1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Puter predstavio novi meni:...

Puter predstavio novi meni: Najodvažnija francuska kuhinja do sada

13. новембар 2025.

| Miljana Momirović
Restoran Puter održao je večeru za medije povodom predstavljanja novog sezonskog menija.

Na adresi koja je godinama poznata po stabilnom ukusu i posvećenoj kuhinji, prikazan je pristup koji kombinuje lokalne namirnice, francuske tehnike i pažljivo vođenje ukusa kroz svaki tanjir.

Restorani retko rizikuju, a restoran Puter je sinoć demonstrirao suprotno, sa samopouzdanjem. Na večeri za medije, na dobro poznatoj adresi koja je godinama sinonim za kvalitet, predstavljen je meni koji ide korak dalje, koji je hrabriji, slojevitiji i potpuno u skladu sa onim što Puter zapravo jeste: sezonski, promišljen i beskompromisan u ukusu. Nova sezona donosi sudare koji se retko viđaju u lokalnoj gastronomiji.

Novi meni polazi od ideje da gastronomija može biti i nežna i odvažno robusna u isto vreme. Da se francuske tehnike mogu sresti sa Pešterom, japansko sa balkanskim, a zimsku sezonalnost pretvoriti u nešto potpuno neočekivano.

Iako mnogi opisi zvuče rustično, pristup ostaje sofisticiran, čak i kada se govori o brizlama, divljoj svinji, punjenoj prepelici ili svinjskom papku. Brizle su ovde nežne, jaretina elegantno prožeta holandzeom i uljem od lovora, dok se u meniju pojavljuju i presovana teletina, puževi, torchon foie gras, sarmice u listu rena, pa čak i rižoto sa svinjskom butkicom i kiselim kupusom kao potpuno novo čitanje jednog dobro poznatog jela.

Kuhinja se oslanja na sezonske namirnice, ali ih vodi u neočekivanom pravcu, dok su puter i dim jezik koji sve povezuje.

Ovo je meni koji se lako uklapa i u ručak i u večeru, a je dostupan do marta.

Izvor slike: Kristina Karaičić