Hrana koja povećava energiju: Namirnice koje će vas razbuditi i pokrenuti!
Niste sigurni šta bi trebalo da jedete da biste se osećali više energije? Vrhunski nutricionista odgovara na vaša pitanja
08. mart 2023.
| Aleksandra DudvarskiZaslađivači mogu naškoditi našem srcu. Ovo je ono što američka studija, objavljena 27. februara 2023. u časopisu Nature Medicine, želi da nam kaže.
Prema ovom istraživanju, ljudi sa visokim nivoom eritritola – zaslađivača koji se koristi kao alternativa belom šećeru – u krvi imaju povećan rizik od srčanog ili moždanog udara . S druge strane, njegovo gutanje bi podstaklo stvaranje krvnih ugrušaka .
„Važno je da se sprovedu dalje bezbednosne studije kako bi se ispitali dugoročni efekti veštačkih zaslađivača uopšte, a posebno eritritola, na rizik od srčanog i moždanog udara, posebno kod ljudi sa većim rizikom od kardiovaskularnih bolesti“, rekao je Stenly Hazen (Stenli Hazen), ko-šef odeljenja preventivne kardiologije na Klivlendskoj klinici i autor spomenute studije.
Eritritol ima prednost jer sadrži kalorija i ne utiče na povećanje niti smanjenje šećera u krvi. Takođe se preporučuje gojaznim osobama i/ili dijabetičarima. Kako ističu stručnjaci, on se „uglavnom koristi u industrijskim proizvodima slatkog ukusa koji nose oznaku ‘bez dodatog šećera'“. Koristi se kao aditiv u hrani , može se identifikovati na ambalaži pod nomenklaturom E968. Takođe je prirodno prisutan u nekom voću i povrću.
Problem: telo se bori da ga metaboliše. „Umesto toga, on ide u krvotok i napušta telo uglavnom kroz urin“, navode istraživači.
Da bi bolje razumeli njegove štetne efekte na kardiovaskularnu funkciju, naučnici su analizirali podatke pacijenata sa prekomernom težinom i dijabetesom u Sjedinjenim Državama i Evropi, na osnovu njihove potrošnje eritritola. I tako su otkrili da oni sa visokim nivoom ovog zaslađivača u krvi imaju dvostruko veće šanse da dožive srčani ili moždani udar.
I to nije sve: dodavanjem 45 do 300 mikromola eritritol u ljudsku krv in vitro, istraživači su primetili neobičnu agregaciju trombocita. Jasno je da je zaslađivač učinio da se trombociti „lakše aktiviraju i formiraju ugrušak“, a samim tim povećavan je rizik od kardiovaskularnih događaja. Da biste se izložili ovom riziku, bilo bi dovoljno da unesete 30 grama erhitrola, koji „može da sadrži pola litra zaslađenog sladoleda“, objašnjava Trust My Science.
Iako istraživanja ne pokazuju uzročnu vezu već povezanost, naučnici veruju da je potrebno sprovesti dalja istraživanja kako bi se istražili „dugoročni“ zdravstveni efekti zaslađivača.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: maireclaire.fr
Izvor slike: 4nadia/iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Niste sigurni šta bi trebalo da jedete da biste se osećali više energije? Vrhunski nutricionista odgovara na vaša pitanja