1. Home
  2. /
  3. Top priče
  4. /
  5. Sinjorina, izvinite, ali kapućino...

Sinjorina, izvinite, ali kapućino se ovde ne poručuje posle jedanaest

14. септембар 2023.

| Snežana Ilić
Kako i kada se pravilno pije kapućino

Posle višesatne šetnje Rimom na plus 35, obilazaka muzeja, renesansnih crkava, antičkih ruševina i ostalih znamenitosti, konačno ste našli slobodno mesto u tratoriji ili hladu neke kafeterije.

Srećni što vam se pružila prilika za predah, poručujete picu, pastu, đelato, a žudite i za nekim dopingom koji će vam uliti energiju za nastavak ture. Kasno je poslepodne… Tražite kapućino. Konobar vas začuđeno, a i zabrinuto, gleda.

Kapućino

Photo by Cristian Cristian/Unsplash

Doneće vam vašu kafu, nema problema. Možda će vam uputiti i dobronameran savet kog bi trebalo da se pridržavate kada ste u Italiji: Sinjorina, kapućino se ne pije posle jedanaest, čisto da znate

Prva jutarnja kafa – 7 stvari koje treba da uradite pre ispijanja omiljenog napitka!

Može uz doručak, može i malo kasnije, ali u kafama s mlekom Italijani uživaju isključivo u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Samo tada se, tvrde, ispoljava pravi duh kafe, koji oni itekako osećaju. I nikada posle jela! It’s not ilegal, ali… U ovom slučaju stvarno treba obratiti pažnju na to ali.

Kapućino


Kada ste u Rimu, ponašajte se kao Rimljanin

Rim je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija i posetiocima se rado izlazi u susret, koliko god neke njihove navike užasavale lokalce. No, nije zgoreg imati u vidu kapućino kodeks.

Ukoliko ne poštujete kafena pravila, domaćini bi to mogli da dožive kao svetogrđe. Skrenućemo vam pažnju i na pravilno izgovaranje: kaže se kapučino, sa mekim Č, mada se kod nas odomaćila varijanta sa Ć.

Kapućino

Photo by Nathan Dumlao/Unsplash

Kapućino je klasik i kralj svih kafa s mlekom, a ispijanje je, kao i pripremanje, pravi ritual. Čuvenom toplom napitku koji raspamećuje sva čula čim šoljicu približimo usnama teško je odrediti poreklo i vreme nastanka.

Za sve je kriv jedan monaški red

Rašireno je mišljenje da naziv potiče od kafe po imenu kapuciner. Dobila je ime po kapucinima (capuccini), franjevačkom monaškom redu, odnosno boji njihovih kapuljača i odora. Upravo takva nijansa dobija se kada se crnoj kafi doda nekoliko kapi mleka.

Kapuciner se tokom 18. veka raširio po celoj Habsburškoj monarhiji. Rado se pio po bečkim kafanama.

Kapućino

Photo by Nathan Dumlao/Unsplash

Čarobni napitak iz kafomata

Kapućino kakav danas poznajemo rođen je u Italiji početkom prošlog stoleća, kada se, u obilju tehničkih čudesa, pojavila i mašina za espreso.

Tada se espreso služio na bečki način, sa kremom na vrhu i cimetom ili rendanom čokoladom. Prvi zapis naziva capuccino datira iz 1930. godine.

Kapućino

Photo by Marcus Paulo Prado/Unsplash

Posle Drugog svetskog rata u igru ulaze konačni sastojci. Iz svoje postojbine ubrzo se raširio po celoj Evropi, a vrhunac popularnosti doživeo je u Americi početkom devedesetih, postavši obavezan sastojak kafe kulture.

Kada je kafa nezdrava? Evo šta kažu istraživanja!

 

Šta znači savršen kapućino? Pre svega, kafa mora da bude dobro pečena, baš kao što testenina mora da bude al dente. Postoje razne varijacije, ali tajna je u balansu tri osnovna elementa, odnosno tri sprata: jednaka količina (savršeno pečenog!) espresa, vrelog mleka kojim se preliva i mlečne pene koja ne sme da ima mehuriće.

Baristi vole da se poigravaju i iscrtavaju razne oblike na površini, pa nam nekad prosto bude žao da pokvarimo dekoraciju.

Izvor slike: Photo by Cristian Cristian Unsplash