Pravljenje krofni je prava umetnost. Naročito ako želite da imaju crtu po sredini kako to pravila nalažu da bi to bila idealna krofna. Kako da napravite starinske krofne?
Zašto deluje teško da se naprave starinske krofne?
Vlada mišljenje da je savršene krofne teško napraviti, a glavni uzrok tome jeste što naše bake u svojim receptima nisu stavljale tačnu količinu sastojaka. Zbog toga se možemo namučiti sa tumačenjem recepata koje su one ostavila i uporno dobijati krofne koje nisu savršene, a nekad ni jestive. Međutim, sada kada imate tačnu količinu, uživaćete u savršenim starinskim krofnama sa crtom bez imalo muke.
Recept za starinske krofne
Tajna recepta je u oblikovanju krofni, a takođe se nemojte ustručavati da koristite visokokvalitetno brašno ako želite da vaše starinske krofne budu savršeno meke.
Sastojci (za oko 30 komada):
500 grama brašna
200 ml mleka
60 grama putera
5 žumanaca
50 grama šećera u prahu
40 grama svežeg kvasca
prstohvat soli
1 litar ulja za prženje
Priprema:
Zagrejte mleko, ali nemojte dozvoliti da proključa.
Skinite ga sa vatre, umešajte šećer i izmrvite kvasac u njega.
Sačekajte 10-15 minuta dok se ne pokrene.
U međuvremenu prosejte brašno da bi testo bilo što mekše. Dodajte mu otopljeni puter, smesu sa kvascem, žumance i so.
Sve dobro umesite. Testo je spremno kada se stvaraju mehuri i kada se odvaja od zidova posude.
Pokrijte testo i ostavite ga da se podigne 40-50 minuta na mestu toplijem od sobne temperature (24-25 stepeni Celzijusa). Veoma je važno da se testo lepo podigne ukoliko želite da krofne imaju crtu.
Kada se testo lepo podigne (trebalo bi da se skoro udvostruči), razvaljajte ga na pobrašnjenoj podlozi na otprilike jedan centimetar debljine.
Isecite krugove bilo koje veličine (možete koristit čašu kao kalup). Ukoliko želite, možete napraviti i rupu u krugovima.
Krofne stavite na pobrašnjen pleh i ostavite da se dižu još 15 minuta.
Zagrejte ulje i stavite testo da se prži sa obe strane. Plamen ne sme biti prejak jer će u tom slučaju krofne ostati sirove iznutra. Takođe, nemojte odjednom stavljati puno krofni jer će se krofne udvostručiti tokom pečenja.
Pecite poklopljeno oko 3 minuta, pa okrenite. Kada obe strane porumene, izvadite iz ulja, ocedite i stavite na papirne ubruse.
Sad je vreme za uživanje! Vaše starinske krofne možete zasladiti bilo kojim džemom. Međutim, džem od kajsija ili breskve su najbolji za fantastičan ukus. Takođe, možete ih zasladiti samo šećerom u prahu. Prijatno!
Snežana Vranić je autorka koja vrlo rado istražuje teme zdravlja i gastronomije, što je prešlo i u njen profesionalni angažman. Međutim, njeno polje interesovanja obuhvataju i teme povezane sa astrologijom, kao i razumevanjem međuljudskih odnosa. Snežana je aktivan autor i na portalu lepotaizdravlje.rs.
Sve što treba da uradimo je da promenimo nekoliko sastojaka i već tokom proteinske dijete možemo da jedemo klasične deserte, poput čokoladnih keksa, pita od jabuka ili čizkejka.