1. Home
  2. /
  3. Lifestyle
  4. /
  5. Gastro
  6. /
  7. Uskršnja pogača pletenica: Neizostavni...

Uskršnja pogača pletenica: Neizostavni deo uskršnje trpeze

15. април 2023.

| Aleksandra Dudvarski
Uskrs pored šunke, rena i jaja uključuje i pahuljasti slani hleb. Uopšte nije teško ispeći ga, a po našem receptu biće ukusno kao da ga je ispekla vaša baka.

Na Vaskršnje jutro, pored šunke, rena i jaja, neophodan je i hleb sa stavljene trpeze. Pečenje pogače je jedna od onih mitskih kuhinjskih aktivnosti za koje smatramo da bi to mogle da rade samo naše bake. Međutim, možemo ispeći isti ukusan, mekan i mrvljiv uskršnji hleb, samo moramo da se pridržavamo nekoliko važnih pravila.

Uskršnja pletenica pogača

Dobro brašno je jedan od najvažnijih ključeva za dizano testo, kao što su hleb i pogače. Vredi koristiti bar malo hlebnog brašna, jer ono ima veći sadržaj glutena, pa se u testu formira jači okvir glutena nego ako koristimo samo čisto  fino brašno.

Još jedna veoma važna stvar je fermentacija. Ne dozvolite da se testo diže na previše vrućem mestu, jer to ubija kvasac. Međutim, na previše hladnom mestu raste veoma sporo. Idealna temperatura je oko 25 stepeni. Budite strpljivi i sačekajte da kvasac proradi i ostavite testo za torte da nadođe bar dva puta pre nego što ga oblikujete. Tako će naš uskršnji kolač biti savršen .

Recept za uskršnju pletenica pogaču

2,5 dcl mleka
20 g šećera
2 kašike finog brašna
500 grama brašna (jedna trećina može biti i višenamensko brašno)
8 grama soli
50 grama šećera
1 jaje
100 grama putera
1 žumance
1 belance

Priprema:

  1. Zagrejte mleko i izmrvite kvasac u njega. Dodajte šećer, 2 kašike brašna, promešajte i ostavite da naraste 15 minuta.
  2. U činiju sipajte 500 grama brašna, dodajte so i šećer i promešajte.
  3. Dodajte jaje, sipajte kiselo testo, pa kada se grubo sjedini,  umešajte otopljeni puter.
  4. Pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da se diže oko 30 minuta, dok se testo za uskršnju pogaču ne udvostruči
  5. Zatim ga isecite na tri jednaka dela, nežno razvucite i ispletite u pletenicu.
  6. Ostavite poklopljeno još 10 minuta.
  7. Premažite žumancetom, pa belancetom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni 40 minuta.

Izvor vesti: marieclaire.hu

Izvor slike: HaraldBiebel/iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Nastavite da čitate