1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Recept za piletinu Marsala:...

Recept za piletinu Marsala: Italijanski specijalitet sa vinom koji će vas oduševiti

06. maj 2024.

| Snežana Vranić
Jednostavan recept za savršenstvo ukusa..

Recept za piletinu Marsala će vas oduševiti. Meki kotleti sa kremastim pečurkama u sosu od vina će postati vaše omiljeno jelo.

Piletina Marsala je prefinjeno jelo koju možete veoma brzo pripremiti. Recept se odnosi na količinu za 4 osobe, a sve zajedno se priprema otprilike oko 40 minuta. Mekana tekstura i savršena kombinacija ukusa će vas zasigurno oduševiti.

Kako je nastala piletina Marsala?

Piletina Marsala potiče iz Sicilije, italijanskog ostrva poznatog po bogatoj kulinarskoj tradiciji. Osnovna ideja jela je kombinacija pilećeg mesa sa bogatim umakom od Marsala vina i dodatkom gljiva i luka, što rezultira ukusnim i aromatičnim jelom. Ovo jelo je postalo je popularna izvan Italije zahvaljujući svojoj jednostavnosti i bogatom ukusu. Danas se često nalazi u restoranima italijanske kuhinje širom sveta i često se prilagođava lokalnim ukusima i preferencijama.

Recept za piletinu Marsala

Sastojci:

  • 4 pileća kotleta
  • 250 g šampinjona
  • 200 ml vina (Marsal)
  • 200 ml pilećeg bujona
  • 2 sitno seckane ljutike (šalota)
  • 2 kašike brašna
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • so i biber po ukusu
  • svež timijan za ukras

Priprema:

  • Pileće kotlete poravnajte između dva lista papira za pečenje pomoću oklagije kako biste izjednačili njihovu debljinu.
  • Posolite, pobiberite i premažite kotlete brašnom.
  • U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri i zapečite kotlete 2-3 minuta sa svake strane.
  • Sklonite ih sa vatre i držite na toplom.
  • U isti tiganj dodajte luk i narezane šampinjone. Dinstajte dok ne porumene, oko 5 minuta.
  • Deglazirajte tiganj vinom Marsala, strugajući drvenom kašikom sokove od kuvanja.
  • Dodajte pileći bujon i ostavite da se sos smanji za pola.
  • Vratite piletinu u tiganj da se zagreje u sosu oko 3 minuta.
  • Poslužite toplo i ukrasite sa timijanom.

Još jednu varijaciju recepta možete pogledati ovde:


@ryannordheimer CHICKEN MARSALA 🍗🍷 Ingredients 🛒 (4-6 servings) -3 tbsp olive oil -1.5 pounds chicken cutlets (1/4 in thick) -Salt and pepper -4 tbsp flour -2 tbsp butter -1.5 pounds sliced mushrooms -1 shallot, minced -3 garlic cloves, minced -2/3 cup chicken stock, Marsala wine, heavy cream -Parsley for garnish Full recipe is adapted from Once Upon a Chef . . . . . . #ryannordheimer #homemade #recipe #chicken #chickenrecipe #chickenmarsala #FoodPorn #FoodPhotography #weeknight #viral #Foodstagram #Foodgasm #aesthetic #satisfying #foodiesofinstagram #wine #easyrecipe #dcfood #aesthetic #healthy #like4like #onceuponachef #newyork #easydinner #dinner #100k #foodporn ♬ Le Festin (From „Ratatouille“) – Movie Sounds Unlimited

Prijatno!

Izvor slike: travellinglight/GettyImagesPlus

Nastavite da čitate