1. Home
  2. /
  3. Fashion
  4. /
  5. Cristobal Balenciaga, pionir visoke...

Cristobal Balenciaga, pionir visoke mode

18. август 2024.

| Miljana Momirović

Danas su modni dizajneri prave poznate ličnosti. Ali ko je prvi pretvorio status dizajnera u legendu? Jedan jedini, ekscentrični Cristobal Balenciaga.

Christian Dior ga je nazvao the couturier of couturiers, dok je Givenchy izjavio da je on arhitekta visoke mode i najstrašniji. Coco Chanel je možda bila i najrealnija kada je rekla da je jedini pravi modni dizajner bio on, ostali su samo modni dizajneri. Ali ko je u stvari Cristobal Balenciaga?

Cristobal Balenciaga, pionir visoke mode

Španac po poreklu, Cristobal Balenciaga je otvorio svoj prvi butik 1937. godine u Parizu. Ubrzo je postao jedan od omiljenih i najuspešnijih modnih dizajnera visoke mode tog vremena. Njegove kreacije su bile grandiozne i elegantne ali i bezvremenske i oštre. Ali ko je u stvari Cristobal Balenciaga?

Naučio je da šije sa samo 11 godina

Balenciaga potičice iz priličnno siromašne porodice. Od malih nogu pomagao je majci koja je bila krojačica i zbog toga je već sa 11 godina postao veoma upućen u šivenje. Godinu dana kasnije, napustio je školu da bi se u potpunosti posvetio radionici svoje majke, gde je postao njen pomoćnik.

Karijera u Francuskoj

Zaljubljen u modu, Cristobal Balenciaga je često posećivao plemenite žene koje su cenile njegove kreacije i znanje. Tamo je upoznao markizu Casa Torres, Blanca Carrillo de Albornoz i Elio, koji je postao njegov klijent i pokrovitelj.


Iako je otvorio već tri prodavnice u Španiji (i cela španska kraljevska porodica je bila njegov kupac) sve dok 1936. godine nije bio primoran da napusti zemlju zbog građanskog rata. Legendarni dizajner nevoljno se preselio u Pariz, a njegova nova prodavnica otvorila je svoja vrata već 1937. godine.

Prepoznatljive siluete

Široka ramena i četvrtasti krojevi bili su njegov stilski kod. Izuzetno meki oblici, volumen oko struka i asimetrija u dužini, ogledali su se u ključnim komadima kao što je poluspojena haljina i haljina od paunovog repa koji su deo istorije najlepših kreacija.

Zaljubljen u prefinjenu ženstvenost, Balenciaga preoblikuje siluetu žena svojom lutka haljinom. Od okrugle i bez rukava verzije Twiggy do gotik verzije Courtney Love, okrugla i pufnasta haljina je ponovo redizajnirana bezbroj puta od svog nastanka 1958. godine.

Oduvek izbegava reflektore

Za razliku od većine svojih kolega dizajnera, Cristobal Balenciaga se nikada nije pojavio na kraju svoje modne revije. Jedini pravi intervju koji je dao datira iz 1971. godine.

Najmodernije stjuardese u istoriji

Stjuardese Air France-a iz 1968. godine bile su možda najelegantnija posada svih vremena. Njihova tamnoplava odela i torbe, koja je dizajnirao Balenciaga neposredno pre nego što je najavio povlačenje iz modnog sveta, imala su čiste linije i bele detalje. Moda namenjena stjuardesama bila je trend tog vremena: Emilio Pucci dizajnirao je uniforme u stilu harlekina za Braniff Airlines 1965. godine, dok je Pierre Cardin bio mozak iza futurističkih ženskih kapura 1969. Olympic Airlines.

Cristobal Balenciaga i njegova velika ljubav

Cristobal Balenciaga je bio jedan od prvih koji se otvoreno izjasnio kao gej (iako je svoj lični život uvek držao veoma privatnim). Ljubav njegovog života i njegov dugogodišnji partner, koga je upoznao u Parizu, bio je francusko-poljski Władzio Jaworowski d’Attainville. Njegov saradnik i inspiracija bio je njegova velika podrška za uspeh kuće. Kada je Jaworowski umro 1948. godine, Balenciaga je bio toliko devastiran da je pao u depresiju i razmišljao o gašenju kompanije. Ostao je veran svojoj velikoj ljubavi skoro do kraja svog života, tako da je imao samo beznačajne odnose.

 

Izvor slike: Chris Moore/Catwalking/Contributor/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate