Gillian Anderson o filmu The Pale Blue Eye: Privlače me kompleksni ženski likovi

31. јануар 2023.

| Hana Dunđerov
Gillian Anderson o ulogama i filmu The Pale Blue Eye

Film The Pale Blue Eye među 10 je najgledanijih na Netfliksu u Srbiji. U ovom filmu Gillian Anderson ima ulogu žene koja je, u najmanju ruku, kompleksna

Gillian Anderson, holivudska je ikona, koja utire put svojim snažnim i složenim ženskim ulogama, od specijalnog agenta FBI-ja Dejne Skali u Dosijeu X do dr Džin Milburn u Seksualnom obrazovanju.

Iako su je ove uloge učinile poznatim, Gillianin uspeh nije ograničen samo na njenu glumačku karijeru. U stvari, posmatrajući širok spektar njenih aktivnosti, od podkasta „Šta znam?“ do velikih planova za režiju, čini se da je njeno zanimanje u stvari – biti pionirka.

Film The Pale Blue Eye, koji je trenutno u žiži,  misteriozni je triler o ubistvu koje istražuju detektiv veteran Augustus Landora i mladi kadet Edgar Allan Poe.

M.C. Šta je prva stvar koju tražite u nekom projektu?

G.A. Zavisi. Svakako, reditelj drži mnogo karata i od njega ponajviše zavisi kako ćete se osećati tokom snimanja. Ali u slučaju konkretnog filma, presudna je bila saradnja sa Christianom Baleom. O, da, i sinopsis koji govori o Edagru Allanu Poe-u. Baš interesantna priča!

Da li vam je važno da igrate višedimenzionalne žene?

Definitivno me privlače kompleksne žene. Mislim da je mnogo verovatnije da ću reći da projektu ako je lik složen. Ako pomislim da je lik predvidljiv, to me odbija. Osećam se kao da mi ljudi dolaze sa svim tim likovinma kompleksnih žena – da budem iskrena, to je verovatno zbog mog pogleda. Imam tu smirenost u pogledu i lako postižem da izgledam kao da razmišljam o nečemu višeslojnom.  Sa najobičnijim izrazom lica ja izgledam kao da razmišljam o ubistvu ili nečem egzistencijalnom, a zapravo  razmišljam o avokadu ili mojoj listi namirnica.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Designing the Movies (@designingmovies)

Poznati ste po svom radu na govoru. Da li stvarate akcente da biste se formirali i transformisali u likove?

To je veoma dobro pitanje – glas je značajan za mene. Meni se čini da glas ima mnogo veću težinu od drugih stvari – jednako je važan, mislim, koliko i kostim. Ujedno, pronalaženje pravog načina izgovora i akcenta su podjednako i zabavni.

Da li postoji neka vrsta kriterijuma koje lik treba da ispuni da bi vas zainteresovao, kao neka vrsta testa?

Volim dobro napisan scenario. I tako često prihvatim i manje uloge, ako je scenario dobar. Ipak, najvažniji mi je osećaj da to nikada ranije nisam radila i da mi projekat donosi izazov.

 Postoji li žanr ili uloga koju još niste igrali, a priželjkujete?

Postoji nekoliko stvari, kao što je pravi horor ili široka komedija u stilu deveruša… No, videćemo šta će biti stavljeno pred mene. Sve u svemu, zainteresovana sam da istražujem likove koji se bore sa životom iz različitih razloga – likove koji su, pretpostavljam, malo prepoznatljiviji.

Šta vas je inspirisalo da kreirate svoj podkast „Šta znam?“ I kakvu poruku se nadate da ćete poslati ljudima?

Mislila sam da bi bilo moglo biti interesantno praviti podkast. Veoma je inspirativno to što pronalazimo i privlačimo pažnju na ljude čiji glasovi nisu nužno u prvom planu. Nadamo se da smo te ljude koje nemamo često priliku da slušamo i gledamo predstavili na pravi način.

Koji je najbolji savet koji ste ikada dobili?

Razmišljao sam nedavno, o izreci „Uživaj dok si mlad“. Mladost je dragocena – to je valuta, ali je teško to razumeti kada jesi mlad. Volela bih da sam toga bila svesna tada. Ne mislim na to kako sam izgledala ili šta je moje telo moglo, više mislim na to da je svet bio otvoren preda mnom i da smatram da sam možda mogla bolje da iskoristim sve što svet ima da ponudi.

Izvor vesti: marieclaire.co.uk

Izvor slike: Gareth Cattermole / Staff/GettyImagesEntertainment