1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Karijera
  6. /
  7. Negativan CV primer: Reči...

Negativan CV primer: Reči koje bi bilo poželjno izbegavati

16. септембар 2024.

| Miljana Momirović

Samopouzdanje igra ulogu čak i kada je biografija u pitanju. Prema tome, ne dozvolite da negativan CV primer utiče na šanse za novi posao.

Ni najmanje beznačajan, rezime je nešto poput prvog utiska koji će vam pružiti mogućnost za zaposlenje. Tu je da prenese informacije, čak iako niste ispred HR tima. Prema tome, kao što možete pretpostaviti, detalji igraju važnu ulogu. Dobro pisanje i nekoliko ključnih reči mogu podstaći potencijalni intervju. U nastavku pogledajte smernice kako napisati CV.

Negativan CV primer

Alisha Miranda, autorka knjige Surviving Job Loss: A Millennial’s Guide to Unemployment, kaže da je najbolje izbegavati prazne reči kada je u pitanju biografija. Fraze koje nemaju vrednost, ne nude nikakve informacije i profesionalne veštine. Na primer, CV primer koji sadrži reči kao što su „guru“ ili „ekspert“ su definitivno zaizbegavanje.

Takođe, ističe da pravilno napisan CV ne bi trebalo da ističe nedostatke, već samo prednosti. Drugim rečima, izrazi koji upućuju na neiskustvo, kao što je reč „junior“ biste verovatno želeli izostaviti. Bolji izbor je pokazati kako ste doprineli ili podržali kompaniju za koju ste radili u nekom trenutku.

U nastavku se nalaze ključne smernice kada je u pitanju pisanje CV-a.

  • Zamenite generičke reči: Fraze poput „timski igrač“ ili „usmeren na detalje“ su postale toliko uobičajene i viđene bezbroj puta da su izgubile značenje. Umesto toga, pokušajte da na auteničan način koristite primer ekoji dokazuju te veštine kroz projekte ili rezultate.
  • Fokusirajte se na ključne veštine: Iako su umeća kao što su komunikacija ili rešavanje problema važne, previše isticanja ovih prednosti može izgledati prazno. Usredsredite se na specifične tehničke veštine koje možete da pokažete.
  • Pauze u radnom iskustvu: Ako ste između radnih mesta imali vremenske praznine, ne ignorišite ih. Umesto toga, objasnite kako ste iskoristili to vreme – da li ste sticali dodatne veštine, volontirali ili se usavršavali?

Izbegavanje detalja koje reflektuje negativan CV prime rmože pomoći da sastavite biografiju koja jasno komunicira sposobnosti, dok istovremeno izbegava sve što bi moglo ostaviti loš utisak na poslodavca.


Izvor slike: grinvalds/GettyImagesPlus