Pire krompir sa pečenim belim lukom: Mnogo bolja opcija od klasične!
31. januar 2023.
| Aleksandra DudvarskiKo ne voli kremasti, penasti pire krompir ? Istovremeno, činjenica je da ovaj klasik i nije najuzbudljiviji prilog uz ručak – ako želimo da začinimo tradicionalni pire krompir ili da jelo učinimo malo posebnijim za porodičnu trpezu, svakako treba da isprobate verziju sa belim lukom.
Kremasti, puterasti, masni i slani (izvinite, zaista je tako ukusan) pire krompir pojačan je karakterističnim ukusom pečenog belog luka i par svežih začina. Ne brinite, krajnji rezultat neće biti da se previše oseti beli luk: tokom pečenja ovaj luk gubi „snagu“ i dobija zemljani, karamel karakter. Otkrivamo vam način pripreme u nastavku.
Pire krompir sa pečenim belim lukom
Sastojci:
1 glavica belog luka
ekstra devičansko maslinovo ulje
1,5-2 kg krompira, oljuštenog i isečenog na kockice
500 ml guste pavlake
500 ml masnog mleka
6-7 svežih listova žalfije
3 grančice svežeg timijana
6 kafenik kašičica slanog putera, omekšanog na sobnoj temperaturi
so i biber po ukusu
Priprema:
- Zagrejte rernu na 200 stepeni!
- Odrežite vrh glavice belog luka tako da čenovi vire. Stavite ga na parče aluminijumske folije, dobro poprskajte maslinovim uljem, umotajte, pa stavite u rernu na 40-55 minuta. Cilj je da bude zlatno smeđe nijanse i kremasto mekano! Kada se ohladi, samo istisnite sadržaj iz korice svakog čena.
- U međuvremenu u većoj šerpi pomešajte pavlaku i mleko, ubacite oguljen krompir isečen na kockice i začinsko bilje.
- Kuvajte krompir na srednjoj vatri dok ne omekša (oko 25-30 minuta)
- Procedite krompir, ali zadržite mlečnu mešavinu! Uklonite žalfiju i timijan.
Zgnječite krompir i u mešavinu ubacite ispečen beli luk! Dodajte otprilike jednu i po šolju mlečne mešavine u kojoj se kuvao krompir, izmrvite ručno ili varjačom dok smesa ne postane glatka! Ako je potrebno, dodajte još tečnosti! - Na kraju, u smesu ubacite šest kašičica omekšalog putera i promešajte.
- Preostali puter zapržite sa malo žalfije i pospite ga preko pire krompira pre serviranja.
- Poslužite toplo!
Prijatno!
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: YelenaYemchuk/iStock/Getty Images Plus via Getty Images