
Za šta je sve zdrava kombinacija meda i cimeta?
Od suprotstavljanja simptomima upale grla i prehlade do sprečavanja karijesa... limun i med imaju brojne zdravstvene benefite!
19. januara 2023.
| Miljana MomirovićGubitak kilograma nakon praznika ne mora da bude iscrpljujući. Dijeta za mršavljenje na bazi povrća će vam pomoći da ostanete siti i poboljšate zdravlje u isto vreme.
Kada prođu svi praznici i Slave, a uz sve to su još i niske temerature, ne samo da je naše raspoloženje sumornije, nego nam i imunitet može opasti.
Da bismo se rešili nekoliko kilograma viška koje smo nabacili tokom božićnih praznika i vratili se uravnoteženoj ishrani, posebno je važno posegnuti za zdravim namirnicama. Iscrpljujuća dijeta za mršavljenje u ovom trenutku nije najbolji izbor. Neophodno je da ishranu obogatimo povrćem ali i da ostanemo siti.
Prema istraživanju, povrće jedemo samo 2-3 puta nedeljno. Zbog niskih temperatura, nije ni čudo što prednost dajemo kuvanim, toplim i začinjenim jelima, nego povrću. Dobra vest je da postoji povrće koje ne gubi na vrednosti kada ga skuvamo. Naprotiv, može postati još zdravije.
Na primer – kelj. Nakon kuvanja na pari, kelj postaje sjajan izvor antioksidanasa, kalcijuma, jača imunitet i ima antiinflamatorno dejstvo. Slično kelju, i kupus može biti vrlo zdrav i kada se skuva zahvaljujući visokom sadržaju vlakana i niskim kalorijama.
Stručnjaci posebno preporučuju ishranu koja je bogata kuvanim i pečenim paradajzom jer pospešuju efekat likopena, koji je moćan antioksidans. Likopen se takođe nalazi u manjim količinama u crvenoj paprici, a brojna istraživanja su dokazala da pomaže u sprečavanju tumora.
Paradajz čorbu vredi napraviti ne samo od koncentrata ili sosa. Krajnji rezultat je uzbudljiviji i ukusniji ako paradajz presečen na pola stavite u rernu sa maslinovim uljem i pečete ga oko 25 minuta dok opna ne dobije blago zlatnu boju. Na ovaj način ukus će biti još bolji. U tiganju prodinstajte crni luk, zatim dodajte beli luk i ljutu papričicu. Onda stavite paradajz koji ste pekli u rerni i sve po ukusu posolite.
Jednako zdrava i ukusna supa za dijetu za mršavljenje može se pripremiti od pržene kupus paprike. Koraci su gotovo isti kao i za pravljenje paradajz čorbe, ali kora i semenke paprike moraju da se uklone nakon prženja, a ukuse možete poboljšati dodavanjem malo balzamiko sirćeta.
Pržene paprike i paradajz nisu odlični samo za supu, mogu se napraviti i kao kremasti sos kao prilog mesu. Izblendajte povrće na blenderu ili uz pomoć miksera i dobićete kremasti sos koji možete dodati pečenju u rerni. Ali još više će vas oduševiti kada ga upotrebite kao preliv za testeninu.
View this post on Instagram
Hranljiva i šarena – dijeta za mršavljenje na bazi povrća nikad nije bila tako uzbudljiva. Ostaćete siti, a značajno će poboljšati vaše zdravlje i pomoći da izgubite nekoliko kilograma.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: annata78/GettyImagesPlus
Od suprotstavljanja simptomima upale grla i prehlade do sprečavanja karijesa... limun i med imaju brojne zdravstvene benefite!
Prema novoj studiji, visoki nivoi eritritola u krvi su povezani sa dvostruko većim rizikom od ozbiljnih kardiovaskularnih oboljenja.
Iako redovno čujemo da je doručak najvažniji obrok u toku dana, nova istraživanja podržavaju ideju da je preskakanje prvog jutarnjeg obroka loše za naše zdravlje. Prema studiji, sprovedenoj na uzorku miševa, ne konzumiranje hrane neposredno nakom buđenja slabi naš imuni sistem i povećava rizik od infekcija.
Hrana je saveznik po izboru za podizanje našeg morala. Ali dok je poznato da neke namirnice podižu nivoe serotonina, druge rade suprotno. Dakle, koje proizvode izbegavati kako ne biste pokvarili dobro raspoloženje?
Niste sigurni šta bi trebalo da jedete da biste se osećali više energije? Vrhunski nutricionista odgovara na vaša pitanja
Kako su pravilan rad hormona i ishrana u bliskoj vezi - kada planirate trudnoću raspitajte se koje su najbolje namirnice za začeće.