Pogače sa pečurkama: Ukusan i lagan recept
29. januar 2023.
| Snežana VranićPogače sa pečurkama su idealne kao zamena za hleb, užina u školi i li za putovanje. Možete ih jesti i same, ali i uz neki ukusan obrok. Pogače se prave sa vrlo jednostavnim sastojcima i začinima. Međutim, uvek možete da dodate i nešto po vašoj želji i možda recept učinite još boljim.
Pogače sa pečurkama- recept
Mi vam dajemo recept za pogače sa mariniranim pečurkama jer imaju poseban ukus i idealne su kao zamena za hleb. Ipak, ukoliko želite, možete da pravite i slatku verziju ovih pogača ili da ubacite bilo koju vrstu povrća.
Sastojci:
Za sos od jogurta
- 1 šolja grčkog jogurta
- 2 kašike svežeg soka od limete
- 3 kašike meda
- 1/2 kašikice krupne soli
- 2 čena belog luka
Za kiseli luk
- 1 mali crveni luk, vrlo tanko narezan
- 2 kašike svežeg soka od limete
- 2 kašikice krupna so
Za marinadu
- 4 čena narendanog belog luka
- 1 mali komad narendanog đumbira veličine prsta
- 2 kašike soka od limete
- 1 kašika mlevenog korijandera
- 1 kašika mlevenog kima
- 1 kašikica mlevenog šafrana
- 1 kašikica šećera
- 1/2 kašikice Aleva paprike
- 3/4 šolje grčkog jogurta
- 500 grama šampinjona
- 1 kašika ulja
- 1 kašika krupne soli
Za testo
- 63 grama integralnog pšeničnog brašna
- 220 grama mekog brašna
- 1/4 kašičica soli
- 1/2 šolje vode
- 3/4 šolje grčkog jogurta
Pogače sa pečurkama- priprema
- Sve sastojke za jogurt sos stavite u blender i dobro izmiksajte. Ostavite ga po strani.
- Dobro promešajte sve sastojke za kiseli luk i ostavite da odstoji najmanje 3 minuta. Ovo možete pripremiti i unapred i držati ga u frižideru do upotrebe.
- Pomešajte sve začine sa 1 šoljicom jogurta, dodajte 1 kašiku ulja, 1 kašiku krupne soli i 2 kašike vode.
- Isečene pečurke pažljivo uvaljajte u začinjenu marinadu.
- U međuvremenu pomešati 180 grama mekog brašna sa integralnim brašnom i preostalim jogurtom. Dodajte 1/4 kašičice soli, zatim 1/2 šolje vode i sve zajedno umesite. Ako je previše suvo, dodajte još jednu kašičicu vode.
- Na lagano pobrašnjenoj površini umesiti testo da bude glatko, pa od toga formirati 6 malih loptica. Razvaljajte ih u male pogače i stavite na pobrašnjenu dasku!
- Pecite pogače u (gril) tiganju na srednjoj vatri dok ne dobiju boju. U istom tiganju zagrejte ulje i u njemu propržite marinirane pečurke.
- Stavite pečurke na tople pogače, poprskajte sosom od jogurta, a zatim pospite malo kiselog luka. Po želji možete posuti i svežim korijanderom.
Uživajte i prijatno!
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor vesti: www.marieclaire.hu
Izvor slike: Olha_Afanasieva/GettyImagesPlus, YaroslavKryuchka/GettyImagesPlus