Jednostavno, a nebeskog ukusa: Pasta alla norma, omiljeno jelo Sicilijanaca

09. februar 2023.

| Hana Dunđerov
Testenina sa prženim patlidžana - provereni recept italijanske kuhinje

Obožavamo italijansku pastu! To su jednostavna, brza, ali neverovatno ukusna jela – baš kao što je čuvena pasta alla norma, odnosno testenina sa prženim patlidžanom, koja je omiljena kod Sicilijanaca.

Ima dana kada uglavnom želimo jednostavno, a ukusno jelo od testenine – ovih dana pasta alla norma, tradicionalno sicilijansko jelo, može biti savršen izbor. U suštini, najjednostavnija testenina od paradajza je pretvorena u istinski ukusno jelo upotrebom malo prženog patlidžana. Ovaj dodatak ne samo da čini jelo sadržajnijim i sitijim, već i mnogo karakternijim – orašasti, zemljani ukus patlidžana daje mu dubinu i teksturu.

Pasta alla norma – testenina od patlidžana

Ako pravite jednostavnu testeninu, zaista vredi obratiti pažnju na kvalitetne sastojke. Birajte kvalitetnu – idealno italijansku – testeninu i dobar sir: ovde se u hranu dodaje pekorio, ali je uobičajeno da se preko njega izmrvi slana rikota. Takođe je veoma važno da ne žurite, jer za dobar paradajz sos nije dovoljno baciti začine u sok od paradajza, moramo ga relativno dugo kuvati da bi ukusi zaista bili nebeski.

Pasta alla norma – recept

Sastojci za testeninu od patližana:

4 kašike maslinovog ulja
1 veliki patlidžan isečen na tanke trake
so i biber
1 luk isečen na tanke kriške
3 čena belog luka zgnječena
1 konzerva paradajza isečenog na kockice
1 kašiica sušenog origana
1/4 šolje svežeg peršuna, grubo iseckanog
1/4 šolje svežeg bosiljka, grubo iseckanog
500 grama male testenine (npr. rigatoni)
1/2 šolje rendanog pekorino sira

Priprema testenine od patlidžana

Zagrejte ulje u velikom tiganju (idealno voku) na srednjoj vatri. Kriške patlidžana pržite dok ne uhvate zlatno smeđu boje sa obe strane! Prženi patlidžan ostavite po strani, začinite solju i biberom.
U istom tiganju propržite luk dok ne omekša i ne zamiriše, oko četiri minuta. Dodajte beli luk i pržite ih zajedno, oko 1 minut, uz dalje mešanje!
Preko luka prelijte paradajz iz konzerve, pa začinite origanom, solju i biberom. Kuvajte neko vreme da se ukusi spoje, oko 15-20 minuta.
Dok se sprema sos, skuvajte testeninu po izboru prema uputstvu na kutiji (najbolje al dente).
Vratite patlidžan u sos, pa umešajte i testeninu. Dodajte svež peršun, bosiljak i sir, dobro promešajte! Poslužite toplo sa dodatom soli, biberom i sirom po ukusu!

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: Olga Mazyrkina/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate