Kafa na prazan stomak: Da ili ne?
Ovo je omiljeni jutarnji ritual nekih ljudi, a da li je zdrav?
14. септембар 2023.
| Snežana IlićPosle višesatne šetnje Rimom na plus 35, obilazaka muzeja, renesansnih crkava, antičkih ruševina i ostalih znamenitosti, konačno ste našli slobodno mesto u tratoriji ili hladu neke kafeterije.
Srećni što vam se pružila prilika za predah, poručujete picu, pastu, đelato, a žudite i za nekim dopingom koji će vam uliti energiju za nastavak ture. Kasno je poslepodne… Tražite kapućino. Konobar vas začuđeno, a i zabrinuto, gleda.
Doneće vam vašu kafu, nema problema. Možda će vam uputiti i dobronameran savet kog bi trebalo da se pridržavate kada ste u Italiji: Sinjorina, kapućino se ne pije posle jedanaest, čisto da znate…
Može uz doručak, može i malo kasnije, ali u kafama s mlekom Italijani uživaju isključivo u jutarnjim i prepodnevnim časovima. Samo tada se, tvrde, ispoljava pravi duh kafe, koji oni itekako osećaju. I nikada posle jela! It’s not ilegal, ali… U ovom slučaju stvarno treba obratiti pažnju na to ali.
Rim je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija i posetiocima se rado izlazi u susret, koliko god neke njihove navike užasavale lokalce. No, nije zgoreg imati u vidu kapućino kodeks.
Ukoliko ne poštujete kafena pravila, domaćini bi to mogli da dožive kao svetogrđe. Skrenućemo vam pažnju i na pravilno izgovaranje: kaže se kapučino, sa mekim Č, mada se kod nas odomaćila varijanta sa Ć.
Kapućino je klasik i kralj svih kafa s mlekom, a ispijanje je, kao i pripremanje, pravi ritual. Čuvenom toplom napitku koji raspamećuje sva čula čim šoljicu približimo usnama teško je odrediti poreklo i vreme nastanka.
Rašireno je mišljenje da naziv potiče od kafe po imenu kapuciner. Dobila je ime po kapucinima (capuccini), franjevačkom monaškom redu, odnosno boji njihovih kapuljača i odora. Upravo takva nijansa dobija se kada se crnoj kafi doda nekoliko kapi mleka.
Kapuciner se tokom 18. veka raširio po celoj Habsburškoj monarhiji. Rado se pio po bečkim kafanama.
Kapućino kakav danas poznajemo rođen je u Italiji početkom prošlog stoleća, kada se, u obilju tehničkih čudesa, pojavila i mašina za espreso.
Tada se espreso služio na bečki način, sa kremom na vrhu i cimetom ili rendanom čokoladom. Prvi zapis naziva capuccino datira iz 1930. godine.
Posle Drugog svetskog rata u igru ulaze konačni sastojci. Iz svoje postojbine ubrzo se raširio po celoj Evropi, a vrhunac popularnosti doživeo je u Americi početkom devedesetih, postavši obavezan sastojak kafe kulture.
Šta znači savršen kapućino? Pre svega, kafa mora da bude dobro pečena, baš kao što testenina mora da bude al dente. Postoje razne varijacije, ali tajna je u balansu tri osnovna elementa, odnosno tri sprata: jednaka količina (savršeno pečenog!) espresa, vrelog mleka kojim se preliva i mlečne pene koja ne sme da ima mehuriće.
Baristi vole da se poigravaju i iscrtavaju razne oblike na površini, pa nam nekad prosto bude žao da pokvarimo dekoraciju.
Snežana Ilić, istaknuta novinarka sajta MarieClaire.rs, svojim radom obuhvata širok spektar tema, od mode i lepote do društvenih pitanja i kulture, čime doprinosi raznolikosti i bogatstvu sadržaja ovog prestižnog izdanja. Njena karijera u novinarstvu karakteriše se strastvenim istraživanjem i dubokim razumevanjem tematika koje obrađuje, što joj omogućava da čitateljkama pruža uvid u najnovije trendove, inspirativne priče i važne društvene fenomene.
Izvor slike: Photo by Cristian Cristian Unsplash
Ovo je omiljeni jutarnji ritual nekih ljudi, a da li je zdrav?
Kafa je jedno od najpopularnijih pića na svetu, a evo koje vreme je idealno za ispijanje omiljenog napitka
Nema boljeg načina za ulazak u 2025. od nezaboravnog iskustva u luksuznom Hotelu Bellevue na ostrvu Lošinj. Smešten u prekrasnom okruženju, ovaj elegantni hotel obećava proslavu Nove 2025. godine ispunjenu vrhunskom gastronomijom, zabavom i opuštanjem.
Isprobajte jesenji Wellness Retreat by Chenot Espace! Jer dobro balansiranje i relaksacija nešto je na čemu svi mi treba da radimo...