- Home
- /
- Hair & Beauty
- /
- Trendovi u ishrani 2023....
Trendovi u ishrani 2023. prema rečima nutricionista
27. januar 2023.
| Aleksandra DudvarskiAko je postojala jedna velika lekcija za 2022. o hrani i jelu, to je bila da se ne plašite hrane, da uživate u njoj i jedete ono što vas čini srećnim. Prošla godina je takođe bila godina koja je redefinisala šta znači reč „zdravo“. Nakon što su konačno shvatili da ne funkcionišu svi na isti način kada je zdravlje u pitanju, u 2023. godini, prema mišljenju dijetetičara, održivost i inovacije će biti u centru pažnje. Pokazujemo vam koja će hrana i trendovi biti u fokusu!
Trendovi u ishrani 2023- Održivost i inovacije
Alternativne kafe
Volimo kafu više nego ikad. U 2022. svetska potrošnja kafe je porasla za 36 odsto. Tržište alternativnih kafa je takođe sve šire, što je veoma važan momenat sa stanovišta održivosti. Primer je atomo kafa, koja ima ukus isto kao kafa, ima isto toliko kofeina kao i kafa, ali je potpuno bez zrna kafe. Naime, ovaj napitak pravi se od prerađenih zrna urmi.
Zašto je ovo bitno? Budući da klimatske promene i rastuća potražnja za ovim napitkom sve više iskorišćavaju regione u kojima se uzgaja kafu i tamošnje radnike, alternative pomažu održivijoj potrošnji kafe. Prema mišljenju stručnjaka, veliki potencijal ima i kafa od pečuraka i cikorije.
Reciklirana hrana
Ako se zadržimo malo duže sa kafom, možemo govoriti i o tome koliko otpada nastaje tokom njene proizvodnje. Ali kaskar (pulpa koja ostaje kao nusproizvod prženja kafe), može se reciklirati i konzumirati kao lekoviti čaj. Od njega možemo napraviti veoma ukusnu mešavinu zajedno sa suvim grožđicama.
Ali nusproizvodi koji ostaju tokom proizvodnje raznih namirnica, a koji su i dalje savršeno upotrebljivi, sve češće se koriste ne samo u pripremi napitaka . Na primer, na rafovima prodavnica sve više se pojavljuju ovseni keksi od ostataka ovsa nakon proizvodnje ovsenog mleka.
Kopirani recepti
Na početku epidemije Covid-19 mnogi su pokušali da jela svojih omiljenih restorana i kafića spremaju kod kuće. Zanimljivo je da ovaj zahtev nije nestao sa prestankom epidemije. Prema podacima Pinteresta, na primer , Starbaks torte se i dalje traže i to za 8.000 (da, osam hiljada!) odsto više nego u godini pre epidemije. Prema Google izveštaju o trendovima, sličan trend je i u pretraživanjima na Internetu.
Ovo takođe ima svoje prednosti: možete mnogo uštedeti ako pripremate ova jela kod kuće. Osim toga, i telo će nam biti zahvalno, jer verovatno koristimo mnogo manje šećera ili čak soli od poslastičara i kuvara u restoranima i kafićima.
Trendovi u ishrani 2023- Morske biljke
Prema rečima dijetetičara, morske biljke će svakako biti među prehrambenim trendovima 2023. godine . Alge i druge vodene biljke pojaviće se na policama prodavnica ne samo kao arome, već i u obliku čipsa i testenina. Morske alge, na primer, mogu da zahvate ogromnu količinu ugljen-dioksida iz atmosfere, ne zahtevaju svežu vodu za preradu ili dodatke – ovo je dvostruka korist u smislu ekološke svesti.
Prema Pinterestovom izveštaju o trendovima za 2023. godinu, alge će od 2023. biti favoriti milenijumskih potrošača ali i potrošača generacije Z. Na sajtu su pretrage za recepte napravljene od takvih sastojaka porasle za 245 odsto.
Prema Google Trendsu, slatki koren će biti veliki hit 2023. Relativno nov proizvod, zelena so, koja se dobija dehidracijom biljaka i začina i daje prirodni slan ukus hrani, na primer ima mnogo manji sadržaj natrijuma od kuhinjske ili morske soli.
Trendovi u ishrani 2023- Ljubičasti paradajz
Uprava za bezbednost hrane Sjedinjenih Američkih Država je 2022. godine odobrila novu genetski modifikovanu sortu paradajza sa većim sadržajem antocijana, koji plodu daje svetlo ljubičastu boju.
View this post on Instagram
Antocijanini su antioksidansi koji pomažu u vezivanju slobodnih radikala . Slobodni radikali su štetni molekuli koji oštećuju ćelije, izazivaju upale i povećavaju šanse za razvoj niza bolesti. Ako jedemo hranu sa visokim sadržajem antioksidansa, posebno antocijanina, pomažemo našem telu da održi zdravlje srca i spreči razvoj bolesti kao što su dijabetes ili rak.
Ljudi koji brinu o zdravlju obično izbegavaju genetski modifikovanu hranu, ali ljubičasti paradajz je razvijen za ljude koji su okrenuti ka zdravom načinu života.
Mocktail umesto koktela
Predviđa se da će 2023. biti godina bezalkoholnih pića . Sve više ljudi iz mlađe generacije kaže „ne“ alkoholu, što se može videti, na primer, u pretragama na Pinterestu. Potražnja za mocktailovim (moktejl, bezalkoholni koktel) je porasla za 118 odsto, a pretraga pojma „bez alkohola“ na sajtu je porasla za 365 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
Spritz koktel će takođe biti veliki hit 2023. godine, a favoriti će biti gazirana pića na bazi Aperola, Campari, Contratto, džina, votke, limončela i meskala.
Ženšen
Ginseng (ženšen) , koji je poznat i korišćen u tradicionalnoj kineskoj medicini hiljadama godina, doživeće renesansu 2023. godine. Popularni dodatak ishrani je dokazano efikasan u kontroli nivoa šećera u krvi i protiv upala u organizmu. Ali oni ga vole ne samo zbog toga, već i zbog okrepljujućeg efekta koji ima na celo telo.
Ne samo za tradicionalni ženšen, već posebno za korejski crveni ženšen je u poslednje vreme poraslo interesovanje, prema istraživačima.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: LightFieldStudios/iStock/Getty Images Plus via Getty Images