1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Report
  6. /
  7. Ko je bio Alen...

Ko je bio Alen Delon, zavodnik koga su obožavale sve žene?

19. август 2024.

| Snežana Vranić
Bio je prepoznatljiv po plavim očima..

Alen Delon je preminuo u 88. godini i mnoge obožavaoce je ova vest pogodila. Međutim, ko je bio Alen Delon i kako je izgledao njegov život?

Alen Delon (Alain Delon) je bio francuski glumac koji je za sobom ostavio jednu od najboljih karijera francuske kinematografije sa 90 filmova, dva plava oka za kojim su žene ludele, ali i brojnim kontroverzama.

Ko je bio Alen Delon?

Francuski glumac, režiser i producent je imao fantastičnu karijeru. On je rođen 1935. godine u Sceaux-u u porodici niže srednje klase i imao je četiri godine kada su mu se roditelji razveli. Od tada je stalno bio na relaciji porodica – sirotište, dok ga majka nije uzela kao tinejdžera da bi bio deo porodičnog posla.

Njegov prvi susret sa bioskopom dogodio se kada je imao samo 14 godina. Tada je imao priliku da glumi u kratkom filmu koji je režirao otac prijatelja. Međutim, umesto da krene ka setovima, on se jedva 17 pridružio vojsci.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Alain Delon (@_alen_delonn)

U Parizu 1956. godine, preuzimao je čudne poslove i bavio se „podzemljem“, pre nego što ga je uočio Žan-Klod Brijali (Jean-Claude Brialy). Tada glumac konačno ulazi u svet tadašnje filmske industrije. Sanjajući o međunarodnoj karijeri, mladić je igrao 1957. u svom prvom filmu Pošalji ženu kada đavo ne uspe (Quand la femme s’en mêle ) i taj film je početak njegove prave karijere.


Uspon vrtgolave karijere

Tokom 1960. godine, Alen Delon je dostigao rang afirmisanog glumca sa već  filmom U zenitu sunca (Plein Soleil) koji je režirao Rene Kleman  (René Clément), a koji je osvojio nagradu na filmskom festivalu u Veneciji. Glumac se takođe oprobava i sa izazovom pozorišta, gde je igrao pored svoje tadašnje parnerke Romi Šnajder (Romy Schneider).

Tokom 1966. godine, nakon obilaska SAD, Alen Delon se vratio u Francusku razočaran kvalitetom scenarija u Holivudu. Međutim, on i dalje snima u inostranstvu i nastavlja da šarmira francusku, ali i svetsku javnost. Već naredne godine je snimio film Samuraj (Le Samouraï ) u kom je glumio sa svojom partnerkom Natali Delon ( Nathalie Delon).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALAIN DELON✨👑 (@alaindelon1935_)

Osnivanje sopstvene produkcijske kompanije

Glumac se već naredne godine suočio sa novim izazovom i osnivanjem sopstvene produkcijske kompanije. Snima i novi film Bazen (La Piscine) gde se prvi put sreće sa Romi Šnajder, godinama nakon njihovog razvoda.

Posle uspeha 1970-ih, sledeća decenija je bila veliki neuspeh za šarmantnog glumca. Iako je dobio Cezara za najboljeg glumca 1985. za ulogu Roberta  Avranša u filmu Naša priča (Notre histoire), on se suočava sa mnogim neuspesima.

Dirljiv kraj karijere

Glumac je 90-ih najavio da želi da završi karijeru, on baš nije mogao to da uradi. Vratio se u glumačke krugove 1999. godine, a portom je 2002. i 2003. igrao ulogu Franka Rive u seriji TF1, zajedno sa svojom bivšom partnerkom Mirej Dark (Mireille Darc).

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ALAIN DELON✨👑 (@alaindelon1935_)

Potom je snimio TV film Lav (Le Lion) gde je glavnu ulogu igrala njegova ćerka Anučka (Anouchka). Ona mu je takođe uručila i Zlatnu palmu za celu karijeru na Kanskom festivalu u maju 2019. On je bio ganut do suza i dan nakon nagrade on je fanovima dao zaista dirljiv oproštaj:

„Dan nakon ove počasne Zlatne palme, želim da se zahvalim svima i koji su mi na ovaj ili onaj način pokazali svoju naklonost i simpatije.

Kako se moje putovanje bliži kraju, želim da kažem: poznao sam toliko strasti, toliko ljubavi, toliko uspeha i neuspeha, toliko kontroverzi, toliko skandala, mračnih afera, toliko sećanja, toliko propuštenih sastanaka i improvizovanih sastanaka, toliko uspona i padova; da kada počasti nisu ništa drugo do sujetna i daleka sećanja, samo će jedno blistati svojom postojanošću i dugovečnošću: ti, ti sam. Vama koji ste napravili ono što jesam, i koji ćete napraviti ono što ću biti, morao sam da kažem. Kažem: hvala, hvala, hvala.”

On je odigrao više od 90 uloga, a jedna od poslednjih je bila 2008. kada je igrao ulogu Cezara u filmu Asteriks i Obeliks: Olimpijske igre. Ipak, poslednje pojavljivanje na velikom platnu dogodilo se 2019. godine u filmu Toute ressemblance gde je igrao sam sebe

Ko je bio Alen Delon u svetu ljubavi?

Alen Delon je 1958. godine upoznao Romi Šnajder. To je bila ljubav na prvi pogled. Dvoje glumaca postala su zvezdani par francuske kinematografije. Verili su se 22. marta 1959. To je bila njegova „prva velika ljubavna priča“, rekao je.

Na snimanju filma Diable et de ses dix commandements 1962. zaveo je Danijel Darije (Danielle Darrieux), a takođe je imao aferu sa nemačkom pevačicom i muzom Endija Vorhola, Nikom (Nico). Potonja rađa sina, čije očinstvo Alen Delon nikada neće hteti da prizna, uprkos sudskom pozivu 2019.

Alen Delon je ostavio Romi Šnajder 1964. godine nakon veoma javne veze. U tom trenutku, on ima 29 godina i nekoliko meseci je u vezi sa glumicom Natali Kanovas (Nathalie Canovas), koja je trudna sa njihovim detetom. On se oženio njome i ona ​​je bila  jedina „madam Delon“. Sa sinom Entonijem Delonom preselili su se u Holivud, gde je glumac potpisao višegodišnji ugovor, koji je na kraju prekinut.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nathalie delon (@nathalie_delon)

Godine 1968. Natali je htela da okonča njihov brak, protivno želji glumca. Konačno su se razveli 1969. Počeo je da izlazi sa Mirej Dark od koje se rastao 1983. Ostali su veoma bliski i glumac je bio prisutan do poslednjih trenutaka njenog života, 2017. godine.

Krajem 80-ih upoznaje Rozali Van Brimen (Rosalie Van Breemen), sa kojom je delio petnaest godina života. Zajedno su imali dvoje dece – Anučku, 1990. i Alen -Fabijana (Alain-Fabien), 1994. – pre nego što su se razdvojili 2001.

U avgustu 2019. hospitalizovan je nakon moždanog udara i krvarenja u mozgu. Ali se od toga oporavio.

Kontroverze koje su pratile život slavnog glumca

Njegov najstariji sin je u martu 2022. objavio autobiografiju Entre chien et loup – Le clan Delon (Ed. Cherche Midi), u kojoj je rekao da je dobijao batine i poniženja koje je naneo njegov otac.

Njegov drugi sin je takođe prijavio nasilje u porodici. Godine 2013, u rubrikama italijanskog izdanja Vanity Fair, Alain-Fabien, najmlađi od braće i sestara, optužio je svog oca da je bio nasilan, posebno sa svojom majkom, do te mere da mu je slomio osam rebara i slomio nos dvaput.

Alen Delon je i dalje čvrsto vezan za političke i društvene izjave koje su šokirale javno mnjenje i veliki deo njegovih poštovalaca. Često je izražavao homofobičnim mizoginističkim stavovima što je i narušilo njego ugled velike zvezde. A sporovi sa decom (i među njima) i dosadašnjom partnerkom Hiromi Rolin trajali su prethodne dve godine.

ko je bio alen delon

Alen Delon je umro 18. avgusta u 88. godini na svom imanju u Dušiju, objavila su njegova deca AFP-u u saopštenju za javnost od 18. avgusta 2024: „Alen-Fabijen, Anuška, Entoni, kao i (njegov pas) Lubo, s ogromnom tugom objavljuju odlazak njihovog oca. Preminuo je mirno u svojoj kući u Dušiju, okružen sa troje dece i porodicom.“

Izvor slike: Evening Standard / Stringer/GettyImages/Hulton Archive, Eamonn M. McCormack / Stringer/GettyImagesEntertainment