1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Imamo savršen recept za...

Imamo savršen recept za tiramisu

08. новембар 2025.

| Milica Prelević

Tiramisu je klasik italijanske poslastičarske umetnosti koji osvaja bogatim, kremastim ukusom. Priprema se od slojeva piškota natopljenih u sveže pripremljenu kafu, ponekad s dodatkom ruma ili likera, i bogate kreme od maskarpone sira i umućenih jaja. Jednostavan, a sofisticiran, tiramisu je pravi izbor za desert za prazničnu sezonu.

Mi smo pronašli savršen recept koji je postao viralan zahvaljujući Ivanu Lončaru, arhitekti koji je veliki zaljubljenik u kulinarstvo. Svaki njegov post donosi novu inspiraciju i vodi nas kroz korake pripreme s lakoćom, uz dobru muziku, pretvarajući i najobičnije sastojke u prave poslastice. Njegove kombinacije ukusa i tekstura su savršeno izbalansirane, dok fotografije bude sva čula i podstiču nas da odmah prionemo na pripremanje.

RECEPT ZA TIRAMISU

PIŠKOTE

4 belanca (srednje veličine)

4 žumanca (srednje veličine)

125 g šećera

120 g brašna

šećer u prahu

Priprema:

Od belanaca napraviti šne: belanca staviti u posudu očišćenu sirćetom i mutiti na srednjoj brzini. Kada zapene do teksture penušavog kapućina, postepeno dodavati šećer. Umutiti šne do čvrstih vrhova. Zatim polako dodavati žumanca, a potom i prosejano brašno. Mešati tek toliko da se svi sastojci spoje kako ne biste poništili volumen koji smo izgradili mućenjem belanaca. Staviti u dresir-vrećicu i napraviti piškote na papiru za pečenje. Sve obilato posuti šećerom u prahu u dva-tri navrata. Peći na 200°C nekih 15-20 minuta, u zavisnosti od vaše rerne!

TIRAMISU

(prethodno napravljene) piškote

300 ml sveže kafe

kašika ruma (može i ne mora)

450 g maskarponea

6 žumanaca

130 g šećera

480 ml pavlake za šlag

ekstrakt vanile

kakao prah

Napraviti kafu i prohladiti je. Za to vreme umutiti žumanca i šećer na pari. Trebalo bi da postanu svetla i da dobiju gušću teksturu. Zatim ih dodati u maskarpone i sjediniti. Ostaviti u frižideru 15 minuta. Za to vreme umutiti šlag s ekstraktom vanile.

Lagano umešati maskarpone i šlag u jednoličnu smesu, pazeći da se ne premeša. Piškote kratko umočiti u kafu i slagati red piškota, red kreme, i tako dok ne potrošite sastojke. Staviti u frižider preko noći ili barem na nekoliko sati. Pre serviranja obilato posuti kakaom.

Izvor slike: AlexPro9500/Getty Images, @ivo_zinee

Nastavite da čitate