
Znate li gde se jede najbolja hrana na svetu? Ovo su gurmanske prestonice 2025.
22. мај 2025.
| Miljana Momirović
Otkrijte koji gradovi osvajaju nepca gurmana širom sveta. Lista za 2025. donosi očekivane favorite, ali i iznenađujuće destinacije gde se jede najbolja hrana.
Postoje delovi sveta u kojima svaki obrok postaje umetnost. Gradovi u kojima mirisi sa ulica izazivaju glad, a lokalne specijalitete pamtite jednako dugo kao i znamenitosti. Prema godišnjoj listi magazina Time Out, upravo takva mesta osvajaju srca ljubitelja dobre hrane širom sveta. A u 2025. godini, među prvih 10 najboljih kulinarskih destinacija našao se i jedan francuski biser – Pariz.
Gde se jede najbolja hrana na svetu?
Magazin Time Out svake godine objavljuje listu gradova koji su, po mišljenju brojnih lokalnih stanovnika i renomiranih gastronomskih kritičara, pravi raj za hedoniste. Pre nekoliko nedelja objavljeno je najnovije izdanje ove liste, koja slavi gradove u kojima se jede ne samo dobro, već nezaboravno. Među gradovima koji su se izdvojili kao najbolji za uživanje u hrani nalaze se:
-
Nju Orleans, Luizijana (Sjedinjene Američke Države) – poznat po kreolskoj kuhinji, džez atmosferi i bogatoj kulturnoj tradiciji.
-
Bangkok (Tajland) – raj za ljubitelje ulične hrane, začina i autentičnih ukusa jugoistočne Azije.
-
Medeljin (Kolumbija) – sve češće se pominje kao nova gastronomska zvezda, kada je u pitanju Latinska Amerika, sa inovativnim pristupom tradicionalnim receptima.
Pored ovih vodećih destinacija, u top 20 su se našli i gradovi kao što su Tokio, Napulj i Madrid, koji već godinama oduševljavaju gurmane svojom raznovrsnošću i kvalitetom.
Francuska prestonica zauzela je 9. mesto na ovogodišnjoj listi. Iako poznata po sofisticiranim jelima i vrhunskoj vinskoj kulturi, Pariz ne prestaje da se menja i prilagođava. Tako za turiste i lokalce nudi širok izbor – tradicionalni bistro, pekare, luksuzni restorani sa Mišlenovim zvezdicama, do modernih lokacija koja kombinuju različite kulinarske stilove. Ova raznovrsnost, uz neosporivi tradicionalnim šmek, čini ga mestom u kojem svaki obrok (pa čak i hotelski doručak) ima svoj karakter i priču.
Bilo da tražite kroasan koji se topi u ustima, tanjir puževa u belom vinu ili inovativno jelo iz autorske kuhinje – u Parizu ćete pronaći više od onoga što ste očekivali.
Ako planirate sledeće putovanje, možda je pravo vreme da ga isplanirate prema ukusu – doslovno!

Miljana Momirović je diplomirana ekonomistkinja i stručnjakinja za digitalni marketing kojoj je izražena strast moda i vizuelno izražavanje kroz odevne kombinacije. Višegodišnje iskustvo stekla je na lepotaizdravlje.rs, gde je razvila prepoznatljiv autorski glas za modno novinarstvo. Piše o modi sa osećajem za estetiku i pričom u pozadini svake kolekcije. Veruje da istinski stil počinje onog trenutka kada prestanemo da preslikavamo trend i počnemo da ga stvaramo na sebi svojstven, autentičan način. Zaljubljenica u minimalizam, francuski stil i detalje koji prave razliku.
Izvor slike: nortonrsx - Getty Images Plus
Nastavite da čitate










