
Obišli smo mesta gde se jede najbolji sladoled u gradu
24. јун 2025.
| Nataša Stevanović
Leto je sinonim za sladoled ali ako se mi pitamo, svako vreme je pravo vreme za sladoled.
Domaće poslastičarnice sve ozbiljnije pariraju onim u evropskim metropolama, naročito kada je reč o kombinacijama i izboru veganskih sladoleda.
Najbolji sladoled, gelato i sorbe u gradu
U nastavku predlažemo sladoledžinice i poslastičarnice koje u ponudi imaju najbolji sladoled, kako onaj standardni, tako i gelato, sorbe, pa i veganski. Ovo su mesta gde granice očekivanih ukusa i tektura ne postoje.
Sapore
Ako tek započinjete ovogodišnju sladoled-avanturu, neka Sapore bude vaša prva stanica. Ova beogradska poslastičarnica, u ulici Cara Lazara 15, donosi pravu italijansku tradiciju što se tiče proizvodnje sladoleda. Sapore gelato ima kremastu teksturu, pažljivo birane sastojke i neobične, ali harmonične ukuse.
View this post on Instagram
Ponuda uključuje i veganske varijante bez šećera, poput iznenađujuće osvežavajuće kombinacije banane i peršuna. Bilo da tragate za klasikom ili ste raspoloženi za sladoled sa twistom, Sapore je mesto koje će vrlo lako postati vaša nova omiljena ice cream destinacija.
Poslastičarnica sa stavom
Sam naziv govori mnogo, ali ono što je stvarna posebnost ovog mesta jesu ukusi: odvažni, sveži, drugačiji. Zemunska poslastičarnica, u Karamatinoj ulici 29, poznata je baš zato jer njen sladoled ima stav, bilo da je u pitanju kremasta klasika ili sladoled bez mleka.
View this post on Instagram
Ovde se svi ukusi, kao i korneti, pripremaju ručno i na licu mesta, od potpuno svežih sastojaka. Bez kompromisa. Samo čista forma i autentičan ukus.
GRAM
Treća ice cream destinacija nudi zaista bogat izbor veganskih sladoleda, a teško je izdvojiti jedan iz priče koju GRAM donosi u grad. Tropski hit, savršen spoj manga, marakuje, banane, ananasa i kokosa – Thailand, izbog je koji najbolje dočarava ukus leta.
View this post on Instagram
Ali iznenađenje koje naročito prija s početka jeseni je njihov sorbe od pečenje jabuke i cimeta. Autentičan, pun i zaokružen ukus sladoleda u skladu sa GRAM filozofijom – 100% biljno, bez kompromisa po pitanju ukusa.
Moritz Eis
O Moritz Eis sladoledima se već mnogo zna, a i s razlogom – prirodni sastojci, kreativni ukusi i potpuno odsustvo veštačkih aroma, boja, pojačivača ukusa i emulgatora. Iako nisu isključivo veganski brend, veganskih opcija ovde ima dovoljno da zadovolje i one najprobirljivije. Moritz ima impresivnu ponudu od oko 200 ukusa, poput; piva, hleba ili crvenog vina.
View this post on Instagram
U Beogradu ih možete pronaći na dve adrese: u ulici Vuka Karadžića 9 i u YU Biznis Centru, a prisutni su i u Novom Sadu i Pančevu, kao i na Crnogorskom primorju.
Bacio
Bacio je jedna od prvih beogradskih sladoledžinica koja je donela duh italijanske gelato tradicije. Otvorena još 2009. godine, nosi ime po klasičnom italijanskom ukusu od lešnika i mlečne čokolade „bacio“, koji je i danas njihov prepoznatljiv ukus, a samim tim i zaštitni znak.
Osim mlečnih kombinacija poput baklave i pistaća, ruzmarina i duda, maskarponea sa suvom šljivom, tiramisua sa piškotama ili slane karamele s kikirikijem, Bacio nudi i veganske ukuse. Posebno se izdvajaju stevia sladoledi sa dodatkom proteina, idealni za one koji traže laganiju, pažljivo osmišljenu verziju omiljenog letnjeg deserta.
View this post on Instagram
U njihovoj radnji u Višnjićevoj 10 možete uživati ne samo u sladoledima, već i u tortama, keksićima i čuvenim bacio lopticama.
Icebox
Ni jedna ice cream mapa nije potpuna bez Icebox-a, mesta koje nudi alternativni pristup letnjem osveženju kroz lagane, proteinski bogate frozen yogurt opcije. Gluten free i bez dodatog šećera, ovaj sladoled style je idealno osveženje za dobru liniju.
Sa bazom od jogurta, u ponudi su i klasični ukusi: bounty, cheesecake jagoda, krem bananica, crna čokolada i Icebox special, koji se mogu dodatno obogatiti prelivima. I, kao šlag na torgu, macaronsi, slatki dodatak svakom zalogaju.
Feniks Gelato Saloon
U srcu Beograda, Feniks nudi ono što se zove italijanskim duhom; ukuse gelata i sorbet-a pripremljene po tradicionalnoj recepturi i s biranim sastojicima. Ukusi poput stracciatella gelata, tiramisua ili pistaća ponosni su na svoju punu kremastu teksturu i balansirane arome. Ljubitelji osvežavajućih nota mogu uživati u voćnim sorbeima koji odlično rashlađuju nepce.
View this post on Instagram
Pored sladoleda, Feniks nudi i sendviče i kolače, ali i jedno neobično zadovoljstvo za prave hedoniste: uz espresso ide kugla sladoleda. Feniks je mala oaza italijanskog stila i ukusa, idealna za odmor od šetnje i sladoled sa prijateljicom.
Chocolato
U pravoj radionici italijanskog gelata ukusi se stvaraju iz ljubavi, kao proizvod alhemije najkvalitetnijih sastojaka i veština italijanskih majstora iz Milana.
Pre nego što ukus dobije svoju poziciju u vitrini, prolazi kroz proces testiranja, dodavanja ili oduzimanja sastojaka, sve dok ne postane pravi – onaj koji osvaja na prvi zalogaj.
Za razliku od industrijskih standarda, Chocolato koristi ekskluzivne baze pripremljene prema sopstvenim zahtevima, autentične i kreirane samo za njihov gelato stil. Zbog toga je krajnji proizvod apsolutno jedinstven, kako po strukturi, tako i po intenzitetu ukusa.
View this post on Instagram
Tokom dvanaest meseci u ponudi je više od dvadeset pražljivo biranih gelato fantazija. Svaki Chocolato gelato dolazi uz odgovarajući preliv i posip, npr. Sweet Alabama kombinuje tamnu Valrhona čokoladu s karamelom i kikirikijem. Pomislićete kugla sladoleda, ko kugla sladoleda – ali ne, ne nikako!
View this post on Instagram
Chocolato sladoled je iskustvo koje ne možete ponoviti na drugom mestu. Uostalom, isprobajte: u Novom Sadu, u Dunavskoj 3 ili Beogradu, u Njegoševoj 67.
Izvor slike: Nicole Kießling/Dupe
Nastavite da čitate
