Otkaz na poslu: Kako da znate da je vreme da promenite radno mesto?

01. februara 2023.

| Miljana Momirović
"Pravilo od 10 godina" - šta ovo znači?

Da li je vreme da date otkaz na poslu? Istraživanje je otkrilo trik koji će vam pomoći da shatite da li treba da menjate svoju karijeru.

Otkaz na poslu u 2023. godini

Najnovije istraživanje otkrilo je da je dvoje od troje Francuza planiralo promenu radnog mesta u 2023. godini, a slična situacija je i kod nas.

Međutim, psihijatar tvrdi da ne treba da menjamo stvari samo ako ne idu putem koji bismo želeli. On ističe da je vreme da prodrmamo svoju svakodnevnicu, čak i kada stvari idu kako treba.

Tako je nastalo „10-godišnje pravilo“. „Trebalo bi da menjate ono što radite, ili kako živite, svakih deset godina“, tvrdi on. Egzistencijalna prekretnica svake decenije dokazano donosi veliki uspeh.

Otkaz na poslu za uspešniju karijeru

Prema rečima specijaliste, svaka decenija treba da označi novi početak u našim profesionalnim (a ponekad i ličnim) životima.

I zaista, nakon 10 godina na istom radnom mestu, počećete da obavljate izvrsno svoj posao i tada je konačno vreme da nastavite dalje. „Jednom kada postanete ekspert u nečemu, trebalo bi da prestanete to da radite“, kaže lekar-istraživač.

Kada postanete stručnjak i drugi vas prihvate kao takvog, ne treba da ostatak života provedete braneći svoje prethodne ideje i uverenja. Na taj način vaš prethodni uspeh može postati prepreka budućem uspehu.

Izazovite sebe da počnete ispočetka

Još jedan razlog da ostavite sve i lansirate se u nepoznato svakih 10 godina: „Postoji vreme da budete ekspert u tome i vreme da budete ekspert u nečem drugom“, kaže stručnjak. Promena je dobra, tera nas da otkrijemo nove i uzbudljive stvari za koje nismo ni znali da umemo tako dobro da ih radimo.

Konačno, „kada uspete u nečemu što ste tražili, možete tu da stanete“, kaže psihijatar.

Ali srećom, desetogodišnja karijera nije tako oštra. Može da se koriguje naviše ili naniže ali samo na pet godina: „Ako stvari krenu naopako, promenite ih za pet godina. Ako stvari krenu dobro, možete da ih naterate da traju najviše 15 godina“, rekao je stručnjak.

Kako da vam otkaz na poslu promeni život na bolje?

Reći da morate da promenite svoj život je lako. Uraditi to je ipak malo teži i komplikovaniji proces.

„Morate svesno da redefinišete pravila igre svog novog života i uradite neku vrstu revizije“, rekao je psihijatar.“

Dakle, zapitajte se „šta je dobro u vašem životu i što želite da zadržite, a šta želite da zadržite ali uz izmene, šta želite da zaustavite, a šta da pokrenete“, preporučuje specijalista.

Izvor vesti: marieclaire.fr

Izvor slike: SeventyFour/GettyImagesPlus