Mama David Beckhama izgleda baš kao princeza Diana
David Beckham čestitao je mami rođendan uz zajedničku fotografiju iz mlađih dana i zbunio fanove koji su pomislili da se u stvari slikao sa Lady Dianom
29. јун 2023.
| Snežana VranićUltra prerađene namirnice su veoma štetne po naš organizam, a često nismo ni svesni da ih unosimo u sebe. Evo šta treba da znate.
BBC je napravio novi dokumentarac Ultra prerađena hrana: Recept za loše zdravlje koji je napravljen na osnovu mnogobrojnih studija da ovakva hrana podstiče rizik od razvoja ozbiljnih bolesti. Studija sprovedena naImperial College’s School of Public Health je otkrila da visoko prerađena hrana može dovesti do oboljevanja od raka.
„U poslednjoj deceniji, dokazi su polako rasli da je ultra prerađena hrana štetna za nas na načine na koje nismo mislili. Govorimo o čitavom nizu karcinoma, srčanih bolesti, moždanog udara i demencije“, kaže Tim Spector (Tim Spektor), profesor epidemiologije na King’s College u Londonu.
Ultra prerađena hrana (UPF) definisana je u okviru NOVA klasifikacije kao industrijski obrađena, hiper-ukusna hrana koja nije nutritivno bogata. Prema profesoru epidemiologije, ultra prerađena hrana ima više od pet sastojaka i povrgnuta je visokom nivou industrijske obrade.
View this post on Instagram
Hrana se može „samo malo“ preraditi kao na primer zob od koje se pravi kaša ili prerada kikirikija za puter što znači da su ove namirnice prošle kroz određeni proces da bi stigle do vas.
„Hrana postaje „ultra obrađena“ kada počnete da dodajete hemikalije, boje, zaslađivače ili konzervanse i emulgatore“, objašnjava nutricionista Emily Kier (Emili Kier) iz Renee McGregor Nutrition. „Mnogo naše hrane je prerađeno na neki način zbog obima naše prehrambene industrije. Ultra prerađena hrana je kada menjamo sastav te hrane i produžavamo njen rok trajanja.“
Najbolji način da ovo ustanovite jeste da čitate etikete i proveravate listu sastojaka i obratite pažnju na boje, arome, veštačke zaslađivače, emulgatore, modifikovane skrobove i stabilizatore. Naravno, u današnjem načinu života je veoma teško izbeći ovaj tip hrane, ali je važno biti upoznat sa njenim svojstvim i uz pomoć nutricioniste pokušati da se hranite uravnoteženo.
Nije sav hleb visoko obrađen, ali masovno proizveden beli hleb svakako jeste. Jedan od pokazatelja visoko prerađenog hleba jeste zaista dug rok trajanja. Dakle, najbolje bi bilo da hleb uzimate iz pekare ili da pravite svoj hleb kod kuće.
Veliki broj žitarica za doručak uključuju veliku dozu zaslađivača i imaju visok nivo prerade. Najbolje bi bilo da komenrcijalne žitarice zamenite ovsom, sušenim voćem, orašastim plodovima i semenkama.
Instant supe u kesicama nisu veoma bogate hranljivim materijama jer sadrže više aditiva i sastojaka za koje ne znate ni da postoje. Problem nastaje ukoliko često konzumirate supe iz supermarketa. Ukoliko ste ljubitelj suupe, najbolje bi bilo da je pravite kod kuće.
Ovo nije nešto iznenađujuće, ali mnogo gotovih jela koja spadaju u „zdravije“ su i dalje prepuni aditiva,
„Glavna stvar na koju treba paziti kod unapred upakovanih i pripremljenih obroka u mikrotalasnoj pećnici je nivo soli“, kaže nutricionista. „Ako tražite ovakva jela – nešto što se brzo i lako pravi i zahteva malo kulinarskih veština – možete da ponovite prethodno upakovano jelo tako što ćete kupiti nešto poput smrznutih ribljih fileta koje možete da stavite direktno u pleh u rerni sa kesicoom pirinča i smrznutog graška“, predlaže Kier.
Da li ste ovo znali? Aromatizovani jogurti mogu sa sadrže voćne sirupe i zaslađivače umesto pravog voća. Zamena je jednostavna: Odlučite se za prirodni ili grčki jogurt i sami dodajte voće.
Naravno, ne sve, ali rekonstutisane opcije poput šunke i kobasice jesu.
„Postoji mnogo istraživanja koja sugerišu da rekonstituisano meso ima veze sa rakom i srčanim oboljenjima“, objašnjava nutricionista.
Jasno je da je čips klasičan junk food. Međutim, čak i opcije koje važe za zdravije su i dalje visoko obrađene. Iako imaju manje masti ili kalorija, i dalje prolaze kroz isti proizvodni proces. Potražite pečene čipseve umesto prženih ili se odlučite za pržene alternative.
Dakle, nije moguće ili je bar jako teško da se u potpunosti klonite ovih namirnica, ali bar pokušajte da ih smanjite kako biste čuvali svoje zdravlje.
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Izvor vesti: www.marieclaire.co.uk
Izvor slike: baibaz/GettyImagesPlus
David Beckham čestitao je mami rođendan uz zajedničku fotografiju iz mlađih dana i zbunio fanove koji su pomislili da se u stvari slikao sa Lady Dianom