1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Ukusna jela za prazničnu...

Ukusna jela za prazničnu trpezu, ovi recepti će oduševiti vaše goste

25. decembar 2023.

| Milena Jeremić
Ukusna jela za prazničnu trpezu sa kojima ne možete da pogrešite

Praznična trpeza uvek je nešto posebno i zahteva potpunu promenu menija.

Domaćice se svojski trude da svojim jelima oduševe najmilije, a kako bismo vam barem malo olakšali posao donosimo vam jednostavan, ali elegantan predlog za novogodišnju večeru.

Ova praznična trpeza će oduševiti goste

Uz minimalan trud i sastojke koje možete pronaći u bilo kom supermarketu, napravićete večeru koja će sigurno biti super ukusna i lepog izgleda.

Predjelo – krem potaž od bundeve sa kockicama prepečenog hleba i sira

praznična trpeza

monica turlui / pexels

Sastojci


500 g bundeve
1 luk
2 čena belog luka
1 litar biljnog temeljca
Maslinovo ulje
Tako,
biber
200 g tvrdog sira

Pogače sa pečurkama – Ukusan i lagan recept

Priprema

Ogulite i iseckajte bundevu, luk i beli luk. Zagrejte malo maslinovog ulja u velikoj šerpi i dinstajte dok ne omekša.

Dodajte iseckanu bundevu i nastavite sa dinstanjem još nekoliko minuta. Dodajte temeljac od povrća, posolite i pobiberite po ukusu.

Kuvajte na laganoj vatri dok bundeva ne omekša. Zatim blenderom ili ručnim mikserom pretvorite smesu u kremastu smesu.

Sir i kockice hleba pecite na laganoj vatri. Potaž poslužite na tanjiru sa komadićima sušenog hleba i sirom na vrhu.

Glavno jelo – Pečeni losos sa sosom

praznična trpeza

malidate van / pexels

Sastojci

4 fileta lososa
4 kašike soja sosa
2 kašike meda
2 čena belog luka (rendanog)
Sok od 1 limuna
So biber

Jednostavno, a nebeskog ukusa – Pasta alla norma, omiljeno jelo Sicilijanaca

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C. U manjoj činiji pomešajte soja sos, med, rendani beli luk i limunov sok.

Stavite filete lososa na pleh i oko njih rasporedite povrće kao prilog. Premažite ih pripremljenom glazurom i posolite i pobiberite i dodajte ruzmarin po ukusu.

Pecite u rerni 12-15 minuta ili dok losos ne porumeni i postane sočan.

Za desert čokoladni kolač 

praznična trpeza

nishant aneja / pexels

Sastojci

100 g tamne čokolade
100 g maslaca
2 jaja
50 g šećera
30 g brašna

 

Priprema

Zagrejte rernu na 200°C. Otopite čokoladu i puter na pari dok ne postane glatka. U drugoj posudi pomešajte jaja i šećer dok ne postanu penasti.

Dodajte otopljenu čokoladu i promešajte. Dodajte brašno i lagano mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Podeliti smesu u kalupe i peći 10-12 minuta.

Poslužite toplo uz kuglicu sladoleda od vanile.

Izvor vesti: Milena Jeremić

Izvor slike: picjumbocom / pexels

Nastavite da čitate