1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Seksualno nasilje u sportu:...

Seksualno nasilje u sportu: Tema o kojoj se mora govoriti

16. септембар 2024.

| Snežana Vranić
Zaštitimo jedni druge!

Seksualno nasilje u sportu je još uvek tabu tema, iako to nikako ne bi smeo da bude slučaj. Sportiskinje su progovorile o onome sa čemu su se suočavale.

Nakon slučaja sa Larijem Nasarom (Larry Nassar) koji je osuđen jer je seksualno napastvovao mlade gimnastičarke, glas žena u svetu sporta postao je sve glasnije. Nekoliko sportiskinja javno govore o tome kako bi pružili bolju podršku žrtvama i efikasniju prevenciju.

Seksualno nasilje u sportu mora da prestane

Ema Udiju (Emma Oudiou, 29)  i Ketrin Mojon de Bek (Catherine Moyon de Baecque, 59) su atletičarke koje  žele da skrenu pažnju na ovu važnu temu. One su ključne svedokinje Uneskove konferencije o brobi protiv seksisitičkog i seksualnog nasilja u sportu. Uprkos 30 godina koje stoje između njih, obe su imale iskustvo koje svakako nije smelo da se dogodi.

Završetak karijera zbog sistemskog nasilja

Atletičarka Ema Udiju je trčala trke na 3000 metara sa preprkama, završila je karijeru 2021. godine zbog sistemskog nasilja u okruženju i seksualnog napada za koji je optužila svog partnera. Kako ona ističe, prioritet federacija je osvajanje medalja, a ne iskorenjivanje nasilja.

„Kako se Olimpijske igre približavaju, prioritet saveza je da osvoje medalje, a ne da iskorenjuju nasilje i odreaguju na žalbe sportista. Čak i ako postoji svet o tome, ipak je na žrtvama da se uključe  u proces da dođe do napretka“.


Ketrin Mojon de Bek je bila bacačica kladiva i 1991. godine je pokrenula pravnu bitku protiv nekoliko sportista francuskog tima zbog ozbiljnih činjenica koje su se desile tokom treninga. Ona je o ovim iskustvima pisala u knjizi La Médaille et son revers. Trojica iz tima su osuđeni, a ovaj slučaj je postao presedan mnogo pre pokreta #MeToo. Međutim, čak i ako je Ketrin dobila svoj slučaj, ona smatra da je ovakav potez koštao karijere. Ne zaboravljajući njeno isključenje iz sveta sporta, ona se borila da pojača svest o ovom problemu i imenovana je za predsednicu Komisije za borbu protiv seksualnog nasilja i diskriminacije pri Francuskom nacionalnom olimpijskom i sportskom komitetu 2021. godine.

Seksualno nasilje u sportu su pretrpele mnoge žene

Nažalost, priča i iskustva povodom seksualnog nasilja se ne zaustavljaju na ovako malom broju. Izabel Demonžo (Isabelle Demongeot) je tenisko čudo od deteta koja je 2007. godine podnela tužbu protiv trenera za silovanje od 14. do 23. godine. Zatim je pronašla još 25 žrtava i pokrenula policijsku istragu pre nego što je izdejstvovala osudu. Njen rad je takođe primetan kada je u pitanju seksualno nasilje u sportu i borba protiv njega. Ona kaže da u početku niko nije verovao kada je iznosila optužbe, ali je vremenom uspela da dopre do ljudi i da se izbori za sebe.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Isabelle Demongeot (@isademongeot)

Među onima koje su pretrpele nasilje je bila i klizačica Sara Abitbol (Sarah Abitbol) koja je takođe izdala knjigu u kojoj govori o pretrpljenom i delom je zaslužna za pokretanje jedinice Signal Sport.

Signal Sport: Jedinica koja pomaže u borbi

Jedinica je osnovana 2020. godine, a od osnivanja je primila 1800 prijava. Samo za 2023. godinu od 710 zahteva, preduzeto je 200 administrativnih mera od kojih ej polovina bila hitna kako bi se najopasniji od 377 umešanih lica odmah uklonili.  Prijave takođe mogu imati posledice kao što su zatvaranje klubova ili zabrana vršenja dužnosti trenera, sportista, psihologa, itd.

Međutim, Ema Udiju ističe da to nije dovoljno: „Između platformi federacija, ministarstva, Olimpijskog komiteta i drugih institucija, postoji mnogo kanala pa žrtve ne znaju uvek kome da se obrate, pa nakon pijave često ostaju bez odgovora, a to ćutanje je uvreda.“

Tema seksualnog nasilja je i dalje zastrašujuća za one koji su glavni i preuzimaju odgovornos liderstva. Međutim, to ne sme da bude razlog da se krijemo i ćutimo. „Naše društvo mora da se uzdrma, roditelji moraju biti budniji, treneri bolje obučeni, sportisti autonomniji i institucije zaštićenije“, istakla je Izabela.

 

Izvor slike: ANRproduction/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate