Ovo bi trebalo da znate ako vam je izvađena žučna kesa!

20. januara 2023.

| Miljana Momirović
Žene imaju veće šanse da razviju bolesti povezane sa žučnom kesom od muškaraca zbog ženskog polnog hormona - estrogena.

Iako je jedna od najčešćih operacija, odstranjena žučna kesa ne znači da smo izlečeni. Neophodno je poboljšati ishranu kako bismo sprečili razvoj masne jetre.

Šta se dešava u našem organizmu kada nam je žučna kesa odstranjena?

Naravno, žučna kesa nam nije neophodna da bismo nastavili normalan život. Ipak, operacija nas neće izlečiti ukoliko ne promenimo ishranu. Čak postoji šansa da se zdravstveni problemi povećaju. Ako vam je odstranjena žučna kesa, veća je verovatnoća da ćete razviti masnu jetru. Takođe, varenje masti je takođe otežano, a apsorpcija vitamina rastvorljivih u mastima i esencijalnih masnih kiselina je manja.

Naša jetra nastavlja da proizvodi žuč na isti način, ali više neće postojati mesto za sakupljanje ili koncentraciju žuči. Ako jedemo masnu hranu, nećemo moći da je svarimo kako treba. Zbog toga može doći do dijareje, nadimanja ili mučnine.

Ako ne varimo masti, to takođe znači da naše telo ne apsorbuje dovoljno esencijalnih omega 3 i omega 6 masnih kiselina. Vitamini rastvorljivi u mastima se takođe ne apsorbuju, pa je onima kojima je odstranjena žučna kesa lakše da razviju nedostatak vitamina D, E, A ili K u organizmu.

Koji su simptomi loše apsorpcije masti?

Osim problema sa varenjem, simptomi loše apsorpcije masti mogu se primetiti i spolja na našem telu: suvi i ispucali krajevi kose, suva koža i rani znakovi starenja starenje, krhki nokti i bolovi u zglobovima. Esencijalne masne kiseline su veoma važne za funkciju mozga, pa se u njihovom odsustvu može javiti neraspoloženje, depresija i anksioznost.

Kako održati zdravlje jetre ako nam je žučna kesa odstranjena?

Važno je znati da,iako smo imali operaciju žučne kese, nismo izlečeni. Ukoliko ne promenimo način života, kamenje i mast mogu da nastave da se talože na isti način, što takođe može da utiče na pravilno funkcionisanje jetre.

Konzumirajte što manje mlečnih proizvoda i

žitarica

Mlečni proizvodi (mleko, sladoled, jogurt) mogu da pogoršaju sve bolesti vezane za žuč i jetru jer ih naš organizam teško vari. Istraživanja pokazuju da je kamen u žuči povezan je i sa netolerancijom na gluten, pa se takođe savetuje da ga unosite što manje.

Povećajte unos enzima u organizam

Oni kojima je žučna kesa bila uklonjena imali su lošu probavu dugi niz godina. Ako rad našeg želuca i probavnog sistema nije pravilan, ne šalje se signal žučnoj kesi da se pravilno isprazni. Česti su i sindrom razdražljivih creva, poremećena bakterijska ravnoteža i razvoj gljivica – Candida.

Umesto loših masti unosite zdrave masti

Iako se generalno preporučuje što manji unos masti, potpuno isključivanje masti iz ishrane može dovesti do ozbiljnog nedostatka vitamina. Dobre masti – kao što su ekstra devičansko maslinovo ulje  i riba bogata omega-3 masnim kiselinama – takođe su veoma važne u ishrani onih kojima je odstranjena žučna kesa.

Dopunite unos vitamina D

Vitamin D je rastvorljiv u mastima. Međutim, nakon uklanjanja žučne kese dolazi do pada masti, pa apsorpcija vitamina rastvorljivih u njima može biti poremećena. Zato, proverite sa lekarom da li je uzimanje suplemenata i dodataka ishrani sa vitaminom D neophodno.

Čak 10-15% ljudi tokom života razvije kamen u žuči. Moguće je živeti i bez žučne kese ali možemo razviti ozbiljne zdravstvene probleme ako zanemarimo zdravu ishranu.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: mi-viri/GettyImagesPlus