Tajni život manekenki: šta se krije iza glamura?

18. januara 2023.

| Snežana Vranić
Kao i svaki posao, modeling ima svoje mane

Ukoliko ste mislili da manekenkama sve pada s neba jer su lepe i zgodne, razmislite još jednom. Kao i svaki posao, modeling ima svoje mane.

Tajni život manekenki

 

Bivša manekenka i spisateljica Rachel Wood  (Rejčel Vud) dala nam je uvid u to šta se zaista krije iza ovakve karijere. Kao male sanjale smo da budemo lepe i savršene kao manekenke, međutim da li je ovo zanimanje onakvo kako ga mi zamišljamo?

Tajni život manekenki

Modeli nisu savršeni

 

Svesni smo sa postoje razni programi sa filterima za sređivanje i poboljšanje fotografija. Istina je da Photoshop igra mnogo važniju ulogu nego što mi mislimo. Prirodni izgled manekenki može se u potpunosti izmeniti. Tajni život manekenki krije i bezbroj trikova za stvaranje savršenih slika. Rachel Wood je podelila anegdotu gde joj je fotograf zalepio uši super lepkom zarad lepše fotografije. Takođe, fotografije ustvari nose veću žrtvu nego što mi vidimo. Obično vidimo savršenu fotografiju na kraju, ali modeli često moraju da se prilagođavaju uslovima koji nisu tako prijatni. Neobične poze ili slikanje na hladnom vremenu u oskudnoj odeći ne zvuče baš primamljivo.

Manekenkama je dozvoljeno da jedu

 

Postoji opšte mišljenje da se manekenke jako loše hrane da bi zadržale željenu figuru. Međutim, iako se manekenke svakako drže zdrave ishrane, ponekad uživaju u pici, hamburgeri ili milkšejkovima. Primer smo mogli da vidimo i uživo na televizijskom programu kada je američka maneken a Gigi Hadid (Džidži Hadid) pojela pljeskavicu i emisiji koju vodi James Fallon (Džejms Džimi Fallon).

Plate i skupe marke

Može se desiti da manekenke za sate poziranja budu plaćene samo slikama za svoj portfolio ili eventualno odećom. A ponekad se desi da ne dobiju ni to. Naročito kada su skupe marke u pitanju, one nemaju pravo da zadrže odeću u kojoj se slikaju za sebe.

Modele ne snimaju svaki dan

Tajni život manekenki se ne odvija ispred objektiva svaki dan. Redovan posao dobijaju samo najpoznatije manekenke, dok ostale moraju da se pojavljuju na kastinzima kako bi pokušale da zarade za život. To sve zahteva mnogo strpljenja. Veći deo njihovog vremena protiče u čekanju. Često čekaju frizuru ili šminku, da fotograf pripremi set, da im vrate fotografije, itd.

Tajni život manekenki čekanje

 

Manekenke mogu da rade u bilo kom uzrastu

 

Rasprostranjeno je mišljenje da manekenke moraju biti mlade. Međutim i žene u zrelim godinama mogu da budu modeli ako umeju to da iznesu. Ono što je takođe važno osim godina u manekenstvu jeste i oblik tela i obline.

Iako smo možda očekivali glamur i olakšice pri svakom koraku, tajni život manekenki nije tako jednostavan i lagan. Ipak, ukoliko vam i dalje to zvuči primamljivo, nikad nije kasno!

Izvor vesti: www.marieclaire.fr

Izvor slike: Dave Kotinsky / Stringer/GettyImagesPlus, Pier Marco Tacca / Stringer/GettyImagesPlus