Čarobna jelka i raskošna dekoracija u domu Tamare Vučić, praznici samo što nisu (foto)
Prva dama pokazala još jednom istančan ukus
25. децембар 2023.
| Milena JeremićPraznična trpeza uvek je nešto posebno i zahteva potpunu promenu menija.
Domaćice se svojski trude da svojim jelima oduševe najmilije, a kako bismo vam barem malo olakšali posao donosimo vam jednostavan, ali elegantan predlog za novogodišnju večeru.
Uz minimalan trud i sastojke koje možete pronaći u bilo kom supermarketu, napravićete večeru koja će sigurno biti super ukusna i lepog izgleda.
Predjelo – krem potaž od bundeve sa kockicama prepečenog hleba i sira
Sastojci
500 g bundeve
1 luk
2 čena belog luka
1 litar biljnog temeljca
Maslinovo ulje
Tako,
biber
200 g tvrdog sira
Priprema
Ogulite i iseckajte bundevu, luk i beli luk. Zagrejte malo maslinovog ulja u velikoj šerpi i dinstajte dok ne omekša.
Dodajte iseckanu bundevu i nastavite sa dinstanjem još nekoliko minuta. Dodajte temeljac od povrća, posolite i pobiberite po ukusu.
Kuvajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša. Zatim blenderom ili ručnim mikserom pretvorite smesu u kremastu smesu.
Sir i kockice hleba pecite na laganoj vatri. Potaž poslužite na tanjiru sa komadićima sušenog hleba i sirom na vrhu.
Glavno jelo – Pečeni losos sa sosom
Sastojci
4 fileta lososa
4 kašike soja sosa
2 kašike meda
2 čena belog luka (rendanog)
Sok od 1 limuna
So biber
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. U manjoj činiji pomešajte soja sos, med, rendani beli luk i limunov sok.
Stavite filete lososa na pleh i oko njih rasporedite povrće kao prilog. Premažite ih pripremljenom glazurom i posolite i pobiberite i dodajte ruzmarin po ukusu.
Pecite u rerni 12-15 minuta ili dok losos ne porumeni i postane sočan.
Za desert čokoladni kolač
Sastojci
100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 jaja
50 g šećera
30 g brašna
Priprema
Zagrejte rernu na 200°C. Otopite čokoladu i puter na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne postanu penasti.
Dodajte otopljenu čokoladu i promešajte. Dodajte brašno i lagano mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Podeliti smesu u kalupe i peći 10-12 minuta.
Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanile.
Izvor vesti: Milena Jeremić
Izvor slike: picjumbocom / pexels
Prva dama pokazala još jednom istančan ukus
Ove karbonare ćete stalno praviti...
Vodite računa i pametno konzumirajte hranu i piće
Ukusna poslastica za prazničnu trpezu sa kojom ne možete da pogrešite
Kada ne radimo stvari ispravno, onda više štetimo sebi...
Obavezno ih isprobajte...
Ne, nije one nemaju iste karakteristike...
Ove vežbe će vas oduševiti..