1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Savet stručnjaka: Šest zimskih...

Savet stručnjaka: Šest zimskih vitamina za sezonu bez prehlade

11. новембар 2023.

| Jelena Mladenović
Negujte imunitet na vreme, biće vam i te kako zahvalan

Zimski vitamini protiv prehlade spas u ovoj sezoni!

Zbunjeni ste različitim suplementima na tržištu, a svake godine u zimskom periodu sinusi su vam neprijatelj broj jedan, koji ide u paketu sa kašljem i problemima sa plućima?

Neprijatelja pobeđujete tek na proleće, kada vam je već svejedno i digli ste ruke od svog imuniteta.

Zimski vitamini protiv prehlade

Getty Images

Ne  očajavajte! Pravo je vreme da se okrenete saveznicima, zimskim vitaminima, koji će vam zaista pomoći da pregurate zimu sa jakim imunitetom i bez i jedne prehlade.

Zimski vitamini protiv prehlade spas u ovoj sezoni

Da ne biste vi lutali po internetu, donosimo vam informacije od stručnjaka koje će vas usmeriti ka nekim dobrim kupovinama vitamina u slučaju da planirate da izlazite sa prijateljima, idete u omiljeno pozorište ili odlučite da vežbate u prirodi, bez curenja iz nosa ove zime.

# Vitamin C pojačava imuni odgovor

Svi znamo da je vitamin C ključan za jačanje, zahvaljujući tome što stimuliše imunološku aktivnost, ali klinički nutricionista Dr. Stefani Mur dodaje dva detalja koje bi trebalo da znate.

Jutarnja rutina za bolju mikrofloru i zdravlje creva

– Prvo, uzimajte koliko god možete iz hrane – što je inače dobro pravilo. Drugo, vitamin C se brzo troši iz tela, pa ako ste bili izloženi nečemu ili osećate da ćete se prehladiti, uzimajte 500-1000 mg svaka 2-3 sata, ali nemojte uzimati stalno – samo kada zagusti – objasnio je stručnjak.

# Vitamin D pod obavezno

U teoriji, trebalo bi da ga dobijete od Sunca, ali ono nije dovoljno jako tokom zimskih meseci da naše telo može sintetisati vitamin D.

Stoga je suplementiranje obavezno kako bi pomoglo u regulisanju imunološkog sistema i učinilo ga sofisticiranijim u borbi protiv infekcija.

Dr. Mur ima još jedan savet. „Da bi vitamin D bolje obavljao svoj posao, potrebno mu je društvo, vitamin K2. Uvek ih uzimajte zajedno.“

# Dodajte probiotik u rutinu naročito ako ste pod stresom

Sada svi znamo da dobro zdravlje creva znači dobar rad celog organizma, isto tako je i kada je reč o imunitetu. Lorraine Pereta, šef ishrane u kompaniji Advanced Nutrition Programme, kaže:

– Kada je mikrobiom nesrećan, to dovodi do zatvora, problema sa varenjem, slabog imuniteta i svih vrsta drugih problema. Problem je u tome što sve utiče na mikrobiom, od starenja do antibiotika do alkohola, pa je briga o njemu ključna.

Siguran način da se oslobodite stresa pre spavanja, savetuje Dženifer Garner

Dr. Mur dodaje: „Počnite sa fermentiranim namirnicama, i dodajte probiotik ako ste iscrpljeni, pod stresom ili na antibioticima, i nastavite sa tim 3-4 nedelje.“

# Laktroferin odbija loše stvari

Sve više dolazi u prvi plan kao stvarno sjajan dodatak za jačanje imuniteta,  a radi na odbijanju loših stvari na tri načina.

Prvo, stoji na straži na vratima, odnosno u tečnostima, suzama i pljuvački; drugo, regrutuje druge ćelije imunološkog sistema za taktičku podršku ako patogeni prođu kroz sistem, tačnije, vezuje slobodno gvožđe i ostavlja bakterije bez hrane.

Mentalni umor, Zimski vitamini protiv prehlade

Getty Images

I za kraj, on je imunomodulirajući, što znači da ako nešto postane previše, umiriće imunološki odgovor kada je infekcija pod kontrolom.

Obično se uzima pri prvim simptomima prehlade, onda kada osetite da vam se nešto sprema ili vidite kolegu u kancelariji da kije.

# Omega 3 tokom cele godine

Pereta i Mur ističu koliko je važno redovno uzimati Omega 3 – i ne samo zato što su imunomodulativni.

Mur kaže: „Treba ih uzimati celogodišnje, zaista – potrebni su za mnoge funkcije u telu, i mi ih jednostavno ne možemo sami proizvesti“.

Napomena: ako vam se nokti lome i koža vam obično bude suva i kao papir od pergamenta u decembru, onda bi trebalo zaista da se bacite na Omega 3.

# B12 kontroliše oslobađanje energije i smanjuje umor

Bitan je ako ste vegetarijanac (jer nećete moći dovoljno dobiti iz hrane), ali je generalno dobra ideja tokom zimskih meseci za sve, prenosi standard.co.uk.

B12 igra ulogu u podršci stvaranju crvenih krvnih zrnaca, što znači da pomaže u kontroli oslobađanja energije, smanjuje umor i, pogodili ste, povećava funkciju imuniteta.

Izvor slike: Getty Images