1. Home
  2. /
  3. Ženski stav
  4. /
  5. Kako je Sindi Lauper...

Kako je Sindi Lauper seksističku pesmu pretvorila u feministički hit?

02. jul 2024.

| Snežana Vranić
"Girls Just Want to Have Fun" je pesma koju svi znaju, a koja je priča iza nje?

Svi znamo za pesmu „Girls Just Want to Have Fun“ koja je globalni hit. Međutim, ova feministička pesma Sindi Lauper ima zanimljivu priču.

Sindi Lauper (Cindy Lauper) će započeti svoju oproštajnu turneju koja je u centru pažnje u dokumentarcu „Let the Canary Sing“ koji je dostupan na Paramount+. Ovde možete da pogledate istoriju i njenu transformaciju u feministički hit.

Feministička pesma Sindi Lauper: Koja je priča iza ovog globalnog hita?

Sindi Lauper je najavila oproštajnu turneju. Pank i feministička ikona će krenuti na svetsku turneju koja počinje u oktobru 2024. u Severnoj Americi pre nego što stigne u Evropu i prođe kroz Francusku 28. februara 2025. u Accor Areni. U duhu svega, od 5. juna možete pogledati dokumentarac „Let the Canary Sing“ koji govorio i o karijeri ove pevačice.

Tokom 1983. godine, Sindi Lauper je 30-godišnjakinja koja se upravo oporavljala od raspada svog benda Blue Angel. Želela je da pokrene solo karijeru, ali u početku nije bila sigurna da li želi da snimi novi album. Rik Čertof (Rick Chertoff), njen producent joj je tada ponudio pesmu „Girls Just Want to Have Fun“ koju je napisao Robert Hazard i koju i dalje izvodi sa svojim bendom.


Međutim, Sindi je smatrala da je naslov pesme krajnje mizoginistički, evocirajući muško razmišljanje o ženskoj želji. U početku je odbijala da bude povezana sa tim. Ona se u dokumentarcu priseća kako je rekla da nikada ne bi pevala tu pesmu. Međutim, na posletku ona pristaje da otpeva pod uslovom da se sa njom uradi nešto drugačije. Potom odlučuje da prepiše tekst kako bi usvojila žensku tačku gledišta na štetu muškog pogleda izazvanog originalnim tekstovima.

Feministička pesma Sindi Lauper je postala himna

„Girls Just Want to Have Fun“ je pesma objavljena 6. septembra 1983. godine kao glavni singl sa debitantnskog solo albuma „She’s So Unusual“ koji će biti objavljen mesec dana kasnije. Pesma je brzo ušla u Bilboard Hot 100, a dobila je i dvostruko platinasti sertifikat i na kraju je prodata u više od pet miliona primeraka širom sveta.



U intervjuu za People prošle godine, Sindi Lauper je objasnila da je njena namera ovom pesmom bila da oda počast ženama. „Zaista sam pokušavala da napravim himnu koja bi inspirisala žene i otvorila vrata za sve žene. Ne samo grupi žena, već da svaka devojčica vidi sebe i shvati da i ona može da doživi radosno iskustvo u životu“. 40 godina kasnije, Girls Just Want to Have Fun i dalje se smatra jednom od najvećih feminističkih himni.

Izvor slike: Corine Solberg / Stringer/GettyImagesEntertainment

Nastavite da čitate