1. Home
  2. /
  3. Hair & Beauty
  4. /
  5. Skinite kilograme posle praznika:...

Skinite kilograme posle praznika: Dijeta za mršavljenje sa povrćem (3 jednostavna recepta)

19. januar 2023.

| Miljana Momirović
Kako da skinete višak kilograma i poboljšate zdravlje nakon praznika?

Gubitak kilograma nakon praznika ne mora da bude iscrpljujući. Dijeta za mršavljenje na bazi povrća će vam pomoći da ostanete siti i poboljšate zdravlje u isto vreme.

Kakva dijeta za mršavljenje je idealna posle praznika?

Kada prođu svi praznici i Slave, a uz sve to su još i niske temerature, ne samo da je naše raspoloženje sumornije, nego nam i imunitet može opasti.

Da bismo se rešili nekoliko kilograma viška koje smo nabacili tokom božićnih praznika i vratili se uravnoteženoj ishrani, posebno je važno posegnuti za zdravim namirnicama. Iscrpljujuća dijeta za mršavljenje u ovom trenutku nije najbolji izbor. Neophodno je da ishranu obogatimo povrćem ali i da ostanemo siti.

Dijeta za mršavljenje na bazi povrća – tri jednostavna recepta

Kuvano povrće je bolje

Prema istraživanju, povrće jedemo samo 2-3 puta nedeljno. Zbog niskih temperatura, nije ni čudo što prednost dajemo kuvanim, toplim i začinjenim jelima, nego povrću. Dobra vest je da postoji povrće koje ne gubi na vrednosti kada ga skuvamo. Naprotiv, može postati još zdravije.

Na primer – kelj. Nakon kuvanja na pari, kelj postaje sjajan izvor antioksidanasa, kalcijuma, jača imunitet i ima antiinflamatorno dejstvo. Slično kelju, i kupus može biti vrlo zdrav i kada se skuva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i niskim kalorijama.


Stručnjaci posebno preporučuju ishranu koja je bogata kuvanim i pečenim paradajzom jer pospešuju efekat likopena, koji je moćan antioksidans. Likopen se takođe nalazi u manjim količinama u crvenoj paprici, a brojna istraživanja su dokazala da pomaže u sprečavanju tumora.

Topla supa protiv hladnoće

Paradajz čorbu vredi napraviti ne samo od koncentrata ili sosa. Krajnji rezultat je uzbudljiviji i ukusniji ako paradajz presečen na pola stavite u rernu sa maslinovim uljem i pečete ga oko 25 minuta dok opna ne dobije blago zlatnu boju. Na ovaj način ukus će biti još bolji. U tiganju prodinstajte crni luk, zatim dodajte beli luk i ljutu papričicu. Onda stavite paradajz koji ste pekli u rerni i sve po ukusu posolite.

Jednako zdrava i ukusna supa za dijetu za mršavljenje može se pripremiti od pržene kupus paprike. Koraci su gotovo isti kao i za pravljenje paradajz čorbe, ali kora i semenke paprike moraju da se uklone nakon prženja, a ukuse možete poboljšati dodavanjem malo balzamiko sirćeta.

Savršeni prilog uz meso

Pržene paprike i paradajz nisu odlični samo za supu, mogu se napraviti i kao kremasti sos kao prilog mesu. Izblendajte povrće na blenderu ili uz pomoć miksera i dobićete kremasti sos koji možete dodati pečenju u rerni. Ali još više će vas oduševiti kada ga upotrebite kao preliv za testeninu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tijana Mladenović (@ltm.fitt)

Hranljiva i šarena – dijeta za mršavljenje na bazi povrća nikad nije bila tako uzbudljiva. Ostaćete siti, a značajno će poboljšati vaše zdravlje i pomoći da izgubite nekoliko kilograma.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: annata78/GettyImagesPlus