Šta su polipi na materici i kako se leče?

19. januara 2023.

| Jovana Jevtić
Polipi na materici ili izrasline na endometrijumu obično se povezuju sa benignim tumorima.

Polipi na materici ili izrasline na endometrijumu obično se povezuju sa benignim tumorima. Ukoliko ne izazivaju bol, mogu izazvati krvarenje i obilne menstruacije. U nastavku možete pročitati mišljenje doktorke Odile Bagot o ovoj ginekološkoj patologiji.

Polipi, fibroidi (miomi) i ciste predstavljaju tačke koje se mogu pojaviti u ženskim polnim organima i mogu biti zastrašujuće. Olakšavajuća okolnost je to što uglavnom ne predstavljaju ozbiljan problem. Posebno polipi na materici, koji su zapravo izrasline endometrijuma, mogu biti izlečeni. Mada se kvalifikuju kao benigni tumori, dr Odile Bagot uvereva da za razliku od polipa creva, polipi materice ređe imaju kancerogeno poreklo. Prema priručniku „Merck“ 2-5% žena će imati ovaj problem bar jednom u toku života.

Šta su polipi na materici?

U medicini, polip predstavlja izraslinu koja raste na sluzokoži. Osim na materici, polipi se mogu stvoriti na bilo kojoj sluzokoži, na primer, mogu se razviti u nosu ili crevima. Dr Odile Bagot precizira da je to epitel, odnosno tkivo sačinjeno od suprotstavljenih ćelija raspoređenih u jedan ili više slojeva koji oblažu unutrašnjost organa. U slučaju polipa materice, u pitanju je sluznica koja oblaže matericu i nije veća od 3 centimetra.

Ovaj problem najčešće se otkriva tokom ultrazvučnog pregleda koji žene najčešće zakazuju kako bi našle odgovor za poremećaj ciklusa.

polip materice

Koji su znaci polipa materice

Kod većine žena polip je asimptomatski i ne stvara bol. Međutim, može dovesti do krvarenja, obilnih menstruacija ili krvarenja nakon odnosa. Retko se desi da se polipi materice inficiraju te da izazovu ispuštanje tečnosti poput gnoja. Nije utvrđeno poreklo polipa, međutim, zna se da endometrijum ima tendenciju da raste pod dejstvom estrogena. Iz toga je zaključeno da bi oni mogli biti uzrokovani hiperestrogenizmom koji je favorizovan uzimanjem hormonskog tretmana, posebno tokom menopauze. Osim toga, polipi se mogu pojaviti kao rezultat hronične upale ili infekcije.

Da li treba ukloniti polip na materici?

„Retki su slučajevi kada su polipi kancerogenog porekla. Na primer, kod žena u menopauzi oni često mogu biti klinički znak raka endometrijuma“, kaže dr Odile Bagot.

Kada se javi sumnja na polip, ili na više njih, žena se upućuje na histeroskopiju da pregleda endometrijum. Tada se posmatra zadebljavanje sluzokože i ukoliko se utvrdi da polip postoji, vrši se operacija. Operacija se razmatra samo onda kada polip prelazi 10 milimetara, izaziva krvarenje van ciklusa ili ukoliko postoji problem sa plodnošću. Polip može ometati pravilnu implantaciju embriona.

Uklanjanje polipa, u svakom slučaju, ne predstavlja rizičnu operaciju. Ne zahteva anesteziju i u minimalnoj meri je invazivno. Može se obaviti u ginekološkoj ordinaciji. Operacija je dakle, uglavnom bezbolna, čak ne izaziva ni krvarenje. U nekim slučajevima može biti neophodna i hirurška intervencija pod anestezijom, međutim, takvi slučajevi su dosta ređi.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: Teerasak1988/GettyImagesPlus, Peera_Sathawirawong/GettyImagesPlus