1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept iz bakine sveske:...

Recept iz bakine sveske: Uskršnja pogača koja okuplja celu porodicu

15. април 2025.

| Miljana Momirović

Neka vaš Uskrs bude ostane upamćen. Tradicionalni recept koji ujedinjuje generacije i unosi radost praznika učiniće da uskršnja pogača uvek uspe.

Uskrs je praznik radosti i novih početaka, a u srpskim domovima jedna od najlepših tradicija svakako je priprema pletenice. Ovaj starinski recept nije samo gastronomska poslastica, već i dirljiva porodična tradicija, koja iz godine u godinu povezuje različite generacije za jednom trpezom. Pogača pripremljena s ljubavlju i pažnjom krasi trpezarijski sto, naglašavajući duh praznika i gostoprimstvo domaćina.

Za žene koje cene autentičnost, a ipak žele da očuvaju tradicionalni duh, ovaj recept predstavlja najbolje od oba.

Kako se pravi tradicionalna uskršnja pogača?

Potrebni sastojci:

  • 600g brašna tip 400
  • 30g svežeg kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 250ml toplog mleka
  • 100ml maslinovog ulja ili putera
  • 2 jajeta
  • 1 kašičica soli
  • rendana korica jednog limuna (po želji)

Dekoracija:

  • 1 žumance
  • susam ili mak za posipanje

Priprema:


  1. U manjoj posudi izmrvite kvasac, dodajte šećer i malo toplog mleka. Ostavite da kvasac naraste 10-ak minuta.
  2. U velikoj činiji sjedinite brašno i so. Dodajte nadošli kvasac, ostatak toplog mleka, maslinovo ulje (ili rastopljeni puter), jaja i rendanu koricu limuna koja će dati finu notu svežine.
  3. Testo mesite ručno oko 10 minuta, dok ne dobijete mekano i glatko testo. Pokrijte ga čistom krpom i ostavite da odmara na toplom mestu oko sat vremena, dok se ne udvostruči.
  4. Kada testo naraste, još jednom ga blago premesite i oblikujte u okrugli oblik ili pletenicu po želji, te stavite na pleh obložen papirom za pečenje.
  5. Premažite pogaču žumancetom razmućenim sa malo mleka, a zatim je pospite susamom ili makom. Ostavite da odmori još 20 minuta.
  6. Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 35 minuta, dok ne dobije zlatnu boju.

Uskršnja pogača se idealno servira topla, uz mesni rolat, namaze, kuvana jaja ili mladi sir. Pletenica će oplemeniti vašu trpezu, evocirajući uspomene na detinjstvo i porodična okupljanja, te će uz dekoracije biti pravi praznični ukras vredan divljenja.

Srećni praznici.

 

Ilustracija: Isidora Tomić @d0radraws

Nastavite da čitate