Manjak samopoštovanja: Kako sami sebe sabotiramo

06. juna 2023.

| Ranka Bulatović
Nesigurnost, preterana samokritičnost... nemojte postati svoj najveći neprijatelj, vreme je da volite sebe više i bolje. Uzroke niskog samopoštovanja i njihova rešenja otkriva psihološkinja Silvia Congost

Kako se „gradi“ manjak samopoštovanja. Nisam dovoljno dobar, ređam samo neuspehe. Nemoguće je ovo da uradim, ja sam bezvredan. Niko me neće voleti… ovo su samo neke od negativnih misli koje vas svakodnevno proganjaju iz jednog razloga: niskog samopoštovanja. Prestajemo da cenimo sebe, naša percepcija sebe ili naših sposobnosti je iskrivljena, a nesigurnost nas savladava. Nisko samopoštovanje je opasno i izazovno, zbog čega je neophodno da ga identifikujemo i ojačamo da bismo započeli novu i zdravu vezu sa samim sobom. A kako to da uradimo, pokazaće nam psihološkinja Silvia Congost, stručnjakinja za emocionalnu zavisnost, samopoštovanje i odnose.

Nisko samopoštovanje: zašto je opasno

Sav taj vrtlog negativnih osećanja prema sebi je veliki problem koji direktno utiče na mnoge aspekte našeg života. Počev od sopstvenog fizičkog i emocionalnog zdravlja (sklonost anksioznosti i depresiji, poremećaji u ishrani, na primer), do međuljudskih odnosa. Silvia Congost objašnjava zašto je opasna: „Zato što ako shvatimo da je samopoštovanje koliko se osećam vredno, shvatićemo da će neosećanje vrednosti uticati na sve što radimo ili želimo da radimo.“ I dodaje: „Ne osećam se vrednom za svog partnera (ili strah da ne budem vredna), ne osećam se vrednom na poslu, za svoje prijatelje, kada se suočavam sa nepredviđenim događajima u životu, da bih postigla svoje ciljeve, itd. To će direktno uticati na to kako ću se ponašati u svakoj od ovih situacija.“

Manjak samopoštovanja: Pet stvari koje

potkopavaju samopoštovanje

Da bismo izgradili snažno i zdravo samopoštovanje koje poboljšava kvalitet našeg života i opšte blagostanje, prvo moramo da pronađemo one stvari koje doprinose tome da se tako osećamo. Silvia Congost otkriva kako sami sebe sabotiramo:

1. Održavanje odnosa s nekim ko nas ne odobrava

„Održavanje veze sa nekim ko nas konstantno omalovažava, bilo da je to član porodice, partner ili saradnik. Neprekidno primanje poruka koje ističu naša ograničenja, naše nesavršenosti ili slabosti pre ili kasnije će na kraju uništiti naše samopoštovanje“, objašnjava Silvia. Toksični ljudi su štetni za naše samopoštovanje.

2. Ne brinemo o svom telu

Jedan od najčešće ponavljanih latinskih izraza u istoriji je upravo: Mens sana in corpore sano (Zdrav duh u zdravom telu). I to je to, potvrđuje Silvia Congost: „Kada prestanete da brinete o svom telu tako što se hranite loše i uopšte niste fizički aktivni, to uzrokuje promene u vašem mozgu zbog kojih počinjete da se osećate gore u vezi sa sobom“. Na primer, fizičke vežbe direktno utiču na smanjenje stresa, anksioznost i raspoloženje.

3. Preterana samokritičnost

„Mada to ne shvatamo, često smo sami sebi najveći neprijatelji. Naš unutrašnji kritičar je mnogo suroviji prema nama samima nego prema drugim ljudima“, upozorava Silvia. „Kada su te poruke jako negativne (nisam dovoljno vredna, beskorisna sam, nikome se neću svideti, nisam sposobna,…) u nama se aktiviraju emocije koje su u skladu sa njima i počinjemo da se osećamo sve gore i gore.“

4. Ne odmaramo se ili ne spavamo dovoljno

Patite od nesanice? San vam je isprekidan? Budite oprezni, jer to utiče na vaše fizičko zdravlje, energiju, dnevnu produktivnost i, naravno, stanje duha. „Posle ovakvih dana počinjemo da se osećamo manje vredno, pesimistični smo i opsedaju nas strahovi i anksioznost“, ističe psihološkinja.

5. Ne postavljamo zdrave granice

„Ako vas partner vara, a vi prelazite preko toga i želite da sačuvate vezu po svaku cenu, to može biti posledica niskog samopoštovanja. I nedostatka zdravih granica“, upozorava Silvia.

Ali ne brinite, postoji rešenje. Silvia Congost savetuje kako da ojačamo i izgradimo zdravo samo poštovanje.

Kako da ojačamo svoje samopoštovanje

„Najbolja stvar je da to uradimo kroz terapijski proces, kako bi razumeli zašto smo takvi kakvi jesmo i zašto se osećamo tako kako se osećamo, zašto smo nesigurni, koja su nas iskustva oblikovala… To će nam pomoći da započnemo novi odnos sa sobom i zavolimo sebe“, preporučuj psihološkinja.

 

Izvor vesti: marie-claire.es

Izvor slike: PeopleImages/gettyimages.co.uk