćin sedišta mnogih globalnih organizacija kao što su međunarodna kancelarija Svetske zdravstvene organizacije, evropsko sedište Ujedinjenih nacija i Evropska organizacija za nuklearna istraživanja.


Ipak, Ženeva je i jedan od najboljih gradova na svetu za život

Međutim, Ženeva je više puta rangirana kao jedan od najboljih gradova na svetu za život. Ranije ove godine, izjednačio se na petom mestu sa Kalgarijem u perstićnom EIU-ovom godišnjem Globalnom indeksu životnosti, sa odličnim rezultatima u kategorijama zdravstvene zaštite i obrazovanja.

Drugi švajcarski grad, Cirih, zauzeo je drugo mesto u Numbeo rang listi troškova života sa ukupnom ocenom od 100, 4. Ovo je takođe jedan od najnaseljenijih gradova u zemlji i takođe ima niži indeks zakupa od Njujorka.

Izvor slike: Sean Pavone/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate