7 namirnica za koje niste znali da su prerađene, a konzumirate ih svaki dan
Vreme je da promenite svoje navike.
30. avgust 2023.
| Aleksandra DudvarskiPoznato je da gazirana bezalkoholna pića nisu najbolja za naše zdravlje, ali šta se zapravo dešava u našim telima kada ih redovno konzumiramo?
Gazirani sok nije samo po sebi nezdrav.
Verovatno se svi sećaju eksperimenta kada su bacili bombon od mentola u bocu koka-kole. Ili šta je gazirano piće uradilo sa ljuskom jajeta. A uobičajena priča o kolu je da je odlično sredstvo za uklanjanje rđe. Na sreću, naše telo ima dobro izgrađen mehanizam odbrane od slatkih, gaziranih bezalkoholnih pića. Međutim, ako ih pijemo previše često, ne možemo izbeći štetne efekte.
Redovna konzumacija bezalkoholnih pića doprinosi gojaznosti, dijabetesu tipa 2, bolestima srca, bubrega i jetre. A ovakvi sokovi oštećuju zube, promovišu karijes i razvoj bolesti desni. Da ne pominjemo da oni koji često piju gazirana bezalkoholna pića – bili oni odrasli ili deca – mnogo češće puše, imaju lošije navike spavanja i provode više vremena pred ekranima.
Naučno je dokazana činjenica da konzumacija gaziranih bezalkoholnih pića doprinosi pojavi karijesa, stanjuje zubnu gleđ i doprinosi gubitku zuba. „Ako je nešto kiselo i bogato šećerom kao soda, mikrobi u našim ustima ga pretvaraju u mlečnu kiselinu, što uništava zube“, rekao je stomatolog dr Ankit Patel.
Ali naša oralna higijena je potkopana na druge načine ako svakodnevno pijemo bezalkoholna pića , uključujući pljuvačku i desni. „Pljuvačka igra veoma važnu ulogu u oralnom zdravlju. Neutrališe kiselu reakciju i uklanja ostatke hrane i bakterije iz zuba. Pijenje bezalkoholnih pića često smanjuje proizvodnju pljuvačke. To nam otežava da se oslobodimo opasnih bakterija koje žive u našim ustima, dodao je stomatolog. – Osim toga, kiselost šećera i bezalkoholnih pića može da iritira desni i izazove upalu. Može se razviti atrofija gingive, koja je praćena krvarenjem. Nezdravljena bolest desni dovodi do gubitka zuba.“
Samo bezalkoholno piće ne oštećuje sluznicu želuca. S druge strane, gazirana pića mogu iritirati probavni sistem onih koji se bore sa nekom vrstom problema sa digestivnim sistemom. „Oni koji su skloni zapaljenju creva, imaju čireve, pate od refluksa, simptomi mogu da se pogoršaju gaziranim bezalkoholnim pićima , mogu izazvati hroničnu upalu“, rekla je internista dr Nancy Mitchell .
Svakodnevno konzumiranje sode može dovesti do insulinske rezistencije
Limenka koka-kole sadrži oko 37 grama šećera. Vredi uporediti sa činjenicom da je preporučeni dnevni unos za žene 6 kašičica, odnosno 25 grama, a za muškarce 9 kašičica, 36 grama šećera.
„Nakon pijenja bezalkoholnih pića, nivo šećera u krvi dramatično raste. Veoma brzo se upija. Proizvodnja insulina u telu pokušava da prati ovo i snizi nivo šećera u krvi. Ovo proizvodi ogromne skokove i padove nivoa šećera u krvi tokom dana, objasnila je nutricionistkinja i dijetetičarka Heder Dejvis . – To ostavlja traga i na našem energetskom nivou. Može doći do umora i promene raspoloženja. Osim toga, takve fluktuacije šećera u krvi povećavaju rizik od insulinske rezistencije, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.“
Mnogo šećera ne samo da povećava šanse za dijabetes. Povećava nivo triglicerida (lošeg holesterola) u našoj krvi, dok snižava nivo dobrog holesterola (HDL). Prema rezultatima studije iz 2020. godine , odrasli koji redovno piju sodu imaju 98 posto veću vjerovatnoću da imaju visok holesterol. „Ako naše telo tokom fizičke aktivnosti ne koristi šećer koji se nalazi u bezalkoholnim pićima, naše telo ga pretvara u mast – istakao je dijetetičar Cesare Sauza. „Zato je dijagnoza masne jetre česta kod onih koji godinama redovno piju bezalkoholna pića .
Sada znamo da zaslađivači koji se koriste umesto šećera ne čine ni bezalkoholna pića zdravijima. „ Studija iz 2022. godine otkrila je da veštački zaslađivači, koji se koriste u bezalkoholnim pićima bez šećera, negativno utiču na sastav naše crevne flore i regulaciju nivoa šećera u krvi – objasnio je stručnjak za ishranu. – Ali druga istraživanja su takođe otkrila vezu između veštačkih zaslađivača i metaboličke disfunkcije, dijabetesa tipa 2 i metaboličkog sindroma. Dakle, nema zdravijeg bezalkoholnog pića. Mnogo je bolje ne piti uopšte.”
Šta da pijemo umesto gaziranih bezalkoholnih pića?
Ako želimo da učinimo nešto za svoje zdravlje i smanjimo potrošnju bezalkoholnih pića , dijetetičari umesto toga preporučuju mnoge druge, mnogo zdravije alternative.
Aleksandra Dudvarski, s bogatim iskustvom koje obuhvata više decenija rada u novinarstvu, istaknula se kao ključna figura u Color Media International kompaniji. Kroz svoju impresivnu karijeru, Aleksandra je doprinosila širokom spektru publikacija, uključujući prestižne titule kao što su Marie Claire, Bravo, i Lepota&Zdravlje, pokazujući izuzetnu svestranost i stručnost u različitim žanrovima i temama. Kao urednik Marie Claire, ona je uspela da ovom magazinu udahne jedinstveni glas i perspektivu, čime je privukla široku čitateljsku publiku zainteresovanu za modu, kulturu i društvene teme.
Izvor vesti: marieclaire.hu
Izvor slike: puhhha/iStock/Getty Images Plus via Getty Images
Vreme je da promenite svoje navike.